Gram altın nereye kadar yükselebilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın nereye kadar yükselebilir?
Osman Bayrak
26.06.2023 09:37

Sert yükseliş hareketini sürdüren gram altın, geçtiğimiz hafta 1589 TL’yi test ettikten sonra 1563 TL’den kapattı. Bu hareketi ile birlikte yeni bir yükseliş dalgası içine giren gram altın için ilk hedef seviye ise 1700 TL olarak görünmektedir.

Rusya gerilimi ve değerli metallere olası etkisi

Hafta sonu basına Rusya içinde bir darbe girişimi olduğu yönünde bilgiler düşmeye başladı. Wagner Grubu olarak bilinen askeri bir unsur Rostov şehrini aldıktan sonra yönünü Moskova’ya çevirmişti. Fakat çok da uzun olmayan bir süre sonunda anlaşma sağlandığına ve Wagner Grubu’nun geri çekilmeye başladığına dair resmi haberler gelmeye başladı. Rusya içinde oluşacak bir darbe ülke içinde karışıklığa neden olabileceği için piyasa tarafından yaşananlar büyük bir tedirginlikle izlendi. Gerilimin sürmesi halinde ise özellikle Rusya ile doğrudan ticari ilişkileri olan ülkeler açısından yeni bir risk fiyatlanmaya başlayabilirdi.

Örneğin bu dönemde Türkiye ile Rusya arasında turizm sezonu olması nedeniyle önemli bir ekonomik ilişki söz konusuydu. Bu dönemde Rusya içinde çıkabilecek karışıklık, turist olarak Türkiye’ye gelebilecek ziyaretçilerin sayısında bir azalmaya neden olabileceği için piyasada bir tedirginlik hâsıl olması son derece normal karşılanıyordu. Ancak hafta sonu biten bu olay nedeniyle bu hafta çok aşırı bir fiyatlama ile karşılaşma riskimizi düşük görüyorum. 

Gram altın 

Aşağıdaki grafik gram altın fiyatını izlediğim grafiğin son halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte dikkat ederseniz 3 farklı paralel kanal bulunmaktadır. En alttaki yükselen paralel kanal gram altının 2022 yılı başından beri içinde bulunduğu yükselen kanalı göstermektedir. Bu tarz yükselen kanallar sert şekilde yukarı kırıldıklarında, teknik anlamda izlenecek ilk hedef kanal katlama bölgesi olmalıdır. Bu kanal katlama hedefi de içinden çıktığı yükselen kanal ile aynı genişlikte yeni bir kanal olacaktır.

Gram altının içinden çıktığı 1,5 yıllık yükselen kanalı ise 3 hafta içerisinde katladığına şahit olduk. Geçtiğimiz hafta perşembe günü dolar/TL’de görülen sert hareketler neticesinde gram altın bir kez daha yükselen kanal direncini yukarı kırdı ve haftayı kanal tepesi üzerinde kapattı.

Burada gram altının bir sonraki hedefini iki yöntem ile tahmin edebiliriz.

İlk yöntem 1245 TL’yi taban kabul ederek oluşan flama formasyonunun hedefini bulmak olacaktır.

İkinci hedef ise içinde çıktığı yükselen kanal üzerine aynı kanal genişliğinde bir yükselen kanal daha eklemek olacaktır. Yukarıdaki grafikte açıkça görebileceğiniz gibi her iki formasyon hedefi de aynı bölgeyi yani 1700 TL’yi bize bir sonraki hedef olarak işaret etmektedir.

Ana hedef 1700 TL olmakla birlikte bu hedefe ulaşma süresi dolar/TL kurunda yaşanabilecek atakların gücüne ve ons altın fiyatının geri dönüşüne bağlıdır. Dolar/TL’nin daha önce bahsi geçen ve piyasada ihracat yapan firmalara atfen söylenen seviyelere ulaştığını gözlemlemekteyiz. Bundan sonraki süreçte aynı sertlikte hareketlerin yaşanma sıklığını zayıf görmekle birlikte seviye olarak dolar/TL’nin bir noktada çıpa atmaya başlama ihtimalini daha yüksek görüyorum.

Ons altında son durum ne?

Diğer taraftan ons altın, Powell ve FED üyelerinin bu yıl içinde 2 kez daha faiz artırabileceklerine yönelik sözlü yönlendirmelerine istinaden güç kaybetmeye devam etmektedir.

Ons altın için de 200 günlük hareketli ortalaması olan 1890 USD bölgesinin destek olabileceğini, buradan en azından bir tepki yükselişi yapma ihtimalini yükseldiğini düşünüyorum. Gram altının teknik hedefine yaklaşık %9 uzaklıkta olduğunu düşünürsek özellikle ons altında gelebilecek bir toparlanma ile bu hedefe orta vadede yaklaşma ihtimalinin artık masadaki yerini aldığını düşünüyorum.

REKLAMI KAPAT X