Gram altında yükseliş sürecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yükseliş sürecek mi?
Osman Bayrak
26.02.2024 08:40

Gram altın geçtiğimiz haftayı kritik bir direnç üzerinde 2026 TL’den kapattı. Haftalık kapanışın ardından bu hafta gram altının 2080 TL yolculuğuna başlayıp başlayamayacağı ise en büyük merak unsuru olmaya başladı.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın, yukarıdaki yeşil destek ve direnç ile sınırları belirlenen alandaki yükselişini geçtiğimiz hafta direnç seviyesine kadar sürdürmüştü. Geçtiğimiz hafta dikkati çektiğim 2025 TL direnci ise özellikle daha dar zaman aralıklı grafiklerde bu seviyenin olası aşırı alım bölgelerinden biri olması sebebiyle önem kazanmıştı. Gram altın fiyatı da geçtiğimiz hafta 2038 TL seviyesine dek yükselse de bu seviyede tutunamayarak 2026 TL seviyesinden haftalık kapanış aldı. Bizim kullandığımız grafik bakışına göre fiyat tam olarak direnç seviyesi üzerinde bir kapanış aldı ve kararı bu haftaya bırakmış oldu.

Son 7 iş günündeki hareketlere odaklanırsak sadece geçtiğimiz perşembe günü negatif bir seyir hâkim iken, kalan 6 günde de yükselmeyi başaran bir gram altın ile karşı karşıya kaldık. Eğer bu hafta gram altın 2030 TL ve üzerinde bir gün kapanışı alabilir ve üzerinde kalmayı başarırsa, yeni hedefi 2080 TL olacaktır. 2080 TL seviyesi yukarıdaki grafikte yer alan ve mavi destek-direnç çizgileri ile belirlenen yükselen kanalın direnç bölgesidir. Fiyatın olası bir yükseliş hareketinde bu seviyenin altında ya da üzerinde direnç seviyesine teması sadece yaşanacak hareketin hızına bağlıdır eğer alımlar sert bir şekilde gerçekleşir ise yukarıdaki dirence 2070 TL’ye daha yakın bir seviyede, eğer alımlar daha yumuşak bir şekilde gerçekleşir ise yukarıdaki dirence 2090 TL’ye yakın bir seviyede temas gelebilir. Muhakkak ki bu ceteris paribus (diğer tüm durumlar sabitken) yükseliş momentumunun devamı halinde yaşanacak senaryoyu ifade ediyor. Dilerseniz bir de tam tersi senaryoyu inceleyelim.

Kanal hareketi yapan yatırım araçlarının direnç seviyesinden aşağı dönmesi daha yüksek olasılıktır. Eğer kanal direnci yukarı aşılıyorsa, kanal içinde iken geçerli olan bir parametrede değişiklik olmuş demektir. (Bu değişiklik yaşandığı zaman bilinmeyebilir. Kokusu sonradan da çıkabilir.) Eğer gram altın 2025 TL’de bulunan direncini aşamaz ise bir sonraki hedefi 1985 TL olacaktır. Yükselen kanal fiyatı en kötü ihtimalde bu seviyede karşılayabilir. Bu nedenle bu haftanın ilk 2 iş günü, fiyatın yeni rotası üzerinde belirleyici olacaktır.

Dilerseniz son olarak gram altın fiyatını etkileyecek baş aktör olan ons altının yapısını inceleyelim.

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik günlük olması nedeniyle yaşanan hareketin daha az soru işaretlerine sahip olduğunu düşünüyorum. İçinden sıyrıldığı alçalan kanalın direncini tekrar test edip yukarı dönen bir ons altın ile karşı karşıyayız. Cuma günkü kapanış da yukarı yönlü iştahın güçlü olduğunu gösteriyor. Bu hafta için ons altındaki bir sonraki hedef 2070 USD olabilir. Bu seviyeyi en az 3 kez test eden ons altının asıl hareketi bu seviye üzerinde kalıcı olup olamamasına bağlı olacaktır.

Bu nedenle eğer bir haber akışı olmadan ons altında 2070 USD ve üzerinde bir kalıcılık görülürse gözümüz kulağımız gelecek haberlerde olmalıdır. Çünkü 2070 USD üzerindeki kalıcılık bize 2150 USD seferini başlatacaktır ki bu da gram altını 2150 TL seviyesine taşıyabilir.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X