Grayscale kazandı, SEC kaybetti: Gelecekte kripto para yatırımcılarını neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Grayscale kazandı, SEC kaybetti: Gelecekte kripto para yatırımcılarını neler bekliyor?
Çınar Küçükay
30.08.2023 14:54

ABD yetkililerinin Spot ETF başvurularına yönelik keskin tavrı, son zamanlarda kripto para piyasalarının büyük bir baskıyla mücadele etmesine yol açmıştı. Ancak Grayscale Investments'ın SEC’ye karşı açtığı dava kripto piyasalarını yeniden hareketlendirdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Grayscale Investments’ın Bitcoin spot fiyatına bağlı ilk borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunu reddetmesinin ardından SEC’ye karşı açtığı dava sonuçlandı.

Buna göre, ABD temyiz mahkemesinin SEC'nin başvuruları redderken kullandığı argümanların geçersiz olduğunu belirtmesi, kripto sektöründe büyük bir hukuki zafer kazanıldığının fiyatlanmasına yol açtı.

Bu kararın kripto piyasasına etkisi de doğrudan fiyatlamalarda görüldü. Buna göre Bitcoin (BTC) fiyatı 17 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviye olan 27.999 seviyesine kadar çıkarken, Bitcoin’deki bu yükseliş ise birçok kripto yatırımcısının moralini yükseltti.

Kaynak: TradingView

Gelecekte neler olabilir?

Mahkeme kararı, diğer kripto şirketlerinin de Bitcoin ETF'leri gibi ürünlerini başlatma çabalarına yönelik olumlu bir örnek teşkil ediyor. Buna göre bu karar, BlackRock, Fidelity, VanEck Digital Assets, WisdomTree ve Invesco Capital Management gibi diğer Bitcoin ETF başvurusu yapan 10 farklı şirket için de geçerlilik arz edeceğinden ardı ardına ETF’lerin onaylanması ihtimalini de kuvvetlendiriyor. Ancak bu sürecin, SEC'nin onay vermesine bağlı olacağı unutulmamalıdır.

Bu sebeple her ne kadar Grayscale için verilen kararın olumlu olması doğrultusunda piyasada coşku hakim olsa da, SEC'nin diğer Spot Bitcoin ETF'lerine onay verip vermeyeceğinin bir kesinliği henüz bulunmuyor.  

Ancak, ETF onaylarına yönelik kararlar ve diğer düzenlemeler, fiyat üzerinde gelecek dönemlerde de belirgin etkilere sahip olmaya devam edecektir.

REKLAMI KAPAT X