Fed'e rağmen piyasa güçlü kaldı: En büyük 5 kripto paranın performansı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Fed'e rağmen piyasa güçlü kaldı: En büyük 5 kripto paranın performansı
Çınar Küçükay
21.09.2023 11:29

Dün Türkiye saati ile 21.00’de Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Bu, global finans piyasalarında birçok varlık üzerinde etkisi olabilecek bir gelişmeydi. Bitcoin, Ethereum, BNB, Ripple ve Dogecoin gibi önde gelen kripto paralar üzerinde bu kararın bir etkisi oldu mu? Alınan karar sonrası en büyük 5 kripto paranın performansını sizler için inceledik.

Kripto para piyasalarında son 24 saatlik zaman küçük ölçüde aşağı yönlü bir seyir izlendi.

Toplam kripto para piyasa değeri de bu gelişmelerin ardından günlük ölçekte %0,45 düşerek 1,047 trilyon doların altına kadar geriledi.

Bu gelişmelerin ardından en büyük 5 kripto paranın performansını gelin birlikte inceleyelim.

Bitcoin (BTC)

Kaynak: TradingView

Bitcoin, Binance’in yaşadığı hukuksal sorunlara rağmen yükseliş trendine devam ediyor. Ayrıca, Fed’in faiz kararını açıklamasının ardından kayda değer bir hareket gözlemlenmedi. Kısa vadeli bir görünümde baktığımızda ise alçalan kama formasyonu oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle 27.400 dolar seviyelerine çıkması mümkün görünüyor. Öte yandan MA50 (Günlük) ise bir direnç olarak görev yapıyor. Bu nedenle Bitcoin’in ilk etapta 27.145 dolardaki direncini aşması gerekiyor.

Kaynak: TradingView

Günlük ölçekte MA göstergelerine baktığımızda ise “Golden Cross” ve “Death Cross” oluştuğunu görüyoruz. Bu yılın şubat ayında Golden Cross kesişimi sonrasında Bitcoin fiyatında %40’ı aşan bir yükseliş gözlemlenmişti. Ancak, piyasalarda yaşanan sorunlar nedeniyle bu zirvesinden yaklaşık %15 düştü.

Şimdi ise Death Cross kesişimi yaşandığını görüyoruz. Bu kesişim türü yaşandığında genellikle piyasalarda düşüş gözlemlenir.Bu nedenle alım satım işlemlerinde dikkatli olmak gerekiyor.

Ethereum (ETH)

Kaynak: TradingView

Ethereum’da ise düşüş yaşanmaya devam ediyor. Alçalan üçgen formasyonu oluşturduğundan dolayı destek seviyesinin altına yapacağı bir kırılım sonrasında 1.555 dolar seviyelerine kadar gerilemesi mümkün görünüyor.

Tam tersi bir durum gerçekleşecek olursa ilk olarak düşen trendini tersine çevirmesi ve ardından 1.635 dolardaki direncini kırması gerekmekte. Devamında ise 1.650 dolar seviyelerine de yükseliş yaşayabilir.

Hareket yönünü belirleyecek en önemli faktörlerin başında global ekonomik gelişmeler ve kripto alanındaki olumlu haberler geliyor. Bu nedenle piyasanın hala yön konusunda kararsız olduğunu unutmamak gerekiyor.

BNB (BNB)

Kaynak: TradingView

BNB’de ise durum Ethereum’dan farksız. Alçalan üçgen formasyonu oluşturduğunu görüyoruz. Ayrıca şu anda destek seviyesinde işlem gördüğü için durum biraz daha kritik.

Düşüşün devamında 211 dolara ve ardından 204 dolara gerilemesi mümkün görünüyor. Ancak, yukarı yönlü hareketinde ise ilk etapta 215 doları aşması gerekiyor. Devamında ise 220 dolar seviyelerini görebilir.

RSI ise aşırı satım bölgesine yaklaşmış durumda. Bu da büyük bir düşüş için çok fazla alanı kalmadığı anlamına geliyor.

Öte yandan, Binance’in SEC ile arasındaki mahkeme BNB fiyatını etkileyecek en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Olası hukuki zafer sonrasında BNB fiyatında büyük yükselişler görebiliriz. Bu nedenle, kesinlik olmayan bir varlık üzerinde işlem yapmak oldukça riskli olacaktır.

Ripple (XRP)

Kaynak: TradingView

XRP için durumlar oldukça iyi gibi görünüyor. Diğer kripto paraların aksine yükseliş trendini sürdürüyor. Önceki yükseliş trendini aşağı yönlü kırdı ve destek seviyesini direnç olarak doğruladı. Bunun ardından yeni bir yükseliş trendi oluşturdu. Ancak, bu yeni trendi de aşağı yönlü kırdı.

Düşüşün devam etmesi, XRP’yi 0,489 dolara kadar geriletebilir. Hatta 0,469 dolar seviyesine kadar düşüş yaşaması muhtemel görünüyor.

Yükseliş senaryosunda ise ilk adımda 0,525 doları aşması gerekmekte. Devamında ise 0,546 dolardaki direnci ile karşı karşıya kalacaktır.

XRP’nin mevcut davaları, fiyatın baskılanmasına ve net bir şekilde yön bulamadan konsolide olmaya devam etmesine neden oluyor.

Dogecoin (DOGE)

Kaynak: TradingView

Son zamanlarda gündemde olmamasına rağmen yükselen bir kanal içerisinde hareket eden DOGE, şu anda kritik olmayan bir seviyede işlem görüyor. Ancak, kanal desteği olan 0,0619 dolardan tepki alamaması durumunda 0,0610 dolara ve devamında 0,0596 dolara kadar gerileyebilir.

Tam tersi bir senaryo gerçekleşirse ilk adımda 0,0629 dolardaki direncini ve devamında kanal direnci olan 0,0638 doları aşması gerekmekte.

DOGE tarafında olumlu veya olumsuz sayılabilecek bir gelişme yok. Bu da fiyatının beklenenin dışında bir hareketliliğe sahip olma ihtimalini zayıflatıyor. Yine de genel piyasa ile birlikte hareket edeceğinden gündemi takip etmek gerekiyor.

Etiketler: btc ETH BNB xrp doge
REKLAMI KAPAT X