Gümüş bir kez daha yatay kanal direncinden döndü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş bir kez daha yatay kanal direncinden döndü
Osman Bayrak
23.02.2024 10:12

Geçtiğimiz haftayı önemli bir yükselişle kapatan ons gümüş hafta başından itibaren yaşanan zayıf seyir ile bir kez daha yatay kanalın direnç bölgesinden dönüş yaptı.

Aşağıdaki grafiklerden ilki ons gümüşün günlük hareketlerini, diğeri haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Kaynak: Tradingview

İlk grafiğin alt ve üst kısımlarında görülen kırmızı çizgiler ilk bakışta anlamsız gelebilir bu nedenle ons gümüşün haftalık hareketlerini gösteren grafiği de hemen peşinden paylaştım. Haftalık grafikte görüldüğü üzere destek ve direnç çizgileri ons gümüşü en geniş görünümde daralan bir üçgenin içine sıkıştırmaktadır. Öte yandan daralan üçgen içinde hareket eden ons gümüş, ocak ayı başından itibaren yatay bir kanal içinde hareket etmeye başlamıştı.

İlk grafikte mavi yatay çizgiler ile gösterdiğim yatay kanalın destek ve direnç bölgeleri de geçtiğimiz hafta sonuna kadar 2’şer kez test edilmişti. Geçen hafta cuma günü kapanış değeri itibarıyla ons gümüş yatay kanalın direnç seviyesi üzerinde haftalık kapanış almayı başardı. (Teknik hareketleri yorumlarken, her zaman direnç çizgisi üzerinde en az 2 kapanış görülmesine önem veriyorum.)

Grafiğin zaman dilimine göre en az 2 4 saatlik ya da günlük kapanış alınması yaşanan hareketin güvenilirliğini artırmaktadır. Geçtiğimiz cuma günü direnç seviyesinin kırılmasının ardından bu hafta başında kuvvetli bir düşüş mumu ile fiyat tekrar yatay kanal içine girdi. Hafta boyu fiyat her yükseliş denemesinde satışla karşılaştığı için de hafta boyu zayıf bir seyir hâkimdi.

Ons gümüşte takip edilecek seviyeler

Ons gümüş için kısa vadede destek seviyesi 21,90 USD, direnç seviyesi 23,30 USD olarak takibimizde olacaktır. Bu seviyeler dışında yaşanacak en az 2 günlük kapanışın ardından fiyat yatay kanaldan çıkmış olacaktır fakat yatay direnç kırılırsa en yakın hedef 24,10 USD, destek kırılırsa ise en yakın hedef 21,30 USD olacaktır. Ons gümüşteki asıl önemli hareket ise 21,30 USD ya da 24,10 USD seviyelerinden birinin kırılması ile yaşanacaktır.

2024 yılının ikinci yarısında Fed’den gelebilecek faiz indirimi ile direnç seviyelerin kırılmasının beklendiği değerli metaller için destek kırılımları şüphe ile izlenmektedir. Her zaman söylediğim gibi finansal piyasalar çift yönlü izlenmesi gerektiği için yukarıda belirttiğim destek ve direnç seviyelerini net yön tayini için yakından izleyeceğiz.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte görülen geri çekilme gram gümüş tarafına sönümlenerek etki etti. Son bir haftada dolar/TL tarafında yaşanan sınırlı yükseliş gram gümüşteki geri çekilmeyi frenlemiş oldu. Gram gümüşte yaşanan bu geri çekilmenin devamı halinde 21,30 TL seviyesi ana destek seviyesi olarak takibimizde olacaktır. Bu seviye gram gümüşün Haziran 2023’ten beri içinde bulunduğu yükselen kanalın destek seviyesidir. Bu nedenle bu seviyenin korunması orta vadeli yükseliş için son derece önemlidir.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X