Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı
Hamit Alp Ünlü
12.03.2024 11:16

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.

Yerel seçimler, dünyadaki diğer ülkelerin çoğunluğunda görülen pratiğin aksine ülkemizde her zaman yatırımcıların yakından takip ettiği olaylar arasında yer almış ve piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Bunun sebebi yatırımcıların ve kamuoyunun siyasi istikrara olan güveninin genel seçimlerin yanında yerel seçimlerden de büyük oranda etkilenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda, Dolar/TL çaprazının da önceki yerel seçim sonuçlarının ardından olumlu ya da olumsuz biçimde performans sergilediği görülmektedir.

31 Mart 2024 tarihinde ise Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi adına yapılacak yerel seçimler ve bu seçimin sonucunda 5 yıllık bir görev süresi için görevlendirilmiş olacak olan büyükşehir belediye başkanları, belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek.

Bu seneki seçim de şüphesiz ki ekonomi üzerinde önemli etkilere sebep olacak. Yaklaşık 20 gün sonraki seçimlerin dolar/TL çaprazını nasıl etkileyebileceğine dair bir tahmin yürütebilmek adına önceki yerel seçimlere baktığımızda ise ortaya şöyle bir tablo çıkmaktadır:

2004 Belediye Seçimleri

Kuruluşunun ardından girdiği ilk seçimler olan 2002 yılı genel seçimlerinden sürpriz bir zaferle çıkarak tek başına iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi, 2004 yılı belediye seçimlerinden de 16 büyükşehir belediyesinden 12’sini kazanarak mutlak bir zaferle çıktı. Bu dönemde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2, Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) ise 1’er büyükşehir belediye başkanı çıkarabildi.

Bu dönemde, seçimler öncesinde 1,70 seviyelerine dek yükselen dolar/TL çaprazı, seçimlerin ardından seri biçimde 1,30 seviyesine dek geriledi.

2009 Yerel Seçimleri

2009 genel seçimlerinde ise Adalet ve Kalkınma Partisi 16 büyükşehir belediyesinden 10’unu kazandı. Bu dönemde MHP, DSP ve Demokratik Toplum Partisi 1’er büyükşehir belediye başkanı çıkarmayı başarırken CHP ise 3 büyükşehir belediyesini kazandı. 

2008 yılında ABD’de başlayan ve sonrasında dünyaya yayılan ekonomik kriz ortamında yükselen dolar/TL, seçim öncesindeki gergin ve belirsiz havadan da destek buldu fakat seçim sonuçlarıyla birlikte belirsiz havanın da dağılmasıyla birlikte seçim öncesinde 1,80 seviyelerine dek çıkan dolar/TL çaprazı yeniden 1,45 seviyelerine indi.

2014 Yerel Seçimleri

2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerden önce Türkiye’deki belediye ve mahalli idare yapılanmasında ise değişikliğe gidildi. Büyükşehir belediyelerinin sayısı 30’a yükseltilirken ilçe sayılarında da artış yaşandı.

2014 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi 30 büyükşehir belediyesinden 18’ini kazanırken CHP 6, MHP 3, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2 büyükşehir belediye başkanlığı kazandı, 1 büyükşehir belediye başkanı ise bağımsız adaylardan seçildi.

2013 yılında yaşanan Gezi Parkı protestoları ve 17-25 Aralık olayları ile oldukça gergin olan iç siyasetteki gelişmelerin de dolar/TL çaprazı üzerine olumsuz etkileri oldu. Seçim öncesinde 2,30 seviyelerinde seyretmekle birlikte seçim sonrası 2,14 seviyeleri ile 2014 yılının en düşük seviyesine gerilese de bu dönemde uzun süreli yükseliş trendi korundu.

2019 Yerel Seçimleri

Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’nin Cumhur İttifakı, CHP ve İyi Parti’nin (İYİP) Millet İttifakı olarak girdiği 2019 yerel seçimlerinde;  Adalet ve Kalkınma Partisi 30 büyükşehir belediyesinden 15’ini kazanırken, CHP Ankara ve İstanbul dahil olmak üzere 11, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3, MHP ise 1 büyükşehir belediye başkanı çıkardı. CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun zaferiyle sonuçlanan İstanbul’daki seçimlerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı ile tekrar edilmesi ve tekrarlanan seçimlerden İmamoğlu’nun zaferini pekiştirerek çıkması seçimin akılda kalan olaylarından biri oldu.

Seçim öncesinde yükselişe geçen ve 5,60 seviyesine yaklaşan dolar/TL çaprazı seçimin hemen ardından yükselişini sürdürürken İstanbul seçimlerinin sonucunun belli olması ile birlikte yeniden düşerek 5,50 seviyesinin altına indi. YSK kararıyla birlikte yükselişine devam edip 6,25 seviyesine yaklaşan fakat sonra bir miktar gerileyen dolar/TL çaprazı hareketine bir süre yatay yönlü devam etti.

2024 seçimlerinde dolar/TL neyi fiyatlayacak?

Genel tablo, yerel seçimler öncesinde gerilen siyasi ortamla birlikte yükselen dolar/TL çaprazının sandıktan istikrara yönelik bir karar çıkması ile birlikte gerilediğini gösteriyor. Burada önemli olan nokta piyasaların neyi istikrar olarak kabul ettiği. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerinden sürpriz bir sonuç çıkması halinde dolar/TL çaprazındaki yukarı yönlü eğilimin ivme kazanması beklenebilir.

İLGİLİ HABER Dolar yerel seçim sonrasında geçen yılki gibi yükselir mi? Ekonomist Alaattin Aktaş, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler sonrasına yönelik doların olası hareketini yorumladı.
İLGİLİ HABER Getiri yarışı kızıştı: Borsa, altın ve dolarda beklenti ne yönde? Yerel seçimlere üç hafta kala yatırımcıların aklındaki en kritik soru, bu dönemde hangi enstrümanın seçilmesi gerektiği. İşte uzmanların borsa, altın ve dolara ilişkin tahminleri..
REKLAMI KAPAT X