Dolarda yükseliş sürer mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolarda yükseliş sürer mi?
Hamit Alp Ünlü
04.05.2024 09:38

Nisan ayı sonunda 106 seviyesini aşan dolar endeksi bu hafta Fed kararının ve tarım dışı istihdam verisinin ardından gerilese de jeopolitik gerilimlerin devam ettiği ve ufukta ABD başkanlık seçiminin olduğu yılın devamında küresel çapta yükselme potansiyeli taşıyor.

Dolar endeksi 2024 yılını 102,20 seviyesinde açmıştı ve analistler 2024 yılında doların daha da güç kaybedeceğini öngörüyordu. Ancak gelinen noktada dolar endeksi 2024 yılının ilk dört ayında yüzde 3’e yakın artış gösterdi ve bu artışa devam edebileceği öngörülüyor.

Dolara güvenli liman desteği

Doların güç kazanmasındaki etkenlerin başında ABD ekonomisinin iç dinamiklerini sayabiliriz. Öncelikle ABD ekonomisi çok güçlü ve sıcak, bu durumu Fed’in izlediği sıkılaşma politikası boyunca açıklanan verilerde defalarca gördük. İkinci sebep ise enflasyonun kendisi. ABD’de yapışkan enflasyonun devam etmesi sebebi ile Fed kanadından gelmesi beklenen faiz indirimleri konusunda bir türlü net bir tablo oluşmaması ve fiyatlamanın sürekli ertelenmesi doları güçlendirmeye yaradı. ABD ekonomisinde diğer ekonomilere kıyasla daha büyük bir büyüme oranının görülmesinin beklenmesi de doları güçlendiren etmenlerden birisi oldu.

Bir diğer neden de tabii ki jeopolitik gerginliklerin yatırımcılar için güvenli liman olan doları daha cazip hale getirmesi. 2022 yılından beri devam eden Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa bir de Orta Doğu’daki gerginlikler eklenince yatırımcıların güvenli liman arayışı ile dolara dönmek istemesi anlaşılabilir bir tepki.

Tüm bu faktörler birlikte değerlendirildiğinde, analistler dolardaki yukarı yönlü hareket trendini uzun vadeli olabileceğini öngörürken bazı kurumlar dolardaki yükselişin 2025 yılına dek uzayacağı düşüncesinde.

Fed kararı ve tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar düşüşte

Hatırlanacağı üzere bu hafta içinde Amerikan Merkez Bankası (Fed) mayıs ayına ilişkin faiz kararını açıkladı ve politika faizini yüzde 5,50 bandında sabit bıraktı. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları enflasyonda yüzde 2 hedefine yaklaşılsa da halen biraz daha zamana ihtiyaç olduğu ve faiz artışı gerçekleşmeyecek olsa bile mevcut faizin bir süre daha sabit kalacağı yönünde idi. Piyasalar bu açıklamaların ardından faiz indiriminin yıl sonunda geleceği senaryoyu planlamaya başladılar ve nisan ayının son gününde 106,20 seviyelerinde olan dolar endeksi, piyasalar açıklamaları sindirdikçe daha da geriledi ve 105 seviyesinin altına dek düştü.

Ancak haftanın son gününde açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi faiz indirimi fiyatlamalarını değiştirdi. Nisan ayında tarım harici sektörlerde 240 bin istihdam artışı beklenirken açıklanan veride bu artışın yalnızca 175 bin seviyesinde olduğu ayrıca işsizlik oranının da yüzde 3,8 seviyesinden yüzde 3,9 seviyesine yükseldiği görüldü. Bu durum piyasalarda Fed’in faiz indirimine dair olumlu bir hava estirdi, zira istihdam piyasasının gücünün bir nebze olsun kırıldığını görmek Fed için harcama alışkanlıklarının kırıldığına dair bir işaret olabilir ve Fed bu tarz işaretleri ne denli çabuk görmeye başlarsa faiz indirimleri de o denli çabuk gelebilir.

Mevcut durumda hafta kapanışında piyasalar eylül ayında faiz indirimi gelme ihtimalini yüzde 48,8 olarak fiyatlıyor. Dolar endeksi ise keskin düşüşün ardından 105 seviyesinin üzerinde konsolide oldu ve sınırlı bir düşüşle haftayı 105,08 seviyesinde kapattı.

Türk lirası da hafta boyunca dolar karşısında değer kazandı. Hafta boyunca dolar/TL çaprazı yüzde 0,34 değer kaybetti ve 32,19 seviyesine dek gerilemesine rağmen sonrasında artarak haftayı 32,34 seviyesinde kapattı.

İLGİLİ HABER BNP Paribas, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini açıkladı Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, Türkiye'nin 2 yıl vadeli tahvillerini cazip gördüğünü belirterek yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı.

 

REKLAMI KAPAT X