ECB’nin faiz artışı piyasaları ikna edebilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
ECB’nin faiz artışı piyasaları ikna edebilecek mi?
Hamit Alp Ünlü
15.09.2023 08:20

ECB, dün gerçekleştirdiği eylül ayı para politikası toplantısının ardından piyasa beklentilerinin aksinde bir faiz artışına daha imza atarak faizleri tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün gerçekleştirdiği eylül ayı para politikası toplantısının ardından 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirerek mevduat faizini yüzde 4 seviyesine; politika faizini yüzde 4,50 seviyesine; gecelik borç verme faizini ise yüzde 4,75 seviyesine yükseltti. Bu karar, ECB’nin arka arkaya onuncu faiz artış kararı olurken mevduat faizi yüzde 4 ile ECB’nin kurulduğu 1999 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı.

Karar sonrasında kameralar karşısında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde ise faiz artışlarının devam edebileceğini işaret etse de piyasaların bu açıklamayı ne kadar ikna edici bulduğu ilerleyen günlerde daha net belli olacaktır. Zira piyasalar eylül ayı toplantısında ECB’nin faizleri sabit bırakmasını bekliyordu fakat ECB’nin gerçekleştirdiği sürpriz faiz artışı Euro Bölgesi ortak para birimi üzerinde yukarı yönlü bir etki yaratmadı.

Enflasyon beklentisi yukarı, büyüme beklentisi ise aşağı çekildi

Karar öncesinde 31 Ağustos tarihinde açıklanan ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri kısmen piyasa beklentilerine paralel kısmen ise beklentilerden kötü gelmişti. Temmuz ayında yüzde 5,5 olan yıllık çekirdek TÜFE ve yüzde eksi 0,1 olan aylık çekirdek TÜFE piyasa beklentileri doğrultusunda sırasıyla yüzde 5,3 ve yüzde 0,3 olarak açıklanmıştı.

Temmuz ayında yüzde eksi 0,1 olan aylık TÜFE, yüzde 0,4 olan beklentileri aşarak yüzde 0,6 seviyesine yükselmiş; benzer şekilde yüzde 5,3’ten yüzde 5,1 seviyesine düşmesi beklenen yıllık TÜFE ise yüzde 5,3 seviyesinde sabit kalmıştı. Bu seviye ECB’nin hedefi olan yüzde 2 seviyesinin hayli üzerinde bulunuyor.

Bugün açıklanan faiz kararının yanında ECB’nin geleceğe yönelik projeksiyonları da açıklandı. Projeksiyonlarda enflasyon beklentisinin yukarı, büyüme beklentisinin ise aşağı çekildiği görüldü. 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 5,4 seviyesinden yüzde 5,6'ya ve 2024 yılı beklentisi yüzde 3 seviyesinden yüzde 3,2'ye yükseltilirken 2025 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,1 olarak belirlendi. Buna karşılık ECB, Euro Bölgesi için 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 0,9'dan yüzde 0,7'ye, 2024 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 1,5'ten yüzde 1'e indirirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,5 olarak açıklandı.

ECB kararlılık vurgusu yaptı

ECB faiz kararı sonrası her zaman olduğu gibi yazılı bir açıklama yaptı. Banka açıklamasında, faiz oranlarının enflasyonun kontrol altına alınmasına önemli bir katkı sağlayacak seviyeye ulaştığını, borçlanma maliyetlerinin ise gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı düzeylerde tutulacağını ifade etti. Karar metninde ayrıca enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yinelenirken enflasyonun uzun süre daha yüksek görünmeye devam edeceği, buna karşın ECB'nin de faizleri gerektiği ölçüde kısıtlayıcı seviyede tutmayı sürdüreceği vurgulandı.

Karar sonrası kameralar karşısına geçen Başkan Lagarde ise ekonomik görüntünün üçüncü çeyrekte zayıf olduğunu ifade ederken istihdam piyasasının sağlamlığına vurgu yaparak, ekonomik büyümenin ileride yeniden ivme kazanacağını düşündüğünü ifade etti. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarının yukarı yönlü enflasyonel risk yarattığını dile getiren Lagarde zayıflayan talebin ise aşağı yönlü risk oluşturduğunu söyledi.

Kararın oy çokluğuyla alındığını vurgulayan Lagarde, bazı üyelerin bu toplantıda faiz artışı gerçekleştirmemekten yana olduğunu dile getirdi fakat ECB’nin faizlerde zirveye ulaştığını söyleyemeyeceklerini de ifade ederek ileride gerçekleştirilebilecek faiz artışlarına açık kapı bıraktı.

İLGİLİ HABER ECB/Lagarde: Verdiğimiz savaşta ilerleme kaydediyoruz Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyon ile mücadelede ilerleme kaydettiklerini belirterek, "Enflasyon geriledi. Biz bu süreci desteklemeye devam etmek istiyoruz." dedi.

Dolar arttı, euro geriledi

Piyasaların ise Lagarde’ın mesajlarını güvercin algıladığı ve ileriye yönelik faiz artışı vurgularını çok da ikna edici bulmadığı izlendi. Özellikle ABD’de üretici fiyat endeksinin (ÜFE) de beklentilerden kötü gelmesiyle birlikte dolar endeksinin yükselişe geçmesiyle euro/dolar çaprazı da aşağı yönlü bir hareket gerçekleştirdi. Euro/dolar çaprazı 1,07 desteğinin kırılmasından sonra 1,0631 ile son altı aydaki en düşük seviyesini gördü, sonrasında 1,0640 seviyesine dek yükseldi. Fakat son gelişmelerin ABD dolarını da desteklemesiyle birlikte euro/dolar üzerindeki baskı ilerleyen günlerde de sürecek gibi görünüyor. Euro/dolar için önemli destek noktaları 1,0625 ve 1,0595 olarak göze çarpıyor.

REKLAMI KAPAT X