Gram altında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler
Osman Bayrak
24.03.2024 21:00

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen yükselişler sonrasında rekor seviyelere ulaşan altın fiyatları, haftanın son işlem günlerinde yaşanan düşüşler sonrasında haftalık kazançlarını önemli ölçüde geri vermişti. Bu düşüşlerin ardından ise altın fiyatlarında takip edilmesi gereken seviyeler yeniden önem kazandı.

Ons altın geçtiğimiz hafta yükselişler kaydetse de haftayı önemli bir güç kaybı ile kapattı. Özellikle yükselen kanal direncini bir kez daha test edip geri dönen ons altın için düşüşün devam edip etmeyeceği de yeni haftada yatırımcıları bekleyen en kritik soru oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini EMA(13) ve sırası ile RSI ve MACD göstergeleri ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafikte görüldüğü üzere ons altın için yukarıda belirlediğimiz yükselen kanal, geçtiğimiz hafta son derece başarılı bir şekilde çalıştı. Birkaç kez ifade ettiğim üzere bu yükselen kanalı oluşturan direnç çizgisinin yukarı yönde kırılması, ons altında yeni bir hikayenin başlamasına yol açabilirdi fakat burada yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyordu.

Kısaltması FOMO olarak bilinen “Fear of Missing Out” yani fırsatı kaçırma korkusu da yatırımcılara sık sık yanlış kararlar aldırmaktadır. Bunun en yakın örneği de ons altının geçtiğimiz perşembe günü yaptığı harekette görülmüştür. Yukarıdaki grafikteki direnç seviyesinin kırılması da, yükselen kanalı takip eden yatırımcıların gün içinde kanalın yukarı kırıldığını “zannederek” pozisyon alması durumunda kayıp yaşadığını göstermektedir.

Burada yatırımcıların dikkat etmesi gereken nokta, FOMO’ya kapılmadan gün sonu kapanışının gelmesinin beklenmesiydi. Yani yükselen kanal direncinin üzerinde en az 2 gün kapanış gelmeden açılan pozisyonlarda tuzakların olabileceği bilinmeliydi.

Haftaya önemli bir güç kaybı ile başlayacak olan ons altın için teknik görünümü özetlediğimizde ise ortaya şöyle bir tablo çıktı:

  • Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü görülen ataklar sonuçsuz kalınca mezar taşı görünümü oluştu. (Düşüş yönünü işaret eden bir mum tipi)
  • Öte yandan fiyat henüz EMA(13) seviyesini aşağı yönde kırmadı. Fiyata güçlü bir şekilde destek olan EMA(13) seviyesinin olası kırılması, zayıflığı güçlendirebilir.
  • Göstergeler tarafında ise son zirveden sonra görülen 86 seviyesinden, 66 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşandı. MACD cephesinde de gösterge iyiden iyiye zayıflamış bir görünüm sergiledi. Eğer 2 gün daha kırmızı mum yaşanırsa, MACD tarafında da sat sinyali oluşabilir.

Altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler

Ons altın için bu hafta takip edeceğimiz en yakın destek 2150 USD’den, direnç seviyesi ise 2215 USD’den geçmektedir. Olası bir 2150 USD altı fiyatlamada ana destek seviyesi olarak 2070 USD’yi takip edeceğiz.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini EMA(13) ve sırası ile RSI ve MACD göstergeleri ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altındaki geri çekilmeye, dolar/TL de eklenince gram altındaki geri çekilme daha belirgin bir hal aldı. Gram altın için takip ettiğimiz yukarıdaki kanalın direnç seviyesi test edilmiş olsa da direnç seviyesi üzerinde kapanış alınamadı. Yaşanan geri çekilme gram altının EMA(13) seviyesinin altında kapanış yaşanmasına neden oldu. Bu geri çekilme özellikle MACD göstergesinde de ilk negatif sinyalin oluşmasına neden oldu.

Bu hafta gram altın için 2215 TL seviyesini önemli destek seviyesi olarak izleyeceğiz. Bu seviyenin kırılması halinde 30 TL’ye varan bir geri çekilme söz konusu olabilir.

Olası bir güçlenme hareketinde ise 2270 TL seviyesi ana direnç seviyesi olarak takibimizde olacaktır.

İLGİLİ HABER Altın haftalık kazançlarını geri verdi Fed’in 2024 yılında üç faiz indirimine gideceğini ima etmesinin ardından yükselişine ivme kazandıran altın, haftanın son işlem gününde haftalık kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X