Gram gümüş fiyatlarında düşüş riski

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram gümüş fiyatlarında düşüş riski
Osman Bayrak
12.01.2024 09:23

Geçtiğimiz hafta ana alçalan trendini geçmekte zorlanan ons gümüş yönünü aşağı çevirmişti. Ons gümüşte yaşanan bu zayıflama gram gümüşün yükselen trendini aşağı kırma riskini beraberinde getirdi.

Öncelikle dün açıklanan ABD verilerine değinerek başlamak istiyorum. Dün Türkiye saati ile 16.30’da açıklanan ABD enflasyon verisi beklenti üzerinde geldi. Yıllık ABD TÜFE verisi %3,2 beklenirken %3,4 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyon verisi beklentiye paralel gelmiş olsa da aylık enflasyon verisi %0,2’lik beklentiye karşılık %0,3 geldi. Bu verilere ek olarak açıklanan işsizlik hakkından yararlanma başvuruları 210 bin beklenirken 202 bin olarak açıklandı. Bu veriler sonuç olarak FED’in faiz kararlarında baskı yaratabilecek nitelikte gerçekleşti. Bu nedenle de veri sonrası gümüş tarafında sert düşüşlerin yaşanması kaçınılmaz oldu.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşün günlük hareketlerine dar bir bakış açısı ile odaklanan yukarıdaki grafik, kırmızı alçalan trendden yönünü aşağı çeviren ons gümüşün ciddi anlamda güç kaybı yaşadığını gösterdi. Bu sayede de kısa vadeli iki ana alçalan trendin oluşmasının sağladığı görüldü.

Grafikteki ilk alçalan trend, mavi renk ile gösterilen ve 25,90 USD’den başlayan alçalan trendi gösterirken bu trend yukarı yönlü hareketlerde fiyatı karşılayabilecek en kuvvetli kısa vadeli trendi göstermektedir. İkinci kısa vadeli trend ise daralan üçgen sınırında oluşan ve yeşil renk ile gösterilen alçalan trenddir. Bu trend de olası bir güçlenme halinde yukarı yönlü dönüş işaretini verebilecek ilk sinyal olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda olası bir toparlanma halinde bu trendlerin yukarı yönde kırılıp kırılmadığını izleyeceğiz.

Ons gümüş için bugün önemli destek seviyesi ise 22,50 USD olarak görünmektedir. Bu yatay destek üzerinde kalması halinde önümüzdeki hafta kısa vadeli yeşil renkli alçalan direncini aşma olasılığı yükselecektir. Bu desteğin altında bir kapanış ons gümüş üzerindeki baskıyı artırarak önümüzdeki haftalarda 21 USD seviyesinin tekrar gündeme gelmesini sağlayabilir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte yaşanan zayıflama gram gümüşün de güç kaybetmesine neden oldu. Her ne kadar dolar/TL tarafında sınırlı bir yükseliş söz konusu olsa da ons gümüşte yaşanan geri çekilme gram gümüş üzerinde de ciddi bir baskıya yol açtı.

Gram gümüş için 12 TL seviyesinden beri takip ettiğimiz yeşil renkli yükselen trend dün bir kez daha test edildi. Hatta test edilirken trend altına bir sarkma olsa da daha sonra fiyat trende yakınsayarak bir kapanış aldı. Bu trend daha önce bir kez kararsız doji mumlar ile aşağı yönde test edilmiş fakat kararlı bir mum ile trend kırılımı söz konusu olmamıştı. Bu nedenle bu hafta kapanışı itibarıyla gram gümüş 21,90 TL altında bir kapanış alırsa üzerindeki baskı artarak 20,90 TL seviyesi hedef haline gelebilir. Fakat 21,90 TL üzerinde bir şekilde kalmayı başarırsa önümüzdeki hafta toparlanma umutları hala diri kalabilir.

Son söz olarak şunu hatırlatmak isterim ki fiyat yükselen trend üzerinde kalırsa ucuzken, trend altında çok pahalı hale gelebilir. Aman dikkat!

REKLAMI KAPAT X