Gram altın Ukrayna-Rusya gerilimi ile sert bir şekilde 970 TL seviyesine kadar yükselmişti. Bu seviyeden görülen düzeltme hareketi bir düşen kanal hareketine dönüşmüş durumdadır. Kuvvetli bir yükseliş hareketinin ardından gelen bu kanal hareketi, akıllara gram altında bir flama ihtimali mi dalgalanıyor acaba sorusunu getirmektedir.
Gram Altın
Yukarıdaki grafik gram altının günlük grafiğinin bir kesitini yansıtmaktadır. Özellikle 800 TL üzerindeki fiyatlamalarda kuvvetli bir yükseliş hareketinin başlayacağı görülmekteydi. Bu yükseliş hareketi neredeyse soluksuz bir şekilde 970 TL hedefine ulaştı. Bu şekilde oluşan sert yükselişler sonrasında fiyatın göstereceği refleks son derece önemlidir. Nedeni ise ikinci bir yükseliş dalgasını oluşturabilecek flama ya da bayrak formasyonlarının oluşma ihtimalidir.
Gram altında 970 TL seviyesinden görülen geri çekilmeler bir düşen kanal hareketine dönüşmüş durumdadır. Yukarıda bahsettiğim sert yükseliş sonrası oluşan bu düşen kanal hareketi akıllara bayrak formasyonunu getirmektedir. Gram altının içinde bulunduğu düşen kanal hareketi, en son dün itibariyle direnç noktasından fiyatı döndürmeyi başardı. Yukarıda belirttiğim düşen kanal çizgilerine ne kadar çok temas sağlanırsa, kanal yapısı o denli sağlam olur. Şu an için gram altın fiyatının bu kanal içinde hareket ettiği açık şekilde görülmektedir. Şu an için kanal direnci 920 TL’den, desteği ise kabaca 870-880 bandından geçmektedir. Bu destek noktasına doğru oluşabilecek bir hareketin ana kaynağı ons altında görülen OBO formasyonu olabliir.
Gram altında görülen bu flama-bayrak formasyonunun çalışabilmesi için iki koşul gereklidir. İlk koşul oluşan teknik yapının kısa zamanda direnç çizgisini yukarıya kırmasıdır. Bu kırılım zamanı ne kadar uzarsa, formasyonun işlerliği de o denli zayıflar. İkinci koşul ise olası fiyat zayıflamasında fiyatın düşen kanal desteğini aşağı yönde kırmamasıdır. Bu ihtimalin meydana gelmesi, flama formasyonunun işlerliğini kaybetmesi anlamına gelebilir.
Flama bayrak formasyonlarının ana hedefi, fiyatın yukarı yönde harekete geçtiği noktadan itibaren maksimum bayrak direği kadar yukarıya benzer bir açı ile yükselmesidir. Teknik olarak bu şekilde bir yol haritası ortaya çıksa da, olası bir yukarı yöndeki hareketlilikte hareketi destekleyen temel unsurları göz önünde bulundurarak fiyat yorumu yapmak daha sağlıklı olacaktır. Son olarak, gram altında ortaya çıkmaya başlayan flama bayrak formasyonu bir ihtimali gösterir. Fiyatın flamayı yukarı yönde kırması dahi yükseliş için bir kesinlik arz etmez. Bu nedenle fiyat hareketlerini izlerken bu formasyonun bir ihtimali simgelediği unutulmamalıdır.
Ons Altın
Ons altın cephesinde pazartesi günü sizlerle paylaştığım analiz aynen devam etmektedir. Ons altın fiyatlarında görülen OBO ihtimali, dün yaşanan yükselişin 1945 USD seviyesinden sert bir şekilde düzeltme yaşaması ile kuvvetlenmiştir. OBO formasyonunun işlerliğini kaybetmesi için ons altın fiyatının 1965 USD ve üzerine yükselmesi gerekmektedir. Ayrıca OBO formasyonunun içinde bulunduğumuz sağ omzu da uzamaya devam ederse formasyon güç kaybedecektir. Bu nedenle eğer ons altın fiyatı kısa vadede 1910 USD ve altına sarkarsa, 1850-1860 USD bandı hedef haline gelebilir. Fiyatlar yatay bantta hareketine devam ederse OBO formasyonu bozulup, yatay kanal hareketinin başlayabileceğinden bahsedebiliriz. Eğer ons altın fiyatı kritik 1965 USD seviyesi üzerine çıkarsa da OBO formasyonunun ortadan kalktığından ve yeni bir yükseliş hareketinin başladığından bahsedebiliriz. Son olarak her dalgalanma sonucu ons altın fiyatının 1925 USD etrafında gezinmesi, 1925 USD seviyesinin ne denli önemli bir pivot nokta olduğunu göstermektedir.