Gümüş alçalan trendi kırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş alçalan trendi kırabilecek mi?
Osman Bayrak
27.10.2023 09:42

Değerli metallerde son 2 haftada görülen yükseliş dalgası gram gümüşü alçalan trendi test etmeye sürükledi. Bugünün en önemli sorusu ise gram gümüşün alçalan trendini kırıp kıramayacağı olacak.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Gram gümüşün teknik grafiğini incelemeden önce grafikte yer alan iki yükselen paralel kanala değinmek istiyorum. İki paralel kanalın altta olanı yaklaşık 2 yılda oluştu. Bu denli uzun sürede oluşan bir kanal yukarı kırıldıktan sonra kanalın üst kısmında yeni bir paralel kanal alanı açılmış oldu. Buna teknik anlamda kanal katlama hedefi diyoruz.

Gram gümüş alt kanalı yukarı kırdıktan sonra çok kısa bir sürede üst kanalın orta bölgesine dek yükselmiş olsa da ons gümüşte görülen geri çekilmenin de etkisi ile gram gümüş dalgalar halinde geri çekilerek içinde bulunduğu kanalın destek seviyesini de aşağı kırdı. Hatta bu geri çekilme o denli kuvvetli oldu ki dip seviyeden gelen yükselen trend birkaç gün için bile olsa kırılmış oldu. Tam olarak bu dönemde patlayan jeopolitik riskler, ons gümüşü yukarı taşıyarak, gram gümüşün de yükselen trend üzerine çıkmasını sağlamış oldu.

Son virajda yaşanan bu yükseliş hareketi gram gümüşü çok kritik bir bölgeye sürüklemiş oldu. Gram gümüş 21,90 TL seviyesinde gördüğü zirve seviyeden gelen alçalan trendi test ederek alçalan trend üzerinde tutunma çabaları sergilemektedir. Gram gümüş alçalan trend üzerine gün içinde atmaya çalışsa da gün sonunda bu çabalar sonuçsuz kalarak gün kapanışları hep trend altında kaldı. Son 6 gündür yaşanan bu hareket gram gümüş üzerindeki baskıyı da açıkça göstermektedir. Bugün itibarıyla 20,70 TL’den geçen bu alçalan trend üzerinde kapanış almayı başarabilirse gram gümüş için yeni bir yükseliş hareketinin yaklaştığından bahsedebiliriz.

Zaten hâlihazırda yükselen bir kanal içinde hareket eden gram gümüş, karşılaştığı ilk direnci kırmayı başarabilirse 21,45 TL ve 21,90 TL seviyeleri hedef haline gelebilir. Bu seviyelerin sırası ile geçilebilmesi halinde ise gram gümüşün ana hedefi 24,90 TL olacaktır. Bu seviye yükselen kanalın direnç bölgesi olduğu için yaşanabilecek bir yükseliş hareketinin zamanlamasına göre muhakkak değişiklik gösterecektir.

Diğer taraftan fiyatın alçalan trendi tüm denemelerine rağmen geçememesi halinde ise 20 TL seviyesi ana destek bölgesi olarak karşılayacaktır. Bu seviye yükselen kanalın destek bölgesi olduğu için makul sarkmalar yaşansa bile fiyatı geri çevirme gücüne sahip olabilir. Bu seviye bu kez aynı zamanda yükselen trendin de destek bölgesi olduğu için olası geri çekilmelerde fiyatı güçlü bir şekilde karşılamaya aday görünmektedir.

Son söz olarak gram gümüş grafiğindeki daralan üçgen yapıdan bahsetmek istiyorum. 12 TL dip seviyesinden gelen yükselen trend ile 21,90 TL zirvesinden gelen alçalan trend kesişmektedir. Grafiğin yapısına göre bu kesişme Kasım sonuna denk gelmektedir. Şu an için bu daralan üçgen içinde hareket eden gram gümüş hangi yöne bir kırılım alırsa aynı yönde yeni bir hareket başlatabilir. Teknik açıdan oluşan bu daralan üçgen gram gümüşün yeni başlayacak hareketini belirlemeye kuvvetli aday olarak karşımıza çıkmaktadır.

REKLAMI KAPAT X