Euro/dolar Euro Bölgesinden gelen zayıf verilerin ardından 1,11 seviyesinin altına düştü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar Euro Bölgesinden gelen zayıf verilerin ardından 1,11 seviyesinin altına düştü
Hamit Alp Ünlü
25.07.2023 15:59

Almanya ve Fransa’dan gelen PMI verilerinin beklentilerden düşük gelmesinin ardından Euro Bölgesi PMI verisinin de beklenti altında kalmasıyla euro/dolar yaklaşık iki haftadır ilk kez 1,11 seviyesinin altına düştü

Dün Euro Bölgesinin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’da ve Euro Bölgesinde temmuz ayı satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri açıklandı. Açıklanan tüm kalemler piyasa beklentilerinin altında kaldı. Verilerin açıklanması ile birlikte, son dönemde dolar endeksinin de zayıflaması ile birlikte güçlü seyreden euro/dolar çaprazı 12 Temmuz tarihinden bu yana ilk defa 1,11 seviyesinin altına gerileyerek günü de bu şekilde kapattı.

İmalat PMI verileri daralmayı işaret etti

Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da 46 seviyesinde açıklanması beklenen temmuz ayı imalat PMI 44,5; 48,4 seviyesinde açıklanması beklenen hizmet PMI ise 47,4 seviyesinde geldi. Bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da ise 41 seviyesinde açıklanması beklenen imalat PMI 38 seviyesinde; 53,1 olarak açıklanması beklenen hizmet PMI ise 52 seviyesinde açıklandı. Bu verilerin ardından açıklanan Euro Bölgesi PMI verileri de benzer şekildeydi. 43,5 olarak açıklanması beklenen imalat PMI 42,7; 51,5 olarak açıklanması beklenen hizmet PMI ise 51,1 oldu. 49,7 olması beklenen Euro Bölgesi S&P global bileşik PMI ise 48,9 oldu. Bu verilere göre, halihazırda eşik seviye olan 50’nin altında kalarak ilgili sektörlerde daralmayı işaret etmesi beklenen tüm veriler, daralma bölgesinde olmakla kalmayıp piyasa beklentilerinin de altında kaldı. Yalnızca Euro Bölgesi ve Almanya hizmet PMI verileri piyasa beklentilerinin altında kalsalar 50 seviyesinin üzerinde gelerek hizmet sektörünün imalat sektöründen daha iyi bir durumda olduğunu gösterdi. Özellikle imalat sektörünün daralma bölgesinde olması ve hizmet PMI verisinin de beklenti altında kalması kimi analsitlerce bölge ekonomisindeki daralmanın devam edeceği şeklinde yorumlanıyor. Almanya’da hizmet PMI 50 üstünde kalsa da imalat PMI 38 ile Covid-19 pandemisinden bu yana en düşük seviyeye gerilerken Fransa’da da hem imalat hem hizmet sektörünün daralmaya işaret etmesi Euro Bölgesinin resesyon korkusunun yeniden gündeme geleceğine dair sinyaller olarak algılanabilir.

Euro/dolar 1,11 seviyesinin altında düştü

Açıklanan verilerin beklenti altında kalması ve resesyon korkularını körüklemesi ile birlikte euro/dolar çaprazı 2 haftalık aranın ardından 1,11 seviyesinin altına düştü. Çapraz dün kapanışta, cuma günkü seviyesinden yaklaşık yüzde 0,6 gerilemeyle 1,1062 seviyesine dek inerken sonrasında ise 1,1060 bandında yaralarını sarmaya çalışıyor. Bölgede ayrıca, petrol ve gaz fiyatları da arz endişesiyle yükselmeye devam ediyor. Yarın Almanya’da açıklanacak Almanya ve Euro Bölgesi Ifo iş iklimi endeksi verileri, piyasaların beklentisinin şekillenmesi açısından etkili olacaktır. Endeksin karamsar bir tablo çizmesi halinde resesyon korkularının daha da körüklenmesi ile eurodaki kayıplar

artabilecekken, tam tersi bir senaryoda perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve açıklanacak faiz kararı öncesinde piyasalarda oluşabilecek olumlu havayla euro/dolar çaprazı kayıplarını telafi etme şansı bulabilir. Perşembe günü gerçekleşecek olan temmuz ayı ECB toplantısından 25 baz puanlık bir faiz artışı çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, gelecek aylardaki faiz artış kararları için ise verilere bağlı şekilde ilerleneceğine dair vurgu yapılması bekleniyor. Güncel enflasyon rakamlarının, bankanın hedefi olan yüzde 2 seviyesinin 2 katından fazla olduğu şu durumda tekrar gündeme gelen resesyon korkuları ile birlikte ECB’yi kritik bir süreç bekliyor.

REKLAMI KAPAT X