Önce sürpriz TCMB kararı ile, sonrasında ise seçim sonuçları ile dalgalanan dolar/TL, haftanın son iş gününde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde yeniden 32 direncini aştı.
Mart ayı toplantısında alınan sürpriz faiz kararıyla bir miktar düşen fakat sonra Amerikan Merkez Bankası (Fed) kanadından gelen şahin tondaki açıklamalarla yeniden yükselişe geçen dolar/TL çaprazı, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerin ardından 32 seviyesinin altına düşse de dolar endeksinin piyasalardaki düşük risk iştahı ile desteklenmesi ile birlikte bu direnci bir kez daha aştı.
TCMB’nin şahin duruşu ve seçim sonuçları dolar/TL’yi kısa bir süre baskıladı
TCMB, mart ayı PPK toplantısında piyasaların beklentisinin aksine sürpriz bir şekilde faiz artırma kararı almıştı. Piyasalar, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranının yüzde 45 seviyesinde sabit kalmasını beklerken, TCMB ise 500 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkarmıştı. Bu kararın alınmasındaki en önemli gerekçe ise şüphesiz ki beklentilerden kötü bir görüntü çizen şubat ayı enflasyon verisi olmuştu. Şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin üzerinde kalmıştı.
TCMB’nin gösterdiği reaksiyonun ardından dolar/TL bir nebze olsun düşmüş ancak o haftanın son iş gününde Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonda açıklamalarıyla desteklenen dolar endeksinin yeniden yükselişe geçmesi ile birlikte dolar/TL de yeniden yükselişe geçmişti.
Bu olaydan sonra, dolar/TL çaprazına etki eden diğer olay ise 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimler ve seçimlerin sonuçları oldu. Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisinin Türkiye genelinde birinci parti çıkması piyasalar adına sürpriz bir gelişme olsa da, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehir belediyelerinin CHP’de kalması ve bunlara başka büyükşehir ve il belediyelerinin eklenmesi piyasalar tarafından olumlu bir gelişme olarak fiyatlandı. Seçim sonrasındaki ilk iş gününde liradaki pozitif görüntü ile dolar/TL değer kaybederken sonrasında güçlü verilerle desteklenen dolar endeksinin desteğiyle bu düşüş kısa vadede sona erse bile sonraki süreçte de düşük ivme ile de olsa devam etti.
Şüphesiz ki, dolar/TL’deki gevşemede etkili olan gelişmelerden bir tanesi de mart ayı enflasyon verisinin beklentilerden olumlu gelmesi ve verinin açıklanmasından önce TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın şahin açıklamaları idi. Karahan, aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulların sürdürüleceği açıklamasını yapmıştı. Mart ayında enflasyonun hız kesmesi ve verinin piyasa beklentilerinden olumlu gelmesi, Karahan’ın açıklamalarının ardından lirayı destekleyen bir başka unsur oldu.
Dolar endeksi denklemdeki en önemli değişken
Seçim sonuçlarında görülen istikrarın piyasalar ve lira üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ve bu olumlu etkinin siyasi gelişmeler yaşandıkça ara ara kendini hissettireceği görülüyor. Bunun yanında gerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in maliye politikası hakkındaki, gerekse TCMB Başkanı Karahan’ın para politikası hakkındaki açıklamaları; enflasyonu kontrol altına almadaki kararlılığı vurgulaması açısından oldukça değerli olarak kabul ediliyor. Fakat unutulmaması gereken bir gerçek var ki, dolar/TL çaprazında halen en etkili unsur dolar endeksinin hareketi. Dolar endeksi yukarı yönlü hareketine devam ettiği sürece dolar/TL’deki artış da devam edecektir.
Haftanın son iş gününde piyasaların beklediği en önemli gelişme ABD tarım dışı istihdam verisi olacak. Şubat ayında 275 bin olan tarım dışı istihdam verisinin mart ayında 205 bin seviyesine inmesi bekleniyor. Böyle bir veri, piyasaların yumuşak iniş senaryosunu ve faiz indirimi beklentilerini destekleyecektir ve dolar kurunun bir miktar gerilemesine sebep olabilir.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.