Gümüş, ABD istihdam verisi öncesi kritik dirençte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş, ABD istihdam verisi öncesi kritik dirençte
Osman Bayrak
01.09.2023 08:41

Gümüş, haftanın veri gündemine göre en önemli gününe, kritik direnç noktasının hemen altında başlayarak, ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin açıklanmasını beklemeye başladı.

Hafta boyu ABD tarafından önemli veriler ardı ardına geldi. Fakat haftanın bizim ve FED açısından en önemli verisi bugün saat 15:30’da açıklanacak. Buna göre bu saatte ABD’den 2 önemli veri gelecek.

Verilerden ilki ağustos ayı ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olacak. Veri bir önceki ay 187.000 seviyesindeyken, bu ayki beklenti 170.000 olması yönünde.

İkinci veri ise ağustos ayı ABD ortalama saatlik kazanç verisi olacak. Veri bir önceki ay %0,4 gelmişken, bu ayki beklenti %0,3 olması yönünde.

Bu iki veri de FED’in ABD’nin genel ekonomik görünüm ve gücüne yönelik önem verdiği 2 veri olması nedeniyle piyasalar tarafından yakından izleniyor. Eğer açıklanacak veriler piyasa beklentilerinden ciddi bir sapma ile açıklanırsa fiyatlar üzerinde volatilite yaşanmasına neden olabilir. Muhtemeldir ki beklentiden çok yüksek açıklanabilecek bir istihdam verisi ya da ortalama saatlik kazanç verisi gümüşe kısa vade için satış getirebilir.  

Ons gümüş

Kritik veri günü ons gümüş kısa vadede aşağıda görebileceğini gibi kritik direnç bölgesine erişmiş durumda.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş kırmızı yükselen kanal içinde bir kez daha destek bölgesinden yönünü yukarı çevirmişti. Yönünü yukarı çevirdikten sonra da ilk hedef olarak yeşil alçalan trendi işaret etmiştim. Ons gümüş fiyatı 2 gün önce bu kritik direnç seviyesine ulaştı ama direnç üzerinde kapatmayı başaramadı. Bugün açıklanacak veri sonrasından yaşanabilecek fiyat hareketlerinde eğer bu yeşil direnç üzerinde bir kalıcılık görülür ve hafta kapanışı direnç üzerinde gerçekleşirse 25,25 ve 26 USD seviyeleri ara dirençler olmak üzere ana direnç bölgesi 28 USD olabilir. Fakat olası ters bir fiyatlamada ons gümüş bir kez daha alçalan trend altında haftalık kapanış alırsa trend üçüncü kez fiyatı aşağı çevirip daha da güçlenmiş olacaktır. Bu senaryoda ise ana hedef 22,50 USD bölgesi olabilir.

Oluşabilecek volatiliteden korunmak için verilerin açıklanacağı saatte dikkatli olmak, öncesinde belirleyeceğiniz stratejilere uymak, kazanç sağlamanıza ya da yatırımlarınızın değerini korumanıza yardımcı olabilir.

Gram gümüş

Gram gümüş de ons gümüşe gelen talep sonrasında yönünü yukarı çevirerek yükselen kanalın orta seviyesinde kadar yükseldi. 21,50 TL bölgesi bu açıdan kanal orta direnç bölgesi olarak takip edilecektir. Olası yükseliş hareketinin devamında 21,88 TL bölgesi bir önceki zirve seviye olması hasebiyle direnç görevi görebilir. Fakat bu seviye üzerindeki hareketlerde ana hedef 24 TL olacaktır. Diğer yandan olası bir geri dönüş hareketinde ise 19,50 TL seviyesini yükselen kanal destek seviyesi olarak yakından izleyeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kaldıkça yükselen kanaldan çıkmayan bir gram gümüş için hareketler yukarı yönlü okunmaya devam edilebilir.

Altın/gümüş rasyosu

Hafta başında dikkat çektiğim altın/gümüş rasyosu 77,88 seviyesini test etmesine rağmen hızlı bir yükseliş ile 79,50 seviyesine dek yükseldi. Bu seviye rasyonun yükselen trend üzerine çıkması anlamına geleceği için bugünkü hafta kapanışında rasyonun 79 seviyesinin altında mı yoksa üstünde mi olması altın ve gümüş hareketleri açısından son derece önemle takip edilecektir.

REKLAMI KAPAT X