Euro kurunda Almanya baskısı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro kurunda Almanya baskısı
Hamit Alp Ünlü
17.01.2024 13:10

2023 yılı büyüme verileri, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin 2023 yılında küçüldüğüne işaret ederken; veri, EUR/USD ve EUR/TL çaprazlarını baskılamaya devam ediyor.

Pazartesi günü Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da 2023 yılına ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi açıklandı. Açıklanan büyüme verisi Almanya ekonomisinin pandemiden bu yana ilk kez küçüldüğünü gösterdi.

Pazartesi günü açıklanan 2023 yılı GSYH verisi Alman ekonomisinin piyasa beklentilerine paralel şekilde yüzde 0,30 küçüldüğüne işaret etti. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi, 2022 yılında yüzde 1,90 büyüdüğünü açıklamış, sonrasında bu veri yüzde 1,80’e revize edilmişti. Almanya ekonomisi, 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 0,4 ve 2023 yılının ilk çeyrekte yüzde 0,3 küçülerek teknik anlamda resesyona girmiş; sonrasında 2023 yılı ikinci çeyreğinde ekonomik büyüme sabit kalmıştı. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,1 küçülme gözlendi. Dördüncü çeyreğe ilişkin ilk okuma 30 Ocak 2024 tarihinde paylaşılacak.

İLGİLİ HABER Alman ekonomisi pandemiden bu yana ilk kez küçüldü Almanya ekonomisi 2023 yılında yüksek enflasyonun etkisiyle pandemiden beri ilk kez daralma yaşadı.

Almanya’da TÜFE artarken ZEW endeksleri ise daha karışık bir tabloya işaret etti

Almanya’da salı günü ise aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Almanya’da aralık ayında aylık TÜFE, kasım ayındaki yüzde 0,4’lük toparlanmanın ardından yeniden yüzde 0,1 yükseldi. Haziran ayından bu yana düşüş trendinde olan yıllık TÜFE ise ilk kez arttı. Kasım ayında yüzde 3,2 olarak açıklanan yıllık TÜFE, aralık ayında yüzde 3,8’e yükseldi.

Salı günü ayrıca ZEW ekonomik endeksleri de yayımlandı. Ocak ayı Almanya ZEW mevcut koşullar endeksi eksi 77 ile beklentilerin altında kalsa da ocak ayında 12 seviyesine düşmesi beklenen Almanya ZEW ekonomik hissiyatı 15,2 olarak açıklandı ve yatırımcı güveninin arka arkaya altıncı ayda da iyileşmeyi sürdürdüğünü gösterdi. Bu veri ayrıca, 2023 yılında daralan Almanya ekonomisinin  toparlanabileceğine dair bir sinyal olarak da dikkat çekti.

İLGİLİ HABER Almanya'da yatırımcı güveni iyileşmeyi sürdürdü Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yatırımcı güveni 6. ayda da iyileşmeyi sürdürdü. Bu durum, geçen yıl daralan Alman ekonomisinin toparlanabileceği sinyalini verdi.

Bundesbank (Almanya Merkez Bankası), 2024 yılında ülke ekonomisinin yüzde 0,4 büyümesini beklerken Deutsche Bank ve Commerzbank ise ülke ekonomisinin 2024 yılında da küçülmeye devam edeceğini öngörüyor.

Piyasa aktörleri, enflasyonla mücadele  Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından izlenen ortak para politikasında artık olası faiz indirimlerine ilişkin bir sinyal bekliyor, zira yüksek faiz oranları büyüme üzerinde negatif etkisini gösteriyor. Kış şartlarının ağırlaşması ile birlikte enerji harcamalarının artması ve devam eden jeopolitik gerginlikler Almanya özelinde fiyat artışlarını kısa vadede körüklese ve Almanya’daki mevcut hükümetin ekonomi politikaları eleştirilse de Euro Bölgesi ülkelerinin ve yatırımcılarının ECB’ye ve onun izlediği politikaya güvendiği görülüyor.

Lagarde faiz indirimi için yaz aylarını işaret etti

ECB Başkanı Christine Lagarde ise çarşamba günü Davos’ta gerçekleştirdiği açıklamalardan birinde faiz indirimi için 2024 yılının yaz mevsimini işaret etti. Böylece piyasalardaki spekülasyonları da bir miktar kırmış oldu. Ancak Lagarde, fazla iyimser senaryoların da enflasyonla mücadeleye fayda sağlamadığına dikkati çekti. ECB’nin önceki politikaları düşünüldüğünde, faiz indiriminin de piyasaların tepkisinden ya da isteğinden çok ECB’nin kendi ajandasına ve planına göre gerçekleştirileceğini varsaymak yanlış olmaz.

Euro/TL’de son durum

Euro Bölgesi ortak para birimi, haftaya başında gerileyerek başladı. Pazartesi günü açıklanan büyüme verileri ile birlikte başlayan gerileme salı günü açıklanan ZEW mevcut koşullar endeksi ile devam ederken EUR/USD çaprazı kritik 1,0900 desteğinin altına düştü. Salı gününü bu seviyenin altında 1,0874 seviyesinde kapatan çapraz, çarşamba gününe 1,0872 seviyesinde başladı ancak halen volatil hareketini sürdürüyor. EUR/USD çaprazı yazının kaleme alındığı dakikalarda sınırlı bir düşüşle 1,0868 seviyesinde. Kayıpların artmaması adına EUR/USD çaprazının 1,0870 direncini aşması önemli; tersi senaryoda, ilerleyen günlerde 1,06 seviyelerine doğru bir iniş söz konusu olabilir. EUR/TL ise hafta başındaki düşüşün ardından yeniden konsolide olarak sınırlı bir artışla 32,7680 seviyesinde seyretmekte.

REKLAMI KAPAT X