Çarşamba günü düzenlenen FED toplantısında piyasa beklentisine uygun şekilde artan faizler ve güvercin tonda gelen açıklamalar kararsız hareketler sergileyen gümüşün yönünü yeniden yukarı çevirdi.
Son dönemlerin belki de en önemli FED toplantısı geçtiğimiz Çarşamba günü yapıldı. Piyasa beklentilerine paralel şekilde 0.25 puanlık bir faiz artırımı yapıldı. Faiz artırım kararından sonra gelen açıklamalar FED’in bundan sonra bir kez daha faiz artırması için gelecek makul verilere ihtiyaç duyacağı yönündeydi. Son zamanlarda düşüş eğilimine giren enflasyon datasında bir bozulma olup da yönün tekrar yukarı dönmesi halinde bir faiz artırım ihtimali daha masaya gelebileceği için piyasa yapılan açıklamaları güvercin karşıladı.
Ons Gümüş
FED toplantısı öncesinde gümüşün kararsız hareketler sergilediği yönünde bir analiz paylaşmıştım. Her iki yönde de iğneler bırakarak hareket eden bir ons gümüş hareketi yaşanıyordu. Yani her yükselişte satıcılar, her düşüşte de alıcılar fiyata hakim olma çabası sergiliyordu. Bu tarz belirsizliğin hakim olduğu ve piyasa aktörlerinin net bir yönde pozisyon almalarının zor olduğu dönemler genellikle temel anlamada paradigma değiştirebilecek güçteki gelişmeler ışığında sonlanmaktadır. Ons gümüş için de net yönün tekrar yukarı dönmesine neden olan olay FED toplantısı ve faiz kararı oldu.
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Dikkat ederseniz ons gümüş için yükseliş yönündeki ilk sinyal ana düşen trendin yukarı kırılması ile gelmişti.
Çok uzun bir süredir grafikteki yeşil çizgi altında düşüş hareketi sergileyen gümüş 2 yıl sonra ilk kez bu trendin üzerinde kapanış almıştı. Bu tarz kuvvetli baskılanan yatırım araçlarında baskı unsuru olan dirençlerin kırılması yatırım kararı için ilk işaret niteliğindedir.
İlk işaret dememin en önemli nedeni bu tarz önemli düşen trendlerde boğa tuzağı görme ihtimalinin yüksekliğidir. Bu grafikteki boğa tuzağını bir başka deyişle şöyle ifade edebiliriz. Hareket düşen trend üzerine atar ve düşen trendi kırarmış gibi yapar fakat düşen trend üzerinde kalamaz. Yukarıdaki grafikte düşen trend kırılımı son derece başarılı bir şekilde yaşandı.
Düşen trend yukarı yönlü kırıldıktan sonra hareketin kuvveti nedeniyle düşen trende pull back hareketi olmadı. Aksine kırılım yaşandıktan sonra fiyat bir süre yukarıda konsolide oldu. Konsolidasyonu da yukarı kıran faktör FED oldu. Dikkat ederseniz özellikle 20 USD seviyesinden başlayan yükselen trend 26 USD seviyesine kadar tırmandı ve küçük bir fincan yapısı oluşturdu.
Ons gümüşün haftayı özellikle 26.10 USD seviyesi üzerinde kapatması halinde yukarı yönde ikinci bir yükseliş hareketinin başlama ihtimali yükselecektir. Bu senaryonun yaşanması halinde 26.90 USD ve 28.20 USD seviyeleri iki ana hedef olarak karşımıza çıkacaktır. Ons gümüşteki yükseliş hareketinin devamı halinde ise ana hedef bir önceki ana zirve olan 29.90 USD seviyesi olacaktır. Finansal piyasalarda hareketleri her zaman için çift yönlü düşünmek gerekir.
Olası geri çekilmelerde ise 24.60 USD seviyesine dek yaşanabilecek geri çekilmeler ana yükseliş hareketini riske atmayacaktır. Bu seviyenin de kırılması halinde ise ana düşen trende pull-back hareketi gözlenebilir. Fakat FED öncesinde bile ana düşen trende pull-back yapmayan bir ons gümüşün FED sonrasında o denli geri çekilmesi düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır.