Euro/dolar yükselişe geçebilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar yükselişe geçebilecek mi?
Hamit Alp Ünlü
08.06.2023 10:24

Euro/dolar çaprazı dün gün içinde dolar endeksinin bir miktar gevşemesiyle 1,0740 seviyesine yaklaşsa da, sonrasında 1,070 seviyesinde dengelendi; ancak yukarı yönlü hareket devam edebilir.

Haftanın ilk yarısında yükselişe geçen doların da etkisiyle aşağı yönlü bir görüntü çizen euro/dolar çaprazı, dün 1,0634 ile son iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Bu seviyenin ardından gün içinde yükselen ABD tahvil getirilerine rağmen çapraz yükselişe geçerek 1,0740 seviyesine dek çıktı.

Sonrasında 1,07 seviyesinde dengelenen ve günü bu seviyede kapatan Euro Bölgesi ortak para birimi, perşembe günü piyasaların açılışına yükselişle başlayarak dolar karşısında 1,071 seviyesine kadar yükseldi.

Euro boğaları euro/dolar çaprazının bugünü de kazançla kapatmasını beklese de; analistlerin genel beklentisi mevcut durumda açık bir hedefi olmayan çaprazın önümüzdeki haftanın yoğun programından önce 1,07 seviyesinin bir miktar altında ve üstünde yatay yönlü hareket göstermesi yönünde.

Euro boğaları, euro/dolardan ralli bekliyor

Euro/dolar çaprazı önümüzdeki hafta gelecek ABD enflasyon verisi, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklayacağı faiz kararlarına odaklanacak.

ABD’de salı günü açıklanacak olan mayıs ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve çarşamba günü açıklanacak olan mayıs ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinin ardından Fed 13 ve 14 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alacağı faiz kararını 14 Haziran Çarşamba günü açıklayacak.

Piyasalar Fed’in bu toplantıda faiz artışına uzun süre sonra ara vererek faizlerini yüzde 5,25 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.

ECB ise faiz kararını 15 Haziran Perşembe günü açıklayacak. Piyasalar, her ne kadar Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya resesyona girmiş de olsa, toplantıda ECB’nin 25 baz puanlık faiz artışı kararı almasını bekliyor.

Euro/dolar boğaları da, Fed’in faizleri sabit bırakması beklenen bir ortamda ECB’nin beklendiği gibi faiz artışı gerçekleştirmesi halinde euro/dolar çaprazının önümüzdeki hafta yukarı yönlü hareketine ivme kazandırmasını bekliyor. Fed’in alacağı kararda elbette açıklanacak olan TÜFE verisinin görünümünün de etkisi olacaktır.

ECB’den şahin mesajlar gelmeye devam ediyor

ECB kanadından, önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantı öncesinde şahin mesajlar gelmeye devam ediyor.

Buna göre, Hollanda Merkez Bankası Başkanı olan ve ECB’nin şahin isimlerinden biri olarak gösterilen Klaas Knot, Hollanda’da yaptığı konuşmada, mevcut sıkılaşmanın yeterli olduğu konusunda ikna olmuş olmadığını ifade etti.

Enflasyonun uzun süre daha yüksek olabileceğini belirten Knot ayrıca daha fazla faiz artışı gerekebileceğini dile getirdi.

Knot, yüksek enerji maliyetleri sebebiyle enflasyonda ikincil etkilerin görülmesiyle ECB’nin yüzde 2 hedefine dönmesinin zorlaştığını da sözlerine eklerken; ECB yönetim kurulu üyelerinden Isabel Schnabel de ECB’nin gerçekleştirdiği faiz artışlarının etkilerinin reel ekonomiye geçmesinin normalden daha uzun sürebileceğini ve beklenenden daha az olabileceğini söyledi.

Schnabel sıkı politikanın bir süre daha devam edebileceğini de belirtirken, faiz artışları konusunda da henüz sona gelinmediğini dile getirdi.

ECB’nin haziran ve temmuz toplantılarında faiz artışına devam etmesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Knot gibi kimi şahin isimler ise eylül ayı toplantısında da faiz artışına devam edilmesini istiyor.

Euro/TL hızla yükseliyor

Euro/TL tıpkı dolar/TL gibi hızla yükselmeye devam ediyor. Dün 25 seviyesini geçen euro/TL bugün ise erken saatlerde yüzde 1,67’lik bir artışla 25,35 seviyesinden fiyatlanıyor. Mevcut ivmesini koruması halinde ise euro/TL’nin 26 seviyesini bu hafta içinde test etmesi olası görünüyor. Buna ek olarak euro/dolar çaprazının hareketinden bağımsız olarak euro/TL’nin önümüzdeki hafta da yukarı yönlü hareketini sürdürmesi çok muhtemel görünüyor.

REKLAMI KAPAT X