Gram altında 1000 TL - 1040 TL fiyat bandına dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında 1000 TL - 1040 TL fiyat bandına dikkat
Osman Bayrak
20.06.2022 12:39

Son zamanların en önemli FED toplantısının ardından ons altın haftayı 1840 USD’den, gram altın ise 1024 TL’den kapattı. FED toplantısı sonrası değerli metallerin genel anlamda güç topladığını gözlemledik. Bu koşullar altında gram altının 1000 TL - 1040 TL arasındaki bant hareketine dikkat etmek gerekiyor.

Ons Altın

Ons altının genel anlamda bir bant hareketi yaptığını söyleyebiliriz. 1997 USD seviyesindeki zirve hareketinden sonra başlayan düşüş yatay bant hareketine dönüştü. Bu bandın alt seviyesi yaklaşık olarak 1800 USD seviyesinden, üst seviyesi ise 1870 USD seviyesinden geçmektedir. 70 USD’lik bu bandın Mayıs ayı ortasından itibaren geçerli olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta fiyatın 1840 USD seviyesinde kapatması fiyatta hala yön konusunda bir netlik olmadığını gösteriyor. Bu durumun birden çok cevabı var aslında. Öncelikle 8 günlük hareketli ortalama 1841,5 USD iken ons altın kapanış değeri 1840,40 USD olarak gerçekleşti. Fiyatın hareketli ortalamadan net şekilde ayrılamadığını görüyoruz. Diğer taraftan 1796 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin direnç bölgesi geçtiğimiz Cuma günü 1857 USD’den geçerken, ons altın fiyatı da gün içi zirveyi bu noktada yapmış oldu. Yani, bu yükselen trend ons altın fiyatı için güçlü bir direnç olarak çalışmış oldu. Son olarak 1721 USD seviyesinden başlayan yükselen trend direnci de 1846 USD’den geçerken, fiyat bu direncin altında kaldı. Tüm bu resmi ortak yorumladığımızda henüz ons altın için net bir yönden bahsedemediğimizi, dar bir bant hareketi sergilediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bahsettiğim alt-üst bant sınırları dışında fiyatlamaların görülmeye başlanması halinde daha net bir görüntüyü oluşturacaktır.

Gram Altın

Gram altın kısa vadede gördüğü 1040 TL zirvesi sonrası yatay bir bantta hareket etmeye başladı. Başlıkta da bahsettiğim 1000 TL – 1040 TL bandı gram altının içinde bulunduğu yatay bandın sınırlarını gösteriyor. Fiyat henüz bu bandın sınırlarını aşmayı başaramadı. Gram altında yükseliş hareketinin devamını görmek için daha önce görülen zirvelerin egale edilmesi ve yeni zirvelerin görülmesi gerekir. Henüz bu yönde net bir hareketin olmadığını görüyoruz. Benzer şekilde 1000 TL destek seviyesi ise 3 kez test edilmesine rağmen kırılamadı. Bu nedenle bu seviye üzerinde yatay bandın devam edeceği söylenebilir.

Gram altının 4 saatlik grafiğini incelediğimizde fiyatın yatay banttaki hareketi nedeniyle göstergelerin soğumaya başladığını söyleyebiliriz. Gerek RSI göstergesi, gerekse MACD göstergesi aşağı yönde hareket etmektedir. Uzun yükselişler sonrası görülen yatay hareketlerde göstergelerin soğuması son derece normal bir durumdur. Bunu bir negatif uyumsuzluk olarak görmemek gerekir diye düşünüyorum.

Gram altının olası bir düşüş hareketinde öncelikle 1010 TL seviyesine, ardından 1000 TL seviyesine dikkat edilmesi gerekir. Özellikle 1000 TL seviyesinin olası kırılımı halinde bir düzeltme hareketinden bahsedebiliriz. Olası bir düzeltme hareketinde 980 TL seviyesi önemli bir destek olarak fiyatı karşılayabilir.

Gram altının 1040 TL üzerine olası hareketinde ise daha önceki zirve seviye olan 1060 USD seviyesi hedef haline gelecektir. Zirve seviyeler fiyatlar için son derece önemli bir mihenk taşı olduğu için piyasanın o anında vereceği tepki gram altının fiyat hareketi için belirleyici olacaktır.

Son olarak önümüzdeki dönemde ABD tarafında açıklanacak enflasyon oranları (TÜFE ve ÜFE) değerli metaller üzerinde etkili olacaktır. Özellikle beklentilerden yüksek gelecek bir TÜFE verisi FED’i yeniden şahinleştirebileceği için değerli metallerde bir baskı unsuru olabilir. Bu nedenle ABD’den gelecek enflasyon ile ilgili verileri yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X