Gram altın yeniden 1000 lira üzerinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın yeniden 1000 lira üzerinde
Osman Bayrak
08.06.2022 09:46

Gram altın geçtiğimiz haftayı bir güç kaybı ile kapatsa da bu hafta başı özellikle Dolar/TL’den aldığı destek ile 1000 lira’da bulunan psikolojik sınırını geçti. Gram altının yukarı yönlü paralel bir kanal hareketi içinde olduğunu gözlemlediğimiz bu son yükselişin detaylarını inceleyeceğiz.

Ons Altın

Ons altın tarafında net bir yön bulunmamakla birlikte, ana yükselen trend desteklerinin bugün itibariyle çalıştığı görülmektedir. Ons altın her ne kadar 1870 USD seviyesini birkaç deneme yapmasına rağmen kıramasa da aşağı yönde de yükselen dipler yaşandığını görüyoruz. Böylece ons altının yükselen bir üçgen içinde hareket ettiğini ifade edebiliriz. Yükselen üçgen formasyonunun direnç noktası 1870 USD’den, destek noktası ise bugün itibariyle 1840 USD’den geçmektedir. Olası destek kırılımı halinde 1837 USD ve 1829 USD seviyeleri kısa vadeli destek noktaları olacaktır. 1870 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde ise 1894 USD hedef haline gelecektir.

Göstergeler tarafında ise henüz net bir yükseliş sinyali elde edilmiş görünmüyor. RSI göstergesi güç toplamaya çalışsa da henüz güçlü al bölgesinin altında hareket etmektedir. Diğer taraftan DMI göstergesi ise sat konumundan al konumuna geçmek üzeredir. Fakat DI+ henüz DI- üzerine çıkıp kalıcılık gösterebilmiş gibi görünmüyor.

Ons altın açısından gelecek hafta son derece kritik olacağa benzemektedir. 14-15 Haziran tarihlerinde yapılacak olan FED toplantısında bir faiz artırımının daha gelmesine kesin gözle bakılmaktadır. 50 baz puanlık bir artışın gelmesi öngörüler dahilinde olup, daha yüksek bir faiz artışı ons altın için olumsuz olabilir. Buna ek olarak açıklanacak toplantı raporunun satır araları faiz artırımının ve bilanço küçültmenin geleceği açısından yakından izlenecektir. Bu nedenle gelecek hafta ons altın fiyat hareketini FED çerçevesinde izleyeceğiz.

Gram Altın

Gram altın bir önceki yazımda belirttiğim 1000 TL seviyesini test etmeye başladı. Gram altın hafta başında Dolar/TL’den aldığı destek ile öncelikle 980 TL seviyesini ve ardından 1000 TL seviyesini test etti. Ons altının da aynı dönemde yükselişte olması gram altın yükselişine pozitif katkı sağladı.

Şu an için gram altının 1000 TL sonrasındaki bir sonraki ana hedefi 1060 TL olarak görünmektedir. Fakat yaklaşık %6’lık bir yükseliş marjının soluksuz görülmesi çok da kolay olmasa gerek. Bu nedenle yaşanan fiyat hareketini trendler, hareketli ortalamalar ve göstergeler ışığında izleyeceğiz.

894 TL’den başlayan yükselen ana yükselen trendi her ne kadar kırılmış olsa da gram altın fiyatı daha dar bir açı ile yükselişine devam etmektedir. 1000 TL üzerindeki yükselişlerde 1017-1020 TL bölgesi ilk hedef haline gelecektir.

Göstergeler tarafında RSI dün günü kuvvetli al bölgesi olan 70 üzerinde kapattı. RSI göstergesinin 70 üzerinde kalıcı olması yükselişin devamı anlamında önemli bir işaret olacaktır. Diğer taraftan DMI göstergesi ilk yükseliş evresinden beri pozitif durumda. Bu da gram altın yükselişini geri çekilmelere rağmen desteklemektedir.

Gram altının olası geri çekilmelerinde 980 TL seviyesinin kırılıp kırılmadığını; eğer kırılırsa 980 TL altında kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz. 980 TL’nin kırılması halinde ise 960 TL seviyesi bir sonraki hedef olarak karşımıza çıkabilir.

Son olarak, gram altının 8 günlük hareketli ortalaması son 5 gündür kuvvetli destek olarak fiyatı izlemektedir.  Gram altın fiyatı son 5 gündür 8 günlük hareketli ortalama seviyesi altını dahi test etmedi. Bu nedenle olası geri çekilmelerde 8 günlük hareketli ortalamanın altında bir kapanış alınması olası bir dönüş için kuvvetli bir sinyal olabilir. 8 günlük hareketli ortalama üzerinde devam eden fiyat hareketi yukarı yönlü izlenmeye devam edilebilir.   

REKLAMI KAPAT X