Gram altında yükselen trend dikkatle izleniyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yükselen trend dikkatle izleniyor
Osman Bayrak
17.07.2023 09:42

Gram altın, geçtiğimiz hafta yükselen ons altının desteğiyle yeni en yüksek seviyesini 1652 TL’ye taşırken, haftalık kapanışını ise 1640 TL’den yaptı. Bu yeni zirve ile gram altının yükselen trendi ise dikkatleri üzerine çekmeyi bir kez daha başardı.

Haftayı 1640 TL’den kapatan gram altın, ATH (All Time High - Tüm Zamanların Yükseği) noktasını 1652 TL’ye çıkardı. Aşağıda ise gram altında teknik açıdan takip ettiğimiz grafiğin güncel hali yer almaktadır.

Kaynak: Tradingview

Bu grafiğin detaylarını dilerseniz maddeler halinde inceleyelim:

Gram altın 1245 TL’den itibaren önemli bir yükselişe imza atmaktadır. Geçtiğimiz hafta kapanışını esas alırsak eğer yaklaşık %32’lik bir yükseliş 34 iş gününde meydana gelmiş oldu. Yaşanan bu önemli yükselişi mavi yükselen trend ile çizip gram altın hareketini bu ana yükselen trend ışığında izlemeye devam ediyoruz.

Yatırımcılara kazanç sağlayan ise piyasa ile yatırımcılardaki algı ya da beklentiler değildir. Esas itibarıyla bir yatırım aracında yükselen trend varsa trende tutunan yatırımcı muhakkak kazanç sağlayacaktır. Bunun önemli bir örneği de yukarıda gram altında görülmektedir. Buna göre, önemli bir yükselen trend kazanan gram altının trend başında ya da trend ortasında katılan yatırımcılara önemli bir kazanç sağladığı görülmektedir.

Bu tarz yükselen trendlerde trendi sağlıklı bir şekilde izlemek ve trende tutunmak ise çok önemlidir. Buna göre, üçüncü kez test edilen yukarıdaki trendin kırılmadan trendden inilmesi “olası” devam edecek yükselişleri de kaçırmak anlamına gelecektir.

Yükselen trendin bittiği nasıl anlaşılır?

Bu sorunun cevabı, büyük bir soru işaretinin de cevabını oluşturmaktadır. Buna göre profesyonel hiçbir yatırımcı ne dip bulmaya, ne de tepe bulmaya çalışmamaktadır. Burada yatırımcılar, dip ve tepeler oluştuktan sonra pozisyon sahibi olmaktadır. Bu nedenle gram altın “bir gün” bu yükselen trendini noktalarsa muhakkak ilk olarak mavi yükselen trendin altında en az 2 gün kapanış alması gerekmektedir. Esas olarak bu 2 günlük kapanış ise olası bir tepeye dair ilk sinyali oluşturacaktır. Eğer fiyat ardından daha dar zaman dilimli grafiklerde güç kaybına devam ederse bu durum da yükselen trendin bittiğine işaret edecektir.

Yükselen trend son bulduktan sonra ise yukarıdaki grafikte yer alan 5 günlük HO (hareketli ortalama), 8 günlük HO’yu aşağı kırar. Bu da ikinci düşüş sinyalini oluşturacaktır. Ancak yükselen trend kırıldıktan sonra fiyat illa derin bir düşüş yaşamayabilir. Fiyat o anki koşullara göre yataya sarabilir ya da bir düşüş trendine başlayabilir. Yeni oluşabilecek düşüş trendinin ivmesi o anki piyasa koşullarındaki alıcı ve satıcıların iştahına göre şekillenecektir.

Gram altının hareketleri nasıl okunmalı?

Şu an gram altın hala yükselen trend üzerinde bulunmakta ve 5 günlük HO, 8 günlük HO'nun üzerinde yükselişini sürdürmektedir.

Gram altın eğer mavi yükselen trendini aşağı kırmazsa, 1715 TL seviyesini teknik olarak hedeflemektedir (daha önceki analizlerde belirttiğim 1700 TL hedefi, yükselen kanalın eğimi nedeniyle 1715 TL’ye denk gelmektedir).

Bu seviye, yükselen kanal katlama hedefi olup, teknik anlamda yükselen hareketin ilk direnç bölgesi olarak fiyatı karşılayabilir.

Henüz hareketli ortalamalar ve RSI göstergesi de bir düşüş sinyali üretmediği için (kısa zamanda üretmeyeceği anlamına gelmez) fiyat hareketini teknik anlamda yukarı yönlü okumaya devam ediyoruz.

REKLAMI KAPAT X