Gram altın yeni yükselen kanalına girdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın yeni yükselen kanalına girdi
Osman Bayrak
01.11.2023 15:11

Son birkaç haftadır önemli bir yükseliş hareketi sergileyen gram altın, özellikle 1800 TL seviyesi üzerinde kalıcılık göstermesi ile birlikte yeni yükselen kanal içine girmişe benziyor.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi takip edenler uzunca bir süredir gram altın tarafında yukarıdaki grafiği takip ettiğimi fark edeceklerdir. Teknik analiz bir bakış açısı sanatı olması nedeniyle farklı her zaman periyodunda farklı bir yapı tespit edilebilir. Bu da analizi yapanı o zaman diliminde farklı yorumlara sürükleyebilir. Örneğin bir yatırım aracı saatlik grafikte sat sinyali üretirken, günlük grafikte al sinyali verebilir. İşte bu yüzden teknik analiz bir bilim olmaktan ziyade özel bir bakış açısı, mahir bir el için iyi bir sanattır. Teknik analiz gibi bir sanatı icra ederken de tutarlı olmak adına takip ettiğimiz grafiği temel değişkenlerde bir değişiklik olmadığı sürece sabit tutmalıyız. Aksi halde her paylaşılan analizde farklı zaman dilimlerini gösteren grafiklerle farklı yorumlar üretilebilir.

Gram altının günlük hareketlerini gösteren yukarıdaki grafik için daha önce 1800 TL direncine dikkatleri çekmiştim. Çünkü bu seviye gram altının içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç bölgesini oluşturuyordu. Bu seviye üzerinde yaşanacak birkaç günlük kapanış da gram altın için yeni bir alan açma gücüne sahipti. Bu ihtimal son 3 günlük hareketleri incelediğimde gerçekleşmiş görünüyor. Bu nedenle de bu hareketlilik bizi gram altını yukarı yönlü 4. Yükselen kanal içinde takip etmeye sevk etmektedir.

Her ne kadar gram altın için yeni bir yükselen kanal açılmış olsa da, açılan bu kanal gram altının soluksuz yükseleceği anlamını taşımaz. Bu kanal gram altının daha önce içinden sıyrıldığı 3 yükselen kanal gibi yükseliş hareketinin olası oyun alanının sınırlarını belirleyebilir. Bu sınırlar da yukarıdaki grafiğin zamansallık ilkesini de göz önünde bulundurarak 1800 TL-1980 TL olarak düşünülebilir. Yani 1800 TL aşağı yönde kırılmadığı sürece yükselişine devam edebilecek olan gram altının orta vadeli hedefi 1980 TL olabilir. Fakat tekrar hatırlatmak isterim ki henüz yeni açılan yükselen kanalın çok başında olduğumuz için nihai hedef bölgesi için net bir yargıda bulunmak için erken olduğunu düşünüyorum. Burada bahsettiğim 1980 TL olası hedefi orta vadeli ulaşılabilecek bir seviye olarak masadaki yerini almalıdır.

Yukarıdaki grafikte aynı zamanda yer alan mavi yükselen trend de gram altının son yükseliş hareketini göstermektedir. İçinde bulunduğu son yükseliş hareketi boyunca kırılmayan bu trend çalıştığı sürece gram altın yükseliş hareketini aynı ivme ile sürdürebilir. Fakat, olası bir trend kırılımında hemen bir düşüş hareketi beklemektense yatay bir konsolidasyon bekleyip olası yeni bir yükseliş patikasının izlerini aramak mevcut koşullarda daha anlamlı olabilir. Bu nedenle temel gerekçelerde ciddi bir değişim olmadığı sürece yükseliş momentumu değişkenlik göstererek hareketin devamı makul bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son olarak, yukarıda mavi yükselen trend ile gösterilen son yükselen trendin temel kaynağı Orta Doğu merkezli savaş kaygıları olması nedeniyle bölgeden gelebilecek tansiyon yükseltici adımlar yükselişi artırabilecekken; üzerinde uzlaşılabilecek bir ateşkes anlaşması da hareketi bir anda tersine çevirebilir. Bu nedenle kısa vadede oluşabilecek volatilite için haber akışlarını yakından takip edilmelidir.

Etiketler: gram altın ons altın
REKLAMI KAPAT X