Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler
Osman Bayrak
29.01.2024 08:48

Veri açısından zengin bir haftaya girerken bu hafta gram altın için savunulması son derece önemli bir destek seviyesi olarak 1940 TL öne çıkmaktadır.

Bu hafta değerli metal fiyatlarını etkileme gücüne sahip pek çok verinin açıklanacağı bir hafta olacak. 31 Ocak Çarşamba günü Türkiye saati ile 22.00’de ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak. Kararın ardından FED Başkanı Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlara odaklanacağız. 1 Şubat Perşembe günü ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuru verisi açıklanacak. Son olarak 2 Şubat Cuma günü ABD Ortalama Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam Verisi (Ocak ayı) ve İşsizlik Oranı (Ocak ayı) verileri açıklanacak. ABD ekonomisinin gücünü ifade edecek olan bu verilerin beklentilerden pozitif gelmesi, değerli metaller üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu nedenle veri saatlerindeki volatiliteye dikkat etmek gerekecektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analize başlamadan önce büyük harfler ile bir İHTİMAL’den bahsedeceğimi vurgulamak istiyorum. Çünkü teknik analizde hepinizin bildiği yapılar grafiklerde görüldüğünde çalışma garantisi yoktur. Çünkü teknik analiz bir noktada olasılıkları yönetme sanatıdır.

Son 2 haftadır zayıf bir seyir izleyen ons altındaki hareketler nedeniyle gram altın da yeni yüksek tepeler yapamamaktadır. Yükselen kanalların en temel özelliği olan yeni yüksek tepeler gelmediğinde fiyat üzerindeki baskı zamanla artmaktadır. Yukarıdaki grafikte de olduğu gibi gram altın fiyatı 1940 TL-1990 TL arasına sıkışmış bir görünüm çizmektedir. Siz bu fiyat aralığına dilerseniz bir kanal deyin, dilerseniz benim yukarıda çizdiğim gibi bir OBO deyin. Her ikisi için de önemli olan konu fiyatın destek seviyeyi aşağı kırıp kırmayacağıdır. Teorik olarak bu tarz yapılar oluştuktan sonra eğer destek seviyesi aşağı yönlü hacimli şekilde kırılır ve kalıcılık görülürse bant genişliği kadar ya da OBO yüksekliği kadar düşüş görülür. Burada öncelikli şart destek seviyesinin aşağı kırılmasıdır. Bu şart meydana gelmeden görülen yapının çalışacağını düşünerek hareket etmek çoğu zaman yatırımcıyı terste bırakabilir. Hele ki veri açısından zengin haftalarda.

Buradan hareketle, eğer bu hafta gram altın 1940 TL seviyesi altında bir kalıcılık görülürse (en az 2 adet 4 saatlik kapanış ve gün kapanışı ile teyit) 1890 TL-1900 TL bandı hedef haline gelebilir. Yukarıdaki grafiğe geniş açıdan baktığımızda da aşağıda ve yukarıda görülen mavi ana destek ve direnç çizgilerini görebilirsiniz. Olur da fiyatta bir zayıflama meydana gelirse fiyatın test edeceği seviyeler ana yükselen trendin destek seviyesi olabilir. Grafiğin zamansallık ilkesi gereği 1885 TL-1900 TL arasında bir bölgeye denk gelebilecek olan bu destek testi yaşanır ise fiyat bu seviyeden yukarı dönmek isteyebilir. Ya da en azından bir tepki yükselişinin yaşandığı görülebilir. Eğer olur da zayıf seyir, momentumu artırır da destek seviyesi hacimli şekilde kırılırsa tüm teknik senaryoyu gözden geçirmek elzem bir hal alacaktır.

REKLAMI KAPAT X