Gram altın ve gram gümüş teknik analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın ve gram gümüş teknik analizi
Osman Bayrak
14.01.2022 14:04

Gram altın ve gram gümüşün son dönemdeki hareketliliği teknik açıdan öngörülebilir bir hal almaya başlamıştır. Dolar/TL tarafında son dönemde yaşanan ani fiyat hareketlerinin yerini daha istikrarlı fiyat hareketlerinin alması ile çeşitli teknik analiz metotları fiyat hareketinin izleri konusunda bizlere anlamlı doneler üretmektedir. Bu doneler ışığında genel fiyat hareketlerini teknik açıdan inceleyebiliriz.

Gram Altın  

Gram altın cephesinde yaşanan ve gram altını 1000 TL üzerine taşıyan köpük fiyatlamanın son bulması sonrası yaşanan dip hareketinin tepkisi Fibonacci %50 seviyesinde son bulmuş görünmektedir. Bu seviye aynı zamanda yakın geçmişte müdahalelerin yaşandığı bir seviye olması nedeniyle geçilmesi zor bir seviye idi. Bu seviyeden bir düzeltme yaşanmış olması ise yakın vade için düzeltmenin devam etmesi halinde önümüze çıkabilecek ara durakların önemini artırmaktadır. Sırası ile 765 TL, 730 TL, 700 TL ve 678 TL düşüşlerde önemli destek olarak önümüze çıkmaktadır.

Öte yandan teknik göstergeleri incelediğimizde bu düşüşün yaşanacağı 800 TL üzerindeki fiyatlarda kendisini belli etmeye başlamıştı. Fiyat 800 TL üzerinde hareket ettiği sürece teknik göstergeler yeni yükseklerine çıkamadılar. Fakat bu durum düşüşün hemen geleceği anlamına asla gelmemektedir. Yükselişler uzun süre bu şekilde oluşan teknik negatif uyumsuzluklarla devam edebilir ama bu durum yükselişin sağlıksız olduğunu göstermektedir. Son yaşadığımız 770 TL düzeltmesi de bu bahsettiğim teknik uyumsuzluğun bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Gram Gümüş

Gram gümüş cephesinde de Dolar/TL’ye bağlı olarak benzer bir düşüş hareketi görülmesine rağmen bu hareket daha sınırlı kaldı. Bunun sebebi ise ons gümüşün ons altından son zamanlarda daha güçlü bir seyir izlemesidir.  23 USD seviyesinde fiyatlanan ons gümüşün 24,20 USD seviyesini aşması ve bu seviye üzerinde kalıcı olması halinde gümüş tarafında yepyeni bir hikâyeden bahsedebileceğiz. Bu seviyenin aşılması halinde gram gümüş tarafında ise ons gümüşe bağlı daha sağlıklı bir yükseliş hareketi başlayabilir. Gram gümüş tarafında da 10,50 TL bandı önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Yaşanan son gram gümüş düzeltmesinde 7,50 TL’den başlayan ve 10,40 TL seviyesinde son bulan son tepki yükselişinin %23,6 Fibonacci düzeltme seviyesi olan 9,70 TL seviyesi bir ara destek görevi üstlenmiştir. Düşüşlerin devam etmesi halinde ise gram gümüş için 9,30 TL, 8,90 TL ve 8,60 TL sıralı destekler olacaktır. Yukarıda bahsettiğim teknik uyumsuzluk gram gümüş için de 10 TL üzerinde yaşanmış ve bu negatif uyumsuzluğun etkisi ile bir düzeltme süreci yaşanmıştır.

Değerli metaller için 25 Ocak’ta yapılacak FED toplantısı ve kararları son derece önemli hale gelmiştir. 2022 yılında, 2021 yılına nazaran daha şahin bir ton kullanan FED’in değerli metaller üzerinde enflasyon gerçeğine göre ne kadar etkili olabileceğini 25 Ocak’a yaklaşırken ve hemen sonrasında göreceğiz.

Finansal piyasalarda hiçbir zaman bir kesinlik yoktur. Matematiksel modeller gibi bir kesinlikten bahsetmemiz insan davranışlarının etkin olması nedeniyle maalesef mümkün değildir. Elimizdeki anlık veri setinin değişmesi halinde görüşlerimizin ve dolayısı ile pozisyonlarımızın değişmesi son derece doğaldır. Bu nedenle fiyatların anlık değişimlerinden ziyade, elimizdeki veri setinin bize ne anlattığını yorumlamak daha sağlıklı bir yatırım yapmamızı sağlayacaktır.

 

REKLAMI KAPAT X