Euro/dolar 2002’den bu yana ilk kez “parite” seviyesini gördü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar 2002’den bu yana ilk kez “parite” seviyesini gördü
Hamit Alp Ünlü
12.07.2022 15:38

Bugün sabah saatlerinden başlayarak doların euro karşısında güç kazanmaya devam etmesiyle, euro/dolar 2002’den bu yana ilk kez parite, yani 1,00 seviyesini test etti.

Dolar bugün sabah saatlerinden itibaren euro karşısındaki yükselişini sürdürdü. Euro/dolar gün içerisinde 2002 yılından bu yana ilk kez parite, yani 1,00 seviyesini test etti, şu anda ise 1,0045 seviyelerinde seyrediyor. Şu anki tabloda doların küresel piyasalarda güvenli liman arayışıyla değerlenmesi ve euro da dahil tüm önemli para birimlerine karşı değerlenmesi en büyük rolü oynadı.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Euro Bölgesi’nde 1 puanlık büyüme düşüşü beklentisinin geleneksel anlamda euro/dolarda çaprazında yüzde 2’lik değer kaybına neden olduğuna vurgu yaparak Euro Bölgesi’ne yönelik olumsuz beklentilerin gerçekleşmesi durumunda euro/dolarda aşağı yönlü yüzde 5’lik bir hareketin daha görülebileceği değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de rekor kırması beklenen enflasyon verisi öncesi dolar endeksi zirve yeniledi

Yarın açıklanacak ABD haziran ayı enflasyon verisi öncesinde dolar endeksi bu sabah saatlerinde 108,28 ile 2002 zirvesini yeniledi. Endeks şu anda 108,005 seviyesinde.

Ülkemizde Kurban Bayramı dolayısıyla piyasaların kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda görülen risk iştahındaki bozulma, doların güçlenmesinde etkili oldu. Çin'de tekrar yükselişe geçen Covid-19 vakaları ve buna bağlı olarak salgın önlemlerinin tekrar gündeme alınması risk algısına olumsuz yönde etki etti. Dün Avrupa hisseleri ve ABD vadelileri de geriledi.

Goldman Sachs ve Bloomberg ekonomistleri cuma günü açıklanan güçlü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) gelebilecek yeni bir 75 baz puanlık faiz artışı yönünde değerlendirmelerde bulundu. Goldman Sachs, yayınladığı raporda güçlü gelen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası daha da güç kazanan doların, 75 baz puanlık yeni bir faiz artırımı beklentisini yansıttığını belirtti. Bloomberg ekonomistleri ise istihdam piyasasının çok güçlü olduğunu gösteren veri sonrası benzin fiyatlarındaki artışla haziran ayı enflasyonunun yeni bir rekor kırmasını beklediklerini belirtti.

Beyaz Saray’dan da haziran ayı yıllık enflasyon verisinin rekor kıracağı beklentisine yönelik açıklamalar geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verisinde yer alacak olan benzin ve gıda fiyatlarına dikkat çekerek benzin fiyatlarının haziranda hızla artmış olmasından dolayı bu verinin de yüksek gelmesini beklediklerini ifade etti. ABD'deki gıda ve benzin fiyatlarının Ukrayna savaşından ağır bir şekilde etkilendiğini belirten Jean-Pierre, haziran enflasyonunun artık geçerli olmadığını, zira bu ay benzin fiyatlarının ciddi oranda azalacağını, ilerleyen aylarda bu kalemin daha da düşmesini beklediklerini belirtti. Jean-Pierre petrol şirketlerine fiyatları düşürme çağrısını da yineleyerek bunun bedelinin Amerikan ailelerine ödetilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu yılki faiz kararlarında oy hakkı bulunmayan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarıyla başa çıkabileceğini söylerken bir başka yüksek faiz hamlesine desteğini yineledi. Ekonominin bir sonraki hamleye dayanabileceğinden eminim olduğunu belirten Bostic, 75 baz puanlık bir artışı destekleyeceğini ifade etti. 

Piyasaların gözü yarın açıklanacak ABD enflasyon verisinde. Piyasaların beklentisi ABD'de haziran ayı yıllık enflasyonun yüzde 8,8’e yükselerek son 40 yılın zirvesini yenileyeceği yönünde. Enflasyon verisinin bu doğrultuda gelmesi halinde Fed’in politika yapıcılarının daha önce de Fed’in önceliği olarak vurguladığı şekilde kalıcı enflasyonla etkili mücadele politikası kapsamında Fed temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında bu ay da 75 baz puanlık bir artışa gidilmesi söz konusu olabilir.

REKLAMI KAPAT X