Dünya oyun sektörü Türk mobil oyun girişimi Dream Games’in başarısını konuşuyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dünya oyun sektörü Türk mobil oyun girişimi Dream Games’in başarısını konuşuyor
Hamit Alp Ünlü
27.12.2023 17:16

Türkiye'nin ilk unicornlarından Dream Games firmasının Royal Match isimli oyunu, 2023 yılında dünya devlerini geride bırakarak oyun sektörüne adını altın harflerle yazdırdı.

Unicorn tabiri iş dünyasında, en az 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmış girişimleri (start-up) ifade etmek için kullanılan bir terim. 2019 yılında kurulan Dream Games ise Peak Games, Trendyol ve Getir’in ardından Türkiye’nin dördüncü unicornu olmuştu. Şirket aynı zamanda Türkiye’nin unicorn mertebesine en hızlı ulaşan girişimi olma başarısını da elde etmişti. Dream Games, takip eden süreçte ise yatırımcılardan 255 milyon dolar daha yatırım alarak 2022 yılının ocak ayında değerini 2,75 milyar dolar seviyesine yükselterek dünyanın en değerli mobil oyun firmalarından biri haline geldi.

Candy Crush’ı tahtından etti

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre Royal Match, Alman araştırma şirketi Statista’nın 2023 yılının temmuz ayı gelirlerleri sıralamasında dünyada en popüler bulmaca oyunu uygulamaları içerisinde zirveye çıktı. Buna göre Royal Match, 82,62 milyon dolarla dünyada en yüksek gelire sahip oyun unvanını elde etti.

Royal Match, bu sonuçla 2023 yılının temmuz ayında Microsoft’un sahibi olduğu tüm dünyada en çok indirilen ve son 10 yıldır zirvede olan Candy Crush Saga oyununu tahtından indirerek ikinci sıraya geriletmiş oldu.

Aynı listede ilk yerli unicorn olma başarısını gösteren ve 2020 yılında hisselerini ABD'li şirket Zynga'ya satan Peak Games’e ait Toon Blast oyununun da 14,12 milyon dolar gelirle dokuzuncu sırada yer aldığı görüldü.

Royal Match ayrıca temmuz 2023 döneminde hem Google Play hem de App Store’da 16 milyon toplam indirilme ile 13,8 milyon indirmeye sahip Candy Crush’ı ikinci sırada bırakarak dünya çapında en fazla indirilen ücretsiz bulmaca oyunu da oldu.

Financial Times manşete taşıdı, Bakan Kacır tebrik etti

Bir başka araştırma şirketi olan Data.ai şirketinin raporlarına göre ise Dream Games, Royal Match oyunu ile Google Play ve App Store’da yapılan harcamalara göre 2023 yılında dünya devi rakiplerini geride bırakarak en çok ciro yapan firması olma başarısını gösterdi. Dream Games, 2023 yılında 200 kişilik ekibiyle yıllık gelirini ikiye katlayarak 2 milyar dolara yükseltmiş oldu.

İlginç bir noktadır ki, Royal Match oyununun aylık 55 milyon kullanıcısı olmasına karşın yapılan oyun içi harcama, aylık 160 milyon kullanıcısı olan Candy Crush oyunundan daha fazla.

Dream Games firmasının kurucu ortağı ve CEO'su Soner Aydemir, bunun sebebi olarak oyuncu kitlelerinin sadık olmasını gösterdi. Sektöre dair uzmanlar ise Royal Match oyununun sürükleyici hikayesi ve çözmesi kolay bulmacalarının bu durum üzerinde etkili olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

Financial Times gazetesi ise Dream Games şirketinin ve Royal Match oyununun bu başarısını manşete taşımıştı. Şirketin İstanbul’da küçük bir ekiple kurulmasına karşın Microsoft’un sahip olduğu Candy Crush gibi birçok oyunu gölgede bıraktığı yorumunu yapan gazete, aynı zamanda Dream Games’in kısa vadede para kazanmaya çalışan diğer şirketler gibi olmak yerine, mobil oyunu sürekli daha iyi hale getirmek hedefini yerine getirmek için çabaladığı değerlendirmesinde bulunmuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ilk Turcornlardan (yerli unicornlar) olan girişimin başarısını duyurarak tebrik etti.

İLGİLİ HABER Türk oyun şirketi, Candy Crush’ı tahtından indirdi Türk Dream Games'e ait mobil oyun Royal Match 2023'te yıllık gelirini 2'ye katlayarak tüm zamanların en çok gelir elde eden oyunu oldu. Candy Crush'ı da geride bırakan oyunun başarısını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ise X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Yeni oyun yolda

Dream Games 2024 yılında Royal Match oyununun devamı olan Royal Kingdom'u piyasaya sürmeyi planlıyor. Girişimin bu başarıları Türk girişimlerine olan uluslararası ilgiyi artırırken, yerli girişimcilere de cesaret ve özgüven vermesi açısından büyük önem taşıyor.

REKLAMI KAPAT X