Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler
Osman Bayrak
16.10.2023 07:58

Geçtiğimiz hafta İsrail’de yükselen tansiyon nedeniyle finansal piyasalarda denklemler değişmeye başladı. Değişen denklemler ise başta değerli metaller olmak üzere riskten kaçış enstrümanlarına olan talebi de yükseltmiş oldu. Bu doğrultuda gram altının hangi seviyeleri hedefleyeceğini teknik açıdan inceleyelim.

Finansal piyasalarda risk ancak öngörülebilirliği yüksek piyasalarda alınabilir. Bu nedenle Dünya genelinde öngörülebilirliğin azaldığı dönemde riskten korunma aracı olarak görülen yatırım araçlarına olan talep hızlı şekilde yükselebilir. Geçtiğimiz hafta ons altın cephesinde yaşanan hareket de tam olarak bu minvalde oldu.

Ons altın, FED belirsizliği ve faiz baskısı altında gerilerken, ansızın yükselen jeopolitik tansiyon fiyat hareketinin sert şekilde değişmesine neden oldu. Dolayısıyla yükselen ons altın, gram altını da beraberinde yükseltmiş oldu. Bu konuda jeopolitik açıdan yaşanan gelişmeleri konunun uzmanlarına bırakarak biz teknik açıdan ons altın ve gram altın hareketlerini inceleyelim.

Ons altın 

Aşağıdaki tablo ons altının son hareketlerini teknik açıdan incelememize yardımcı olacaktır.

Orta Doğu’da yükselen tansiyon öncesi her günü düşüşle kapatan ons altın, 1820 USD bölgesine geldiğinde düşüşlerine kısa bir mola vermişti. 1800-1810 USD bölgesi daha önce başarıyla çalışan bir destek seviye olması nedeniyle bu mola gayet normaldi. Tam da bu zaman dilimine denk gelmesi ile birlikte yükselen jeopolitik riskler ons altının anormal bir yükseliş ivmesi kazanmasına neden oldu.

Yaşanan son yükselişe anormal yükseliş dememin sebebi mum boylarının düşüş dönemine göre daha uzun olmasıdır. Pek tabi ki hareketi destekleyen gelişmeler yaşandıkça bir süre sonra bar boylarının da sıralı şekilde uzaması normal karşılanır. Fakat unutulmamalı ki hareketli ortalamalardan uzaklaşan hareketler bir şekilde tekrar hareketli ortalamaları ile tekrar buluşur.

Bunun farkında olarak ons altının cuma günü yaşadığı yükselişi alçalan trend kırılımı olarak düşünebiliriz. Eğer haftanın ilk gün kapanışı da 1920 USD seviyesi üzerinde olursa alçalan trend kırılmış olacaktır. Ons altının bu senaryoda ilk hedefi son düşüşün fibo 0,61 seviyesi olan 1960 USD olacaktır. 1960 USD üzerinde görülebilecek hareketlerde 2000 USD seviyesi ana hedef olarak takip edilebilir.

Olası geri dönüşlerde ise 1900 USD seviyesi bir önceki destek konumunda olması nedeniyle yakından izlenmelidir.  

Gram altın 

Aşağıdaki tablo gram altının son hareketlerini teknik açıdan incelememize yardımcı olacaktır.

Bazı hareketleri teknik açıdan izlediğimizde hedefler çok daha açık görülebiliyor. Gram altının 1600 TL seviyesine düşüşünde bu seviyeyi kırmakta zorlanması ve yönünü yukarı çevirmesi teknik açıdan izlediğimiz desteğin ne denli doğru olduğunu göstermekteydi. Bu seviyeden başlayan yükseliş hareketi önemli bir gap bırakarak alçalan trendin yukarı yönlü kırılmasını sağladı.

Gram altın geçtiğimiz haftayı Tüm Zamanların Zirvesinde (ATH) kapattı. Yaşanan gelişmeler gram altının yükselişini de desteklediği için gram altın açısından ana hedefimiz olarak 1790 TL’yi görebiliriz. Bu seviye gram altının yükselişini sürdürmesi halinde karşısına çıkacak yükselen kanal direncidir. Bu nedenle yükseliş direncine yaklaşan gram altının hareketlerini olası 1800 TL hareketinde tekrar incelememiz gerekecektir. Olası geri dönüşlerde ise 1680 TL seviyesi ilk destek olarak fiyatı karşılayabilir. Özetle bir süre 1680-1790 TL arasında hareket eden bir altın grafiği inceleyecek gibiyiz.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında en kötü geride mi kaldı?: Uzmanlar yorumladı İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman olarak görülen altına talep artarken, artan talebin desteğiyle altın fiyatları son 7 ayın en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor. Peki, uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X