Emtia fonları ve ETF’leri, öngörüldüğü gibi yükselişe geçecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Emtia fonları ve ETF’leri, öngörüldüğü gibi yükselişe geçecek mi?
Hamit Alp Ünlü
29.03.2024 16:59

2024 yılında faiz indirimleriyle birlikte artışa geçmesi beklenen emtia fiyatlarının, emtiaya dayalı varlıklara olan ilgiyi artırması bekleniyor. Bu sebeple yazımızda emtiaya dayalı varlıkları inceledik.

2024 yılının ilk çeyreğini geride bırakmak üzere olduğumuz bu günlerde emtia piyasasının ilerleyişine devam etmesi beklentileri yükselirken, analistler de merkez bankalarının faiz indirimi sürecinin bu beklentileri desteklediğini söylüyor.

Goldman Sachs’tan gelen emtia tahmini gözleri emtia piyasasına çevirdi

Goldman Sachs, hafta başında yayımladığı değerlendirmede, emtia piyasasının geleceği hakkında öngörülerde bulundu. Buna göre emtia piyasası, özellikle bakır, alüminyum, altın ve petrol ürünleri olmak üzere sağladığı getiriyi artırabilir ve 2024 yılında yüzde 15’e kadar getiri sağlayabilir. Nitekim 2024 yılının ilk çeyreği de emtia piyasası için olumlu geçti. Bu konuda Goldman’ın da vurguladığı birkaç sebep var.

Bunlardan ilki borçlanma maliyetlerinin azalması. Bilindiği üzere, 2022 ve 2023 yılları küresel ekonomi için zorluklarla geçti. Hammadde krizi ve savaşlar ile başlayan süreçte yaşanan çeşitli olumsuzluklarla fiyat artışlarının önüne geçilemedi ve tüm dünyada enflasyonist baskıların bir sonucu olarak merkez bankaları faizleri ve dolayısıyla borçlanma maliyetlerini artırma yoluna gitti. 2024 yılının ikinci yarısı ile birlikte Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere birçok merkez bankasının faiz indirimlerine başlaması ve bu durumun borçlanma maliyetlerini azaltması bekleniyor. Borçlanma maliyetlerin azalması emtia piyasasını pozitif yönde etkileyecektir.

İkinci sebep üretimin toparlanması. Yukarıda belirtilen ekonomik olumsuzluklar ülke ekonomilerini olduğu kadar küresel anlamda üretim sektörlerini de olumsuz yönde etkiledi. Bu sektörlerden biri de şüphesiz ki emtia sektörü. Fiyat artışlarının baskı altına alınabilmesi, üretim maliyetlerinin ve diğer yan giderlerin azaltılabilmesi artacak taleple de birleştiğinde emtia piyasasını olumlu yönde etkileyecektir.

Üçüncü ve son sebep ise jeopolitik risklerin devam etmesi. Jeopolitik risklerin devam etmesi, sebep olduğu gerginlikler ve savaşlar nedeniyle insanlık açısından her zaman olumlu sonuçlar vermese de bu durumun ekonomik gelişmeler üzerinde olumlu ya da olumsuz anlamda etkiler yaratması su götürmeyen bir gerçektir. Yukarıda sayılan ürünler, özellikle de petrol ürünleri ve altın, jeopolitik risklerin etkisini oldukça fazla hisseden ürünler olarak dikkat çekiyor. Buna ek olarak emtia ürünleri genellikle dolar bazlı fiyatlandığından ötürü dolar endeksinin arttığı durumlarda bu ürünlerin fiyatları düşerken dolar endeksinin düşüşü bu ürünler üzerinde olumlu etkiler yapmakta. Jeopolitik risklerin devam ettiği bir ortamda yatırımcıların güvenli liman olarak altını tercih etmesi, ya da brent petrolün fiyatının artması gibi sebepler bu ürünlere yönelik piyasayı olumlu etkileyen faktörler olmaktadır.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs emtia tahminini paylaştı: Altın, bakır, alüminyum ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, faiz indirimlerinin bu yıl emtia fiyatlarını yükselteceğini öngörerek hammadde fiyatlarının yüzde 15 artacağını belirtti.

Hisse mi, fon mu, ETF mi?

Emtia sektöründe öngörülen yükselişin gerçekleşmesi yatırımcıları da bu sektörde yatırım yapmaya yönlendirebilir. Bu noktada hangi yatırım aracının tercih edilebilir olduğu sorusu karşımıza çıkmaktadır.

Hisse senedi, bilindiği gibi yatırımcıyı şirketin hissedarı yapan, doğru şirkete yatırım yapıldığı takdirde uzun vadede en çok getiriyi getiren yatırım araçlarından biridir. Ancak bu yatırım türünde yatırımcının araştırmasını kendisinin yapması, risk faktörlerini ve yatırım stratejisini kendisinin belirlemesi gerekmektedir.

Fonların içerisinde bir sektöre ait çeşitli hisse senetleri, tahviller ve diğer yatırım araçları bulunabilir. Bunlar, profesyonellerce yönetilen ve yatırımcının hesaplanan risk oranlarına ve geçmiş dönemki performanslara göre yatırım yapmayı seçip seçmeyeceği yatırım araçlarıdır. Bunlar Borsa İstanbul’da TGE, OVD, ZCN gibi kodlarla yer alan fonlardır.

Borsada işlem gören ve belli bir endeksi izleyen fonlara verilen isim olan ETF’ler ise yatırım fonlarının çeşitliliğini ve hisse senetlerinin esnekliğini birlikte sunan bir yatırım aracı olma özelliği taşır. Bunlar Borsa İstanbul’da GMSTR.F, GLDTR.F gibi kodlarla yer alan borsa yatırım fonlarıdır.

Burada seçim yaparken yatırımcının ihtiyacı ve özellikleri göz önünde tutulmalıdır. Şayet sektör hakkında fazla bilgi sahibi olunmadığı düşünülüyorsa ETF’ler, hisselere ve yatırım fonlarına nazaran daha tercih edilebilir seçenekler olarak yer almaktadır.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Etiketler: emtia ETF fon Goldman Sachs
REKLAMI KAPAT X