ECB de sürpriz yapmadı (Analiz)

Okuma Süresi: 3 Dakika
ECB de sürpriz yapmadı (Analiz)
Hamit Alp Ünlü
28.07.2023 12:31

Fed’in ardından ECB de sürpriz yapmayıp 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirirken karar sonrası Lagarde’ın açıklamalarının ardından euro geriledi

 

Çarşamba günü faiz artıran Amerikan Merkez Bankasından (Fed) sonra dün de Avrupa Merkez Bankası (ECB), gerçekleştirdiği temmuz ayı para politikası toplantısının ardından piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan daha faiz artırmaya karar verdi. Faiz kararı, piyasaların beklentileri doğrultusunda geldiğinden ötürü büyük bir etki yaratmazken piyasaların dikkatini ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları çekti. Başkan Lagarde’ın açıklamalarının ardından euro/dolar çaprazı geriledi.

 

ECB dokuzuncu kez faiz artırdı

 

2016 yılının Mart ayından 2022 yılının Temmuz ayına dek sıfır faiz politikası yürüten ECB, geçtiğimiz yılın temmuz ayında enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artış döngüsüne başladı ve bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından aldığı faiz artış kararı ile ise son bir yılda dokuzuncu kez faiz artırmış oldu. Gerçekleştirilen 25 baz puanlık faiz artışı ile mevduat faizi yüzde 3,75; politika faizi yüzde 4,25 ve gecelik borç verme faizi yüzde 4,50 seviyesine yükselmiş oldu.

 

Euro Bölgesinde son enflasyon rakamları yüzde 5,5’lik bir tüketici enflasyonuna işaret etti. Özellikle çekirdek enflasyonun yüksek ve yapışkan olması da ECB üyelerinin sık sık dikkat çektiği bir konu idi. Dün alınan faiz kararının ardından yapılan yazılı açıklamada da ECB benzer hususlara dikkat çekti. Metinde, enflasyonun çok uzun süre daha yüksek kalmasının beklendiği ifade edilirken ileride alınacak olan kararların etkisiyle faizlerin yeteri kadar kısıtlayıcı olacağı da dile getirildi. Kimi enflasyon rakamlarında gerileme olsa da özellikle çekirdek enflasyonun halen çok yüksek olduğuna dikkat çekildi. ECB ayrıca finansman koşullarının yeniden sıkılaşmasına ve bu durumun talebi giderek azaltmasına vurgu yaparak, enflasyon hedefine ulaşmada bu durumun da önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

 

Lagarde’ın faiz artışının pas geçilebileceği ifadesi euro/doları düşürmeye yetti

 

Lagarde’ın karar sonrasındaki açıklamaları piyasaların ilgisini daha çok çekti. Kısa vadeli ekonomik görünümünün bozulduğunu ve ekonominin kısa vadede zayıf kalmasının beklendiğini ifade eden Lagarde  mali politikaların ekonomiyi daha verimli kılmak için yeniden tasarlanması gerektiğini belirtti. Büyüme ve enflasyon görünümündeki belirsizlikten de söz eden Lagarde, enflasyon gerilese de uzun süre yüksek seviyede kalmasın beklediklerini ifade ederken yüksek çekirdek enflasyona da dikkat çekti. Faiz oranlarının ECB için ana araç olduğuna da vurgu yapan Lagarde, faizlerle parasal sıkılaşma arasında bir tercihin söz konusu olmadığını açık bir şekilde ifade etti. Gelecek toplantı hakkında da konuşan Lagarde, eylül ayında faiz indirimi olmayacağını; açık fikirli olduklarını ve gelecek veriye göre hareket edeceklerini söyledi. Eylül ayında da faiz artışı olabileceğini; ancak pas geçme olasılığının da masada olduğunu belirtti.

 

Lagarde’ın eylül ayı toplantısında faiz artışının pas geçilebileceğine yönelik ifadesi euro/dolar çaprazını geriletmeye yetti. Lagarde’ın açıklamalarının ardından euro/dolar çaprazı önce 1,1100 seviyesinin altını, sonrasında ise 1,1000 seviyesinin altını gördü. Yazının yazıldığı şu dakikalarda çapraz, dolar endeksinin de yukarı yönlü hareket etmesiyle 1,0965 seviyesine dek gerilemiş durumda. Euro/dolar çaprazında aşağı yönlü hareket açısından önem teşkil eden destek noktaları 1,0903 ve 1,0899 olarak dikkat çekiyor. Uzun vadede ise çapraz, 200 günlük basit hareketli ortalama (SMA) olan 1,0712 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece pozitif görüntüsünü koruyacaktır.

 

Haftanın sonuna yaklaşırken piyasalar öğleden sonra ABD’den gelecek kişisel tüketim giderleri verilerini takip edecek.

 

 

Etiketler: ecb fed
REKLAMI KAPAT X