Fed beklentiler doğrultusunda hareket etti, şimdi gözler ECB’de

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed beklentiler doğrultusunda hareket etti, şimdi gözler ECB’de
Hamit Alp Ünlü
27.07.2023 08:27

Fed’in piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan faiz artırmasının ardından dolar sınırlı bir düşüş gösterdi

Amerikan Merkez Bankası (Fed) salı ve çarşamba günü gerçekleştirdiği temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından haziran ayında ara verdiği faiz artış döngüsüne tekrar devam etme kararı alarak piyasa beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artışı daha gerçekleştirdi ve faizleri yüzde 5,25 - 5,50 bandına çekti. Fed’in faiz kararının ardından dolar sınırlı bir düşüş gösterdi ve dolar endeksi 100,86 seviyesine dek geriledi. Daha sonra sınırlı bir toparlanma gösteren endeks tekrar 101 seviyesinin üzerine çıktı.

 

Faiz son 22 yılın en yüksek seviyesinde

15 aylık ve 500 baz puanlık faiz artış döngüsünün ardından haziran ayı FOMC toplantısında Fed’in faizleri 5,25 seviyesinde sabit bırakmasını takiben Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artış döngüsünde henüz nihayete gelinmediğini, haziran ayındaki molanın yalnızca önceki faiz artışlarının etkilerini görebilmek adına alınmış bir karar olduğunu dile getirmişti. Bu ayki FOMC toplantısında Fed’in dile getirdiği bu durumu görmüş olduk. Politika faizi, piyasa beklentisi doğrultusunda 25 baz puan daha artırılıp yüzde 5,50 seviyesine ve son 22 yılın en yüksek oranına çekilirken Fed’in açıklamalarında piyasaların ve bir kısım analistlerin beklediği üzere bu ayki faiz artışının son olduğuna dair bir açıklama görmedik. Tam tersine, Fed sonraki toplantılarda faiz artışı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine ilişkin hususta kapıyı açık bıraktı.

Zaten dün gerçekleştirilen toplantıdan bu şekilde bir karar çıkmasına kesin gözüyle bakılıyordu ve piyasalar için asıl önem teşkil eden konu gelecek kararlara ilişkin bir fikir edinebilmek adına, faiz kararıyla birlikte Fed’in yazılı açıklamasındaki tonlama ve Başkan Powell’ın açıklamaları idi.

 

Karar oybirliğiyle alındı, Powell “daha fazla sıkılaşma olabilir” mesajı verdi

Fed’in oybirliğiyle aldığı bu kararla ABD’de politika faizi 2001 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken Başkan Powell’dan da faiz artışı ve sıkılaşma politikasına devam edilebileceğine ilişkin mesajlar geldi.

Karar sonrası basın toplantısında konuşan Powell, enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yaptı. Son açıklanan enflasyon verisi beklentilerden olumlu gelmiş olsa da yalnızca bu veriye bağlı hareket etmeyeceklerini ifade eden Powell, enflasyon ılımlı hale gelse de halen yüzde 2’lik hedefe ulaşabilmek adına önlerinde uzun bir yol olduğunu dile getirerek gelecekteki olası faiz artışlarının veriye bağlı olacağını belirtti. İlerleyen dönemde, gerek görülmesi halinde daha fazla sıkılaşmaya gidebileceklerini belirten Powell eylül ayı toplantısında, gelecek verilere bağlı olarak Fed’in gerekirse tekrar faiz artırabileceğini ya da faiz artışını pas geçebileceğini sözlerine ekledi.

Piyasaların bu sene başından bu yana ısrarla dile getirdiği, ve Fed’in her seferinde yalanladığı faiz indirimi konusuna da değinen Powell, bu sene için faiz indirimi beklemediğini yineledi; fakat önümüzdeki sene faiz indirimi gerçekleşebileceği konusunda görüş beyan etti. Ayrıca, piyasaların son beklentisine paralel şekilde, artık resesyon beklemediklerini de dile getirdi.

 

Kararın ardından dolar geriledi, euro yükseldi

Fed kararının ardından dolar endeksi 101 seviyesinin altına indi; sonrasında ise toparlanarak tekrar bu direncin üzerine çıktı. Asya piyasalarının açılışında dolar endeksi 101,06 seviyesinde seyretti.

Dolar endeksinin gerilemesiyle birlikte yukarı yönlü hareket eden euro/dolar çaprazı 1,1100 direncini kıramazken Asya piyasalarının açılışında 1,1083 seviyesinde. Haftanın geri kalanında önem teşkil edecek ve bugün açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası kararı euro için belirleyici olacakken ABD’den gelecek veriler ise dolara yön verecek.

 

Etiketler: fed fed faiz kararı ecb
REKLAMI KAPAT X