Gram altında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler
Osman Bayrak
02.10.2023 08:29

Geçtiğimiz hafta ons altın ve gram altın için son derece zorlu bir hafta idi. Önemli gördüğümüz pek çok desteğin kırılışına şahitlik ettiğimiz haftanın ardından altın fiyatlarında yeni haftada dikkat edilmesi gereken seviyeleri inceledik.

Aşağıdaki grafik ons altının geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşten sonra güncellenen günlük grafiğini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş serisinde en çok önem verdiğimiz detay, ons altının 200 günlük hareketli ortalamasının altında (hem de epey altında) kapanış almasıydı.

Orta vadede önemli bir destek görevi gören 200 günlük hareketli ortalama üzerinde kalmak için çaba sarf eden ons altın için artık 200 günlük hareketli ortalama 1910 USD seviyesinde önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır.

Cuma günü ons altın ve ons gümüş hareketlerini yakından takip ettiyseniz eğer tuhaf hareketliliklerin olduğunu fark etmişsinizdir. Gün içinde ons gümüş tarafında önemli bir yükseliş söz konusu iken ons altında ciddi bir hareketlilik yoktu. Bu durumda altın/gümüş rasyosunda 79,83 seviyesine dek bir geri çekilme meydana geldi. Eğer altın/gümüş rasyosu 79,4 altında kapanış alabilseydi değerli metaller için pozitif bir ortamın gelişiminden bahsedebilecektik.

Ancak bu ihtimal daha masaya gelmeden önce ons gümüşe ardından ise ons altına sert bir satış geldi. Ons gümüşe gelen satış ons altına gelen satıştan fazla olunca (cuma günü ons altın günü %0,86 düşüş ile ons gümüş ise %1,88 düşüş ile kapattı) bu kez altın/gümüş rasyosu günü 83 seviyesinden kapattı. Cuma günü yükselen bu volatilite ise soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Bu sebeple yaşanan hafta kapanışının ardından teknik bakış açımızı da revize etmemiz gerekti. Artık yukarıdaki grafikte yer alan bir mavi alçalan kanal içinde süzülen bir ons altından bahsedebiliriz. Bu alçalan paralel kanalı ve 1620-2070 USD hareketinin fibonacci desteklerini bir arada düşündüğümüzde fibo 0,618 seviyesinin potansiyel bir dönüş bölgesi olma ihtimalinin yükseldiğinden de bahsedebiliriz.

Kabaca 1796-1810 USD bölgesinden geçen bu destek seviyesi fibo 0,618 ile alçalan trend kanalının destek seviyesinin kesiştiği noktayı işaret etmektedir. Bu nedenle bu bölgeye doğru olası yaşanabilecek geri çekilmelerde 15 dakikalık ve saatlik grafiklerde pozitif uyumsuzluk arayacağız.        

Gram altın

Ons altında görülen zayıflık gram altın tarafında da görünümün tekrar zayıflamasına neden oldu. Dolar/TL’de geçtiğimiz hafta yaşanan %2'nin üzerindeki yükselişin de desteği ile gram altın kısa vadeli alçalan trendinin üzerine atmayı başarmıştı. Kırılan direnç çizgisinin üzerinde birden fazla gün kapanış almayı başaran gram altın, ons altına gelen satış ile birlikte haftayı tekrar alçalan trend altında kapattı. Bu durum ise kısa vade için baskının yükselebileceğine ve zayıflığın sürebileceğine işaret etmektedir.

Olası zayıflığın devamında 1605 TL seviyesi gram altın için en önemli destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal desteği olduğu için bu seviyeden en azından bir tepki yükselişi yaşanması beklenebilir. Bu seviyenin de kırılması halinde ise ilk destek olarak 1560 TL seviyesi gram altını karşılayabilir. Şu an için görülebilecek tepki yükselişleri için dirençlerden bahsedemesek de 1640 TL üzerinde görülebilecek kalıcılık kısa vadeli baskıların azalmasını sağlayabilir.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme Küresel piyasalarda bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi ve merkez bankası başkanlarının açıklamaları takip edilirken, iç piyasada izlenecek en önemli gelişme ise eylül ayı TÜFE verisi olacak.
REKLAMI KAPAT X