Gram gümüş zirve tazeliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram gümüş zirve tazeliyor
Osman Bayrak
01.12.2023 09:30

Ons gümüş, alçalan ana trendini yukarı kırmayı başararak bir önceki zirvesine doğru emin adımlarla ilerlerken; gram gümüş, haftayı zirve tazeleyerek kapatmaya aday görünüyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik daha önce sizlerle paylaştığım 4 saatlik grafiklerin günlük bakış açısıyla hazırlanmış farklı bir versiyonudur. Çizgiler grafiği bir miktar karmaşık gösterse de tek tek açıkladığımda görüntüyü çok daha net anlayacağınızı düşünüyorum.

En kısa vadede ons gümüş 26 USD zirvesinden düşen bir alçalan trendin baskısı altında hareketine devam ediyordu. Birden çok kez bu trend test edilmesine rağmen bu haftaya dek kırılamamıştı. Geçtiğimiz hafta yayınladığım son gümüş analizinde sizlere alçalan trend direncine güzel bir teknik oluşumla gelen ons gümüşün sürprizlere gebe olduğundan bahsetmiştim. Aslında açıkça çizmediğim ama grafikten çıkarılabilecek yapı 4 saatlik periyotta oluşan flama idi. Yukarıdaki grafikte kırmızı çizgiler ile sınırları belirlenen flama yapısının çalışması halinde aynı zamanda 26 USD’den gelen düşen trend de kırılacağı için kuvvetli bir tepkinin yaşanma ihtimali, bu dirençten dönme ihtimalinden daha yüksekti. Bu hafta boyunca işte bu ihtimal bir gerçeğe dönüştü ve ons gümüş fiyatı dün itibarıyla ilk yatay direnç seviyesi olan 25,20 USD (yatay mavi direnç) seviyesini test etti. Bu seviye ons gümüş için bir ara direnç olmakla birlikte bugün gelecek hafta kapanışının bu seviye üzerinde olması halinde bir sonraki yatay direnç olan 26,10 USD seviyesi bir sonraki hedef haline gelecektir.

Ons gümüşten bize mesaj var!

Gümüş tarafında yaşanan son yükselişten sonra her ne kadar orta vadeli grafiklere dikkat etsek de ons gümüşün en geniş vadedeki teknik görünümü yatırımcısına önemli bir mesaj veriyor. Dilerseniz o mesaj için aşağıda yer alan ons gümüşün aylık grafiğine bir göz atalım.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik aylık bazda olduğu için kısa vadede görülen yapılar sadece birkaç mumun içinde hapsolmuş görünüyor. Benim bu grafiği incelediğimde gözüme çarpan ilk detay ons gümüşün aylık grafikte uzunca bir dönemden sonra üçgen bölgede sıkışma yaşamaya başladığı idi. 2020 yılında görülen dipten gelen yükselen trend ile 2011 yılında görülen zirveden gelen alçalan trend arasında sıkışan ons gümüş bu ay ilk defa alçalan trendi yukarı yönde kırmaya aday görünmektedir. Eğer aralık ayı kapanışında 2011 zirvesinden gelen alçalan trend üzerinde kapatmayı başaran bir ons gümüş görebilirsek 2024 yılında ons gümüşten ve dolayısı ile gram gümüşten epey bahsedebiliriz.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte yaşanan sert yükseliş gram gümüşü de beraberinde önemli bir yükseliş hareketine sevk etti. Hâlihazırda 22 TL zirvesinden gelen alçalan trendi yukarı kırmaya çalışan bir gram gümüş 12 TL’den gelen yükselen trendi korudukça yukarı yönlü potansiyel barındırıyordu. Özellikle içinde bulunduğu ikinci kırmızı yükselen kanalın destek seviyesini koruyarak yatırımcısına bir mesaj veren gram gümüş bu hafta zirve üzerine zirve tazeledi.

Bu yükseliş hareketinin benzer bir momentum ile devamı halinde gram gümüşün kısa vadede 25 TL zirvesine ulaşması teknik açıdan mümkün görünüyor. Zirve seviyedeki momentuma göre zirvenin kırılıp kırılamayacağı daha net olacağı için olası yükselişlerin devamındaki hareketin ivmesini yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X