Gram altında takip edilecek yeni seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında takip edilecek yeni seviyeler
Osman Bayrak
17.01.2024 09:16

Haftaya taze umutlarla başlayan ons altın, dün yaşadığı güç kaybı ile gram altını da yükselen trend desteğine kadar sürükledi. Peki, gram altında takip edilecek yeni seviyeler neler olacak? İşte altın için kritik seviyeler..

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başında ons altın tarafında görülen toparlanma çabalarının gün sonunda yerini satışa bırakması, gram altının da zayıf, kırmızı bir mum üretmesine neden oldu. Bir de üzerine dün sert bir satış mumunun gelmesi ile birlikte gram altın 1960 TL seviyesinde yükselen trend desteğine temas etmiş oldu.

Geçtiğimiz hafta da bu trend desteğini test eden fakat test ettiği günü yeşil bir mumla kapatan gram altın bu kez daha zayıf bir mum ile trend desteğine temas etmiş oldu. Yeni zirveler yapmakta zorlanan gram altın 1990 TL seviyesindeki zirvesini tekrar test etse de göstergeleri bu ikincil yükselişi maalesef desteklemedi. Böylece zirve bölgesinde bir negatif uyumsuzluk oluştu. Yaşanan bu hareket ons altın kaynaklı olduğu için az sonra sizlerle paylaşacağım ons altın değerlendirmeme göre gram altın için de bir yön tayini yapabilirsiniz.

Teknik anlamda yeşil yükselen trend kırılırsa eğer gram altının ana hedefi 1875 TL olacaktır. Bu seviye mavi ana yükselen trend desteği olduğu için kırılması zor görünmekle birlikte bu bölgede yaşanacak hareketi fiyatın bu bölgeye yaklaşması halinde sahip olacağı güce göre yorumlayacağız. Olası bir trend dönüşünde ise gram altının ara hedefi 2040 TL, ana hedefi 2150 TL olacaktır. Fakat bu seviyeler için ons altın cephesinde ciddi bir momentum artışına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz haftayı kırmızı yükselen trend üzerine atarak kapatmayı başaran ons altın dün aldığı sert kayıpla soluğu yükselen trend altında aldı. Bu hareket maalesef kısa vade için görünümü bir miktar daha negatife çevirdi. Her ne kadar geçtiğimiz hafta umutlar diri tutulsa da dünkü kapanışla görünüm karışık bir hal almaya başladı.

Geçtiğimiz analizde bahsettiğim gibi yükselen trend ise yatay direnç arasına sıkışan bir ons altının kısa vadede net bir yön kazanmasını bekliyorduk. Teknik analiz kurallarına göre bir beklenti içinde olmaktansa fiyatın kendi yönünü kendisinin tayin etmesini gözlemlemeliyiz. Aksi halde beklentilerimiz doğrultusunda ana hareketin tersinde kalma ihtimalimiz yükselecektir.

Dün yaşanan sert geri çekilme eğer bugünkü kapanış ile trend altın kalarak teyit edilirse ons altının ilk hedefi 1980 USD, ikinci hedefi 1950 USD olacaktır. Bu seviyelerin fiyatı frenleme gücünü göreceli olarak yüksek görüyorum. Öte yandan eğer fiyat tekrar toparlanma eğiliminde olursa bu kez 2070 USD seviyesi ons altın için son derece önemli ve güçlü bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin altında kaldığı her gün ise düşüş için baskıların yükseldiğine şahit olabiliriz. Eğer altın cephesinde net bir yükseliş hareketi bekleniyorsa bu hareket ons altının bir an önce 2070 USD üzerine yükselmesini sağlayacak kuvvetli yeşil bir mum ile sağlanabilir. Bu aşamada aksi her durumda ons altın fiyatı üzerindeki aşağı yönlü baskı yükselecektir.

İLGİLİ HABER Gram altın tüm zamanların zirvesinden geriledi Gram altın, ABD tahvil getirilerinin güçlenmesiyle tüm zamanların zirvesinden geri çekildi.
REKLAMI KAPAT X