EUR/USD hafta kapanışı öncesinde pozitif seyrediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
EUR/USD hafta kapanışı öncesinde pozitif seyrediyor
Hamit Alp Ünlü
26.01.2024 15:47

Dün Avrupa Merkez Bankası kararının ardından düşüş gösteren EUR/USD çaprazı bugün ABD dolar endeksinin gerilemesi ile ABD’den gelecek veriler öncesinde pozitif seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günü 2024 yılı ocak ayı para politikası toplantısını gerçekleştirdi ve ardından 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı. ECB kanadından herhangi bir sürpriz gelmedi ve banka faizleri piyasa beklentileri doğrultusunda arka arkaya üçüncü kez sabit bıraktı.

Ocak ayı toplantısının ardından üç temel faiz oranından ana refinansman faizi yüzde 4,50, marjinal fonlama faizi yüzde 4,75 ve mevduat faizi ise yüzde 4 seviyesinde sabit bırakıldı. Piyasalar ayrıca ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarını da değerlendirdiler.

Lagarde faiz indirime ilişkin açıklamalarda bulundu

ECB Başkanı Lagarde para politikası ve faiz kararı sonrası her zaman olduğu gibi akmeral önünde açıklamalarda bulundu. Lagarde, açıklamalarında faiz indiriminin ne zaman başlayabileceğine dair yönlendirmelerde bulunurken, bu konu hakkında önceki açıklamalardaki tavrını yineleyerek yaz aylarını işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Davos'taki 2024 Dünya Ekonomi Forumu’nda para politikasına ilişkin açıklamada bulunan Lagarde, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşma konusunda doğru bir yolda ilerlediklerini fakat zafer ilan etmek için henüz erken olduğunu belirterek faiz indirimi için yaz aylarını işaret etmişti. Lagarde, dün yaptığı açıklamalarda da faiz indirimlerini konuşmak için henüz erken olduğu konusunda ECB Yönetim Konseyi’nin fikir birliği olduğu vurgusunu yineledi. Lagarde, bir takvime bağlı kalmak yerine açıklanacak verilere bağlı şekilde karar vermeye devam edeceklerini belirtti.

Lagarde, açıklamalarında mevcut ekonomik ve jeopolitik risklere ve bunların mevcut ekonomik görüntü üzerindeki etkilerine de vurgu yaptı. Lagarde, fiyat artış baskısındaki genel düşme eğiliminin devam ettiğini, ekonomik büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu ve ücret artışlarının hız kestiğini dile getirerek kısıtlayıcı para politikasının enflasyon, reel ekonomi ve büyüme üzerindeki etkilerinin mart ayındaki ECB projeksiyonlarıyla daha da rahat anlaşılabileceğini dile getirdi. Ekonomi göstergelerinde orta ve uzun vadede iyileşme beklediklerini de yineledi. Lagarde ayrıca Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin daha yüksek enerji ve nakliye maliyetleri anlamına gelebileceğini ve daha geniş anlamda teslimat darboğazları olasılığı yarattığını söyleyerek söz konusu gerilimlerin enflasyona ilişkin yukarı yönlü risk oluşturduğu düşüncesini paylaştı.

İLGİLİ HABER ECB/Lagarde: Yönetim Konseyi faiz indirimlerini konuşmak için erken olduğunu düşünüyor Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin Yönetim Konseyinde faiz indirimlerini konuşmak için "erken olduğu" konusunda fikir birliği olduğunu belirtti.

Piyasalar Lagarde’ın açıklamalarını farklı şekilde fiyatladı

Başkan Lagarde, faiz indirimi için fikir birliği vurgusu yapmış ve yaz aylarını işaret etmiş olsa da piyasalar bu mesajı daha iyimser şekilde algılayarak bu yönde fiyatladı. Lagarde’ın açıklamalarındaki noktaları ikna edici bulmayan piyasalar, özellikle büyüme konusunda ECB’nin yanıldığı kanısında ve bu risklerin halen yukarı yönlü olduğunu değerlendiriyor. Enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu ve ücret artışlarının hız kestiği böyle bir ortamda piyasalar ECB’nin yaz aylarını beklemeden, nisan toplantısında faiz indirimi gerçekleştirebileceği ihtimalini fiyatlamaya başladı.

Lagarde’ın açıklamalarının ardından nisan ayı ECB toplantısında bir faiz indirimi kararı çıkması ihtimali yüzde 90 olarak fiyatlarken, 2024 yılı için öngörülen toplam faiz indirimi miktarı da 130 baz puandan 141 baz puana yükseldi.

EUR/USD önce geriledi, sonra yükseldi

ECB kararının ardından EUR/USD çaprazı perşembe günü 1,0850 seviyesinin altında düştü, sonrasında cuma günü dolar endeksinin gerilemesi ile konsolide olarak yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Bugün (cuma) ABD’de enflasyon göstergesi olarak kabul edilen kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verisi açıklanacak. Bu veri dolar endeksi ve haliyle EUR/USD çaprazı üzerinde etkili olacaktır.

Yazının kaleme alındığı dakikalarda EUR/USD çaprazı yüzde 0,26 artışla 1,0874 seviyesinde. Yukarı veya aşağı yönlü hareketlerde 1,0900 ve 1,0800 psikolojik eşikleri önem teşkil ediyor. EUR/TRY ise yüzde 0,19 artışla 32,9757 seviyesinde ve yakın zamanda 33 seviyesini test edebilir.

Etiketler: euro/TL euro/dolar ecb faiz
REKLAMI KAPAT X