Fed tutanakları sonrası dolar yükselişe geçti

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed tutanakları sonrası dolar yükselişe geçti
Hamit Alp Ünlü
17.08.2023 11:38

Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı kararı aldığı temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanaklardaki faiz artışlarına devam edilebileceğine yönelik sinyallerin ardından dolar yükselişe geçti.

Dün akşam saatlerinde Amerikan Merkez Bankasının (Fed) temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

Fed’in 25 baz puanlık faiz artış kararı aldığı toplantıya ilişkin tutanaklarda yukarı yönlü enflasyon risklerine vurgu yapılması ve sıkılaşmanın devam edebileceğine yönelik ifadeler dikkat çekti.

"Eylül ayında faiz artışı devam edebilir"

Fed’in politika faizini son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,50 bandına çekmesi ile birlikte piyasaların bir kesimince artık faiz artışlarında sona yaklaşıldığı ve eylül ayı toplantısından itibaren faiz artışlarının nihayete erdirilebileceği yönünde bir beklenti oluşmuştu. Fakat son günlerde Fed kanadından gelen şahin açıklamalar, enflasyonda yavaşlama görülmeye başlansa bile mevcut fiyat artışlarının arzu edilen seviyeden yüksek olduğu; dolayısıyla faiz artışlarına devam edilmesine ihtiyaç duyulabileceği yönünde idi.

Temmuz ayı Fed FOMC tutanakları da benzer bir tablo çizdi. Enflasyonel risklerin devam ettiği bir ortamda Fed üyelerinin çoğunluğunun enflasyonla mücadelede henüz sona gelinmediği fikrinde olduğu dikkat çekerken söz konusu riskler sebebiyle daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç duyulabileceği ve istihdam piyasasının güçlü seyrettiği bu dönemde faiz artışlarına devam edilebileceği ifade edildi.

Tutanaklarda ayrıca, Fed’in 2023 yılı için herhangi bir resesyon riski öngörmediği de görüldü.

İki Fed üyesinin temmuz ayı toplantısında faizleri sabit bırakma taraftarı olması ise dikkat çekti. Bu çekincelerin başlıca sebebi faiz artışlarının devam etmesi halinde büyümede görülebilecek aşağı yönlü riskler. İkinci bir sebep ise daha fazla sıkılaşma kararı alınması halinde ekonomide beklenenden daha keskin bir yavaşlama görülmesi ihtimali.

Tutanakların ardından dolar yükselişe geçti

Fed FOMC tutanakları, önceki günden bu yana Fed kanadından gelen şahin açıklamaları fiyatlayan piyasalar tarafından potansiyel faiz artışlarına yönelik sinyaller olarak algılandı. Beş günlük yukarı yönlü hareketini sürdüren ABD dolar endeksi açıklanan tutanakların ardından 103,5 seviyesine dek yükselerek haziran ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yükseldi. Dolar endeksi bugün gün içinde 103,6 seviyesine dek yükselmesinin ardından yazının yazıldığı dakikalarda 103,4 - 103,5 bandında hareket ediyor. Endeks için kritik direnç noktaları olarak 103,75 ve 104 seviyeleri dikkat çekerken 103 psikolojik sınırının altındaki kritik destek noktaları ise 102,7; 102,3 ve 102,0.

Fed tutanaklarının ardından dolar endeksinin yükselişe geçmesi ile birlikte Euro Bölgesinden gelen verilerin de ortak para birimini desteklemede yeterli kalmamasıyla euro/dolar çaprazı geriledi. Çapraz, dün 1,0900 seviyesinin altına düşerek son altı haftadaki en düşük seviyeyi gördü, bu seviyenin altında düşmesi ile birlike ortak para birimi üzerinde bir baskı da oluştu. Çapraz üzerindeki baskı devam ederse euro/dolar çaprazının 200 günlük hareketli ortalaması olan 1,0785 seviyesine doğru bir hareket görebiliriz. Şayet euro/dolar 1,0865 direnci üzerinde kalmayı başarırsa sonraki süreçte 1,0930 direnç noktasını test etmek suretiyle üzerindeki ayı piyasası baskısını atabilir. Tersi yönde bir hareket görülmesi halinde ise 1,0850 ve 1,0830 destekleri önemli olacaktır. Euro/dolar çaprazı, yazının yazıldığı dakikalarda 1,0880 seviyesinde seyrediyor.

Bugün ABD’de işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi ağustos ayı rakamları takip edilecek. Bunlar dışında bugün ve yarın ABD’den gelecek pek önemli bir veri bulunmuyor.

REKLAMI KAPAT X