Finans piyasalarında yapay zeka ve teknoloji çarpanı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Finans piyasalarında yapay zeka ve teknoloji çarpanı
Hamit Alp Ünlü
26.03.2024 12:57

Yapay zekanın son günlerde kapsamının genişlemesi, finans piyasalarında da bir çarpan etkisi yaratmaktadır.

Son yıllarda artan popülerliğini 2024 yılında sürdürmeye devam eden yapay zeka sektörü, günlük yaşamın neredeyse her alanına getirdiği yenilikler ve hayatımızı değiştirme potansiyeli ile genç - yaşlı herkesin özellikle de yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Yapay zeka nedir?

Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi, yapay zeka hakkında şu şekilde bir tanım yapmıştır: “Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.”

Goldman Sachs ise geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada üretimsel yapay zeka teknolojisinin tıpkı bulut bilişim teknolojisi gibi bir çığır açmasının beklendiğini değerlendirmişti. Kurum, üretimsel yapay zekanın erişimsel pazarının 150 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti ve 2033 yılına dek yüzde 1,5 üretim kapasitesi artışıyla yaklaşık 7 trilyon dolarlık bir küresel ekonomik büyümeye vesile olmasını beklediğini duyurdu.

Yapay zeka hangi sektörlerde kullanılır?

Yapay zeka günlük hayata etki eden hemen hemen her sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak büyük dil modellerinin getirdiği yenilik rüzgârı, yapay zeka sektörünün bilinirliğini artırmak adına son derece önemli olmuştur. Bu dil modelleri arasında OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, Google ve ana kuruluşu Alphabet (GOOGL) tarafından geliştirilen Gemini (eski ismiyle Bard) sohbet robotu ve Microsoft (MSFT) tarafından kullanılan yapay zeka destekli Bing arama motoru sayılabilir.

Bunun dışında yapay zekanın kullanım yelpazesi burada tek tek sayılamayacak kadar geniştir ancak ilgili sektörlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

Makine öğrenimi (machine learning), veri işleme (öneri sistemleri, işe alım ve performans değerlendirme, oyun sistemleri vb.) ve büyük veri analitiği; görüntü, ses ve metin işleme (yüz tanıma, müzik tanıma, çeviri servisleri, müşteri hizmetleri servisleri vb.), kurumsal yazılım hizmetleri, sağlık hizmetleri, finansal hizmetler, algoritma, siber güvenlik vb.

Finans piyasalarında teknoloji etkisi

Bu kadar geniş bir kullanım alanına sahip ve bu derece heyecan yaratan bir sektörün yatırımcılar ve piyasalar nezdinde de büyük ilgi uyandırması son derece doğal bir durumdur. Piyasalarda yaşanan olumlu yapay zeka etkisiyle birlikte teknoloji şirketlerinin ve çip üreticilerinin hisselerinin artmasıyla birlikte bu durum yatırımcılar tarafından daha yakından izlenmeye başlandı. Özellikle Muhteşem Yedili olarak adlandırılan yedi büyük teknoloji şirketinin (Apple (AAPL), Microsoft (MFT), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN), Nvidia (NVDA), Meta Platforms (META) ve Tesla (TSLA)) 2023 yılı son çeyreğinde rekor kâr açıklaması ile birlikte artan beklentiler nisan ayında açıklanacak olan 2024 yılı birinci çeyrek bilançoları ile iyice şekillenecek. Bu hisseler arasında özellikle son bir senede yüzde 146 artış gösteren Meta Platforms ve yüzde 257 artış gösteren çip üreticisi Nvidia ise dikkatleri üzerine çekiyor.

İLGİLİ HABER JPMorgan: Muhteşem Yedili henüz zirveyi görmedi JPMorgan stratejistlerine göre son dönemde ABD'de hisse rallisine yön veren yedi büyük şirket, henüz zirve seviyelerine ulaşmadı.

Borsa İstanbul’a baktığımızda ise son dönemde düşüş gösterseler de sene başından bu yana yüzde 213 artış gösteren Fonet Bilgi Teknolojileri AS (FONET), yüzde 122 artış gösteren Kafein Yazılım Hizmetleri Ticaret AS (KFEIN) ve yüzde 134 artış gösteren Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret AS (REEDR) performansları ile dikkat çekiyor.

BIST Teknoloji Endeksinde yer alan şirketler arasında en fazla piyasa değerine sahip teknoloji şirketleri ise 296,6 milyar lira ile ASELSAN (ASELS), 65,4 milyar lira ile Reeder (REEDR) ve 40,2 milyar lira ile Mia Teknoloji (MIATK) olarak sıralanıyor.

İLGİLİ ANALİZ En popüler 4 yapay zeka (AI) coin’i Yapay zeka (AI) ve blockchain teknolojisinin entegrasyonuyla ortaya çıkan yapay zeka coin'leri, dijital varlık piyasasındaki en yenilikçi trendlerden biri haline gelmiştir. İşte son dönemde popülerliğiyle öne çıkan 4 yapay zeka coin’i..
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X