Ethereum ETF kararında sona gelindi: Yatırımcılar ne bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ethereum ETF kararında sona gelindi: Yatırımcılar ne bekliyor?
Çınar Küçükay
22.05.2024 11:27

Kripto para piyasası büyümeye devam ederken, yatırımcılar kripto paralara daha fazla yatırım yapmanın yollarını arıyor. Spot Ethereum borsa yatırım fonları (ETF), kripto meraklılarının Ethereum'un fiyat hareketlerinden yararlanmasının kolay bir yolu olabilir. Bitcoin'den sonra piyasa değeri bakımından en büyük kripto para olan Ethereum, spot ETF'lerin en muhtemel adaylarından biri olarak görülüyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) 10 Ocak'ta spot Bitcoin ETF'lerini onaylamasının hemen ardından, diğer kripto paralar için de spot ETF'lerin onaylanması olasılığı gündeme geldi. 12 Ocak'ta BlackRock CEO'su Larry Fink, CNBC'ye verdiği röportajda Ethereum için spot ETF'lerin sunulmasında "değer" gördüğünü belirtti. Ancak, Ethereum spot ETF'lerine olan talebe rağmen, SEC'nin bu konudaki tutumu belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (20 Mayıs 2024) Bu hafta ABD kanadındaki gelişmeler piyasanın şekillenmesine neden olabilir. Ek olarak, PYTH kilit açılımı da oldukça büyük önem arz ediyor.

Ethereum Nedir?

Ethereum, açık kaynaklı, merkeziyetsiz bir blok zinciri platformudur. Bitcoin, eşler arası dijital para birimi kavramını meşrulaştırırken, Ethereum bu fikri genişleterek geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) ve akıllı sözleşmeler oluşturmasına olanak tanır. Ethereum ağı ayrıca, işlem ücretlerini ve hesaplama hizmetlerini ödemek için kullanılan ETH adlı dijital bir para birimini destekler.

Ethereum ETF'i Nedir?

ETF, belirli bir emtiaya veya varlık sınıfına yatırımcıların doğrudan ilişki içerisine girmeden yatırım yapmasını sağlayan, borsada bireysel bir hisse senedi gibi işlem gören bir yatırım fonu türüdür. Ethereum ETF'leri, Ethereum'un fiyat hareketini takip eder ve yatırımcıların geleneksel, düzenlenmiş borsaları kullanarak Ethereum'un fiyat hareketlerinden yararlanmalarını sağlar. Bu, kripto para cüzdanları kurmak ve yönetmek gibi karmaşık teknik süreçleri atlamalarına olanak tanır.

İLGİLİ ANALİZ Ethereum ETF’i piyasaya sürülecek mi? Kripto para piyasasında Ethereum (ETH) tabanlı bir borsa yatırım fonu (ETF) olasılığı, finans dünyasında büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Bu ilgi ise özellikle Bitcoin'e (BTC) yönelik ilk spot ETF'in Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanmasının ardından daha da belirginlik kazandı.

Ethereum ETF'lerinin Onay Süreci

Ethereum ETF'lerinin onay süreci, Bitcoin ETF'lerinden daha karmaşıktır. Bitcoin, esas olarak merkeziyetsiz dijital bir para birimi olarak görülürken, Ethereum, akıllı sözleşmeleri ve DApp'leri ile ilişkilidir. SEC Başkanı Gary Gensler, Ethereum'un bir menkul kıymet olarak sınıflandırılabileceğini belirterek daha sıkı düzenlemelere tabi tutulabileceğini öne sürüyor. Bu durum, onay sürecini karmaşıklaştırıyor.

Spot Ethereum ETF Başvurusu Yapan Şirketler

SEC onayı bekleyen sekiz şirket bulunuyor: BlackRock, VanEck, ARK 21Shares, Grayscale, Fidelity, Invesco ve Galaxy Digital'in ortak teklifi ile Franklin Templeton. VanEck, ilk başvurusunu Temmuz 2021'de yapmış olsa da SEC bu başvuruları defalarca ertelemiştir. SEC yetkilileri, 20 Mayıs'ta Nasdaq, CBOE ve NYSE'ye Ethereum ETF başvurularını hızlandırılmış bir şekilde güncellemelerini talep etti.

Ethereum ETF Onayı Beklentileri

Analistler, spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanmasının ardından Ethereum ETF'lerinin de onaylanması konusunda iyimser. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, Mart ayında onay ihtimalini yüzde 35 olarak değerlendirmişti. Ancak, SEC'nin yakın zamanda yaptığı duyurular, VanEck ve ARK Invest 21Shares Spot Ether ETF'lerinin onay kararlarının 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde verileceğini gösteriyor. Grayscale Investments Ethereum ETF başvurusunun kararı ise 23 Haziran'da bekleniyor.

İLGİLİ HABER Bitcoin ve Ethereum'da sert yükseliş Kripto piyasası Ethereum ETF başvurularının onaylanacağı beklentisiyle yeniden hareketlendi. Buna göre son 24 saatte BTC %6'dan, ETH ise %18'den fazla yükseliş kaydetti.

Yatırımcıların Beklentileri

Ethereum fiyatı, SEC'nin spot Ethereum ETF onay kararına yaklaşırken büyük bir artış gösterdi. Yatırımcılar, Ethereum fiyatının ilk aşamada 4.000 dolara ulaşacağına inanıyor. Onay kararı, Ethereum'un daha geniş kabul görmesini ve yatırımcı ilgisini artırabilir.

SEC'nin spot Ethereum ETF'leri onaylayıp onaylamayacağı belirsizliğini korurken, yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri, bu kararın ikinci en büyük kripto paranın gelecekteki büyüme ve yaygın kabul görmesi üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor.

Etiketler: Ethereum ETF sec VanEck
REKLAMI KAPAT X