Gram altın düşüşe göz kırpıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın düşüşe göz kırpıyor
Osman Bayrak
24.01.2024 10:07

İçinde bulunduğu yükselen kanal desteğinden düşen gram altın, dün kanal içine girmeye çalışsa da kanal desteğine temas ederek günü kırmızı bir mum ile kapattı. Bu kapanış ile birlikte gram altın adeta düşüşe göz kırpmış oldu.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başından beri yukarıdaki yükselen kanala özellikle dikkat ediyoruz. Yeşil yükselen kanaldan düşen gram altın, düne kadar 2 kez kanala girmeye çalıştı. Fakat her iki denemede de kanal destek çizgisine temas eden gram altın kanal içine girmeyi başaramadı. Üstüne üstlük dünkü kapanış da zayıf gerçekleşince gram altındaki zayıf seyir iyiden iyiye dikkat çekmiş oldu. Yeşil yükselen kanal altında fiyatlanan gram altının teknik anlamda ilk hedefi mavi yükselen trendin destek seviyesi olarak görünmektedir. Bu da gram altının nihai hedefini 1880 TL yapmaktadır. Burada işaret ettiğim yaklaşık % 5’lik düşüş ancak ons altın tarafındaki zayıflığın devamı halinde mümkün hale gelebilir. Bu nedenle ons altın hareketlerini yakından izleyeceğiz.

Ons altın incelemesine geçmeden son olarak gram altının göstergelerini de sizlerle paylaşmak istiyorum. MACD göstergesinde görülen toparlanma eğilimi maalesef saatlik grafikte iyiden iyiye azalmaktadır. Henüz bir sat sinyali gelmemiş olmakla birlikte göstergedeki zayıflık iyiden iyiye belli olmaktadır. Bu nedenle gram altının saatlik grafiğinde MACD ve RSI göstergelerini öncü göstergeler olarak izlemeye devam edeceğiz. Burada ortaya çıkabilecek olası bir negatif uyumsuzluk büyük resimdeki olası düşüşün habercisi olabilir.

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başında sizlerle paylaştığım analizde bahsettiğim kısa vadeli alçalan kanal iyiden iyiye işlerlik kazanmış görünüyor. Özellikle saatlik ve 4 saatlik grafiklerde kanalın destek ve direnç noktaları başarılı bir şekilde test ediliyor. Bu nedenle yukarıdaki alçalan kanalın destek ve direnç seviyeleri kırılana dek ons altın grafiğini bu kanala odaklanarak izlemeye devam edeceğiz.

Yukarıdaki gibi alçalan kanal içinde görülen hareketlerin ortak özelliği “Düşük Tepe” ve “Düşük Dip” lerin yaşanmasıdır. 2070 USD seviyesinden beri görülen harekette yaşanan her yükseliş denemesi bir önceki tepenin ve dibin altında sonuçlandı. Bu nedenle alçalan kanalın direnç çizgisi yukarı kırılana kadar hareketi bu kanal içinde yorumlamaya devam edeceğiz.

Teknik olarak ons altının direnç seviyesi 2045 USD seviyesinden, destek seviyesi ise 1985 USD seviyesinden geçmektedir. 2045 USD seviyesi aynı zamanda yatay bir direnç hattı olması nedeniyle ons altının haber akışı olmaksızın ilk denemede bu seviyeyi kırması zor görünmektedir.

Son olarak ons altının göstergelerine baktığımızda henüz net bir yön tayini verecek bir sinyalin oluşmadığını görüyoruz. Dar ve geniş zaman dilimlerinde mesaj olarak alabileceğimiz bir yapı henüz oluşmamış görünmektedir.

Altın/Gümüş Rasyosu

Olası bir değerli metal rallisi için düşüş eğiliminde olması beklenen altın/gümüş rasyosunda son görünüm aşağıdaki gibidir. Altın/Gümüş rasyosunun haftalık hareketlerine baktığımızda yükseliş hareketinin 6. Haftasının içinde olduğunu görüyoruz. Rasyo 92 seviyesinde bulunan ara direncine geldikten sonra bir miktar yükselişini yavaşlattığını görüyoruz. Eğer 92 seviyesi yukarı yönde kırılırsa hedef 96 seviyesi haline gelecektir. Olası bu yöndeki bir hareket altın cephesindeki değer kaybının da devamı anlamına geleceği için rasyonun günlük değişimini yakından izlemeye devam edeceğiz.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X