Fed sürpriz yapmadı, faizi sabit tuttu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed sürpriz yapmadı, faizi sabit tuttu
Hamit Alp Ünlü
21.09.2023 08:52

Fed eylül ayı FOMC toplantısının ardından piyasa beklentilerine paralel şekilde faizi yüzde 5,25 - 5,50 bandında sabit tutsa da şahin mesajlar vermekten geri kalmadı.

Salı ve çarşamba günü gerçekleşen Amerikan Merkez Bankası (Fed) eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından dün akşam saatlerinde hem Fed’in eylül ayı faiz kararı açıklandı, hem de Fed Başkanı Jerome Powell kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Buna göre bu ay açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamları beklentilerden kötü gelse de Fed faizi eylül ayında sabit tutmaya karar verdi. Başkan

Powell’ın mesajları ise yılın son iki FOMC toplantısını fiyatlamak adına piyasalar açısından önemli oldu.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Fed ve Powell nasıl mesajlar verdi?

Fed faizi haziran FOMC toplantısında yüzde 5,50 ile son 22 yılın zirvesine çıkarmıştı ve eylül ayında bu seviyede bırakmaya karar verdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin hayal kırıklığı yaratmasına karşın faizin eylül ayı toplantısında sabit tutulması piyasaların beklentisi idi.

Karar metninde Fed, enflasyon her ne kadar yüksek kalsa da son göstergelerin, harcamaların ve üretimin sağlam bir hızda genişlediğini gösterdiğini; son aylarda işe alımların yavaşlasa da güçlü ve işsizlik oranının da düşük seviyelerde kaldığını vurguladı.

ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğuna vurgu yapan metin, daha sıkı kredi koşullarının hane halkı ve işletmeler açısından ekonomik faaliyeti, istihdamı ve enflasyonu olumsuz yönde etkileyebileceğini ve bu etkilerin boyutunun ise belirsiz olduğunu ifade ederken Komite’nin, enflasyon risklerine büyük önem verdiğini de ifade etti.

Maksimum istihdamın ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon oranının hedeflenmesi sebebiyle bu ay faizleri sabit bırakma kararı alındığını açıklayan metin, enflasyonel risklere karşın ekonomik faaliyetlerin ve işgücü piyasasının desteklendiğini ifade etmesi açısından önem teşkil etti.

Karar sonrası kameralar karşısına geçen Powell ise daha şahin tonda açıklamalar yaptı. Büyümenin, ekonomik faaliyetlerdeki ve tüketici harcamalarındaki artışın “sağlam” olduğuna ve iş gücü piyasasının sıkılığına vurgu yapan Powell, yüksek faiz oranlarının sabit yatırımlar üzerinde de baskı yarattığını belirtti.

Ek politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlemede dikkatli ilerleyecek konumda olduklarını ifade etti.

Powell, gerekli olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını da belirterek, enflasyonun sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe doğru indiğinden emin olana dek para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını ifade etti.

Ekonomik projeksiyonlarda ne gibi değişiklikler oldu?

Fed eylül ayı faiz kararı ile birlikte ekonomik projeksiyonlarında da değişikliğe gitti.

Haziran ayında yüzde 1 olan 2023 yılı büyüme tahmini eylül ayında yüzde 2,1’e ve 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e revize edilirken 2025 yılı büyüme tahmini yüzde 1,8’de sabit bırakıldı.

Yukarı yönlü revize edilen büyüme beklentisine paralel şekilde işsizlik beklentisi de aşağı yönlü revize edildi. 2023 yılı işsizlik beklentisi yüzde 4,1'den yüzde 3,8'e indirilirken 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin işsizlik beklentisi ise yüzde 4,5'ten yüzde 4,1'e düşürüldü.

Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi beklentisi ise manşet enflasyonda 2023 yılı için  yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e, 2025 yılı içinse yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltilirken 2024 yılı için yüzde 2,5’ta bırakıldı.

Çekirdek PCE ise 2023 yılı için yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye düşürülürken 2024 yılı için yüzde 2,6 seviyesinde sabit bırakıldı; 2025 yılı içinse yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e yükseltildi.

İleride ne olacak?

Fed üyelerinin faiz beklentilerini anonim olarak belirtmelerine izin veren nokta çizelgesine göre 19 Fed üyesinden 12’si 2023 yılı için bir faiz artışı daha gerçekleşeceğini öngördü. Çizelge, 2024 yılı içinse faiz indirimlerinin olabileceğine işaret etti.

Bu bilginin ve Powell’ın mesajlarının ardından kasım ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleşme ihtimali yaklaşık yüzde 34 olarak fiyatlanmaya başlandı. Powell’ın şahin mesajlarıyla dolar endeksi yükselirken S&P 500 ise 40 puanlık düşüş yaşadı.

Etiketler: fed jerome powell FOMC faiz
REKLAMI KAPAT X