Euro, ECB kararı sonrası kırılgan görüntüsünü koruyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro, ECB kararı sonrası kırılgan görüntüsünü koruyor
Hamit Alp Ünlü
27.10.2023 16:27

ECB’nin ekim ayı toplantısında aldığı sıkılaşmaya ara verme kararının ardından ortak para birimi euro, hafta kapanışından önce kırılgan görüntüsünü korudu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dün gerçekleştirdiği ekim ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Geçtiğimiz ay sürpriz şekilde faiz artışı yapan ECB, bu ay bir sürprize imza atmayarak beklentiler doğrultusunda hareket etti.

2022 yılının Temmuz ayındaki toplantısı öncesinde 6 yıldan fazla bir süre sıfır faiz politikası güden ve 2022 yılının Temmuz ayında faiz artış döngüsüne başlayan ECB, o günden bu yana gerçekleşen 10 toplantının tamamında faiz artırarak, yüzde 4,50 ile tarihinin en yüksek faiz seviyesine ulaştı. ECB bu toplantıların ardından ise dün gerçekleştirdiği toplantıda sıkılaşmaya ara vererek üç temel politika faizini sabit bıraktı.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası faizde bu sefer sürpriz yapmadı Avrupa Merkez Bankası (ECB) eylül ayında faizleri sürpriz bir şekilde 25 baz puan artırdıktan sonra ekim ayında piyasa beklentilerine paralel şekilde sabit bıraktı.

Karar metninde nelere değinildi?

ECB, orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin yüzde 2’lik hedefe ulaşma kararlılığını da vurguladığı karar metninde, enflasyonun uzun süre daha çok yüksek kalmasının beklendiğini ve fiyat baskılarının güçlü seyretmeye devam ettiğini paylaştı. Ayrıca, güçlü baz etkiler de dahil olmak üzere eylül ayında enflasyonun belirgin bir şekilde düştüğü ve enflasyonun temelini oluşturan kalemlerin gevşemeye devam ettiği belirtildi.

ECB’nin önceki aylarda yaptığı faiz artışlarının, finansman koşullarına güçlü biçimde yansımaya devam ettiği de ifade edilirken, söz konusu durumun talebi giderek azalttığına ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olduğuna vurgu yapıldı.

Kararda ayrıca temel faiz oranlarının yeterince uzun bir süre korunduğu takdirde enflasyonu yüzde 2'ye geriletme hedefine önemli bir katkıda bulunacağı ifade edilirken, gelecekteki kararların veri odaklı olacağı ve politika faiz oranlarının gerekli görüldüğü sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede belirleneceği dile getirildi. Bu ifadelerle ECB, faizlere ara verecek dahi olsa faizleri kısıtlayıcı seviyede tutacağını belirterek, piyasalara faiz indirimi beklememeleri gerektiğinin mesajını vermiş oldu.

İLGİLİ HABER Avrupa’da gözler ECB'de: İlk faiz indirimi ne zaman gelir? Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki faiz toplantısında makroekonomik projeksiyonların belirleyici olması beklenirken, ilk faiz indiriminin ise 2024 sonlarında gelebileceği tahmin ediliyor.

Lagarde da benzer mesajlar verdi

Kararın ardından kameralar karşısına geçen ECB Başkanı Christine Lagarde ise karar metnindeki hususlara vurgu yaptı. Yüksek enflasyonun ve yüksek faiz oranlarının bir süre daha devam edeceğini ifade eden Lagarde, Euro Bölgesi’ndeki zayıf görünümün ve imalat sektöründeki devam eden gerilemenin tüketici harcamalarını ve yatırımları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Lagarde ayrıca Euro Bölgesi hükümetlerine Covid-19 pandemisi teşviklerini geri çekme çağrısı yaparak, büyüme görünümündeki aşağı yönlü risklere vurgu yaptı.

Eylül ayı toplantısın ardından “ECB faizlerde henüz tepe noktasını görmedi” diyen Başkan Lagarde’ın ekim ayı toplantısının ardından bu düşüncesinden vazgeçmesinin ve mevcut faiz oranlarının bir süre daha korunacağını ifade etmesinin nedeni ise ortak para biriminin kırılgan görüntüsü, Euro Bölgesi’nden son gelen zayıf verilerin artırdığı resesyon korkusu ve ECB’nin bundan kaçınmak istemesi olarak yorumlandı.

Nitekim ECB’nin bugün yayımlanan enflasyona ilişkin anketinde, Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 2’lik hedefe ancak 2025’te yaklaşacağı fakat ekonomik büyümenin 2024 yılı boyunca zayıf kalarak yüzde 1’in altında kalacağı öngörüldü.

İLGİLİ HABER ECB anketi sonuçlandı: "Euro Bölgesi enflasyon hedefine 2025’te yaklaşacak" Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyona ilişkin düzenlediği bir ankette, Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 2 hedefine 2025'te yaklaşacağı öngörüldü.
İLGİLİ HABER Euro, kritik eşikte: Dolar mı yoksa euro mu alınmalı? Euro/Dolar paritesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin desteğiyle son bir ayın zirvesini test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor. 
REKLAMI KAPAT X