Gümüş desteklerinden güç alma çabasında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş desteklerinden güç alma çabasında
Osman Bayrak
22.09.2023 09:00

Kritik FED haftasını geride bırakırken ons gümüş ve gram gümüşün kritik desteklerinin üzerinde güçlenmeye çabaladıklarını gözlemliyoruz.  

Kritik FED toplantısından piyasanın beklentisi ile paralel şekilde faizlerde değişim olmaması yönünde bir karar çıktı.

Karar sonrası FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından değerli metallerin verdikleri ilk tepkiler ise olumsuz oldu.

Teknik anlamda bu hareketin temel nedeni altın ve gümüşün FED toplantısı öncesi bir yükseliş kaydetmeleriydi. Toplantıya belirli oranda bir prim ile giren ons gümüş karar sırasında ve sonrasında küçük bir salınım kaydetti. Ons gümüşün dünkü hareketine odaklandığımızda ise yaşanan geri çekilmenin gelen alımlarla yerini bir yükselişe bıraktığını görüyoruz. İsterseniz yaşanan hareketleri grafikler eşliğinde daha detaylı inceleyelim.

Ons gümüş

Ons gümüş hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş içinde bulunduğu yükselen kanalın destek bölgesini FED öncesi bir kez daha test etti ve yönünü tekrar yukarı çevirdi. Özellikle dün gelen satışlarla 22,80 USD seviyesine kadar gerileyen ons gümüş, gelen alımların desteğiyle tekrar yönünü yukarı çevirdi ve günü yeşil bir hammer mum ile kapattı. Bu kapanışın mavi çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama üzerinde olması da ayrıca dikkatleri çekti.

Analizlerimi yakından takip edenler 200 günlük hareketli ortalamaya verdiğim önemin farkındadır. Fakat ons gümüşün geçmiş hareketlerini incelediğimde fiyatın 200 günlük hareketli ortalamadan destek almaktan ziyade 200 günlük hareketli ortalamanın belirli uzaklığında dalgalandığı dikkatimi çekiyor. Bu nedenle de 200 günlük hareketli ortalama üzerinde kalıcılık gösterdikçe yeşil alçalan trend ons gümüş için kısa vadeli hedef haline gelebilir.

Bu kapsamda sınırları belirlersek eğer ons gümüş için 22,50 USD seviyesi kırılmaması gereken destek, 24,40 USD seviyesi de ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gram gümüş

Gram gümüş hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş tarafında ise ons gümüş ve dolar/TL’nin farklı dönemlerdeki hareketleri nedeniyle oluşan trend yukarıda görülmektedir. İçinden sıyrıldığı yükselen kanalın direnç bölgesini (alttaki kanal) kendisine destek yapan gram gümüş, daralan üçgen alan içinde sıkışmaya devam etmektedir. Teknik anlamda bu şekilde yaşanan sıkışmalar sıkışma sonu gelmeden genellikle bir yöne doğru kırılım gösterir. Burada yatırımcılar olarak dikkat edeceğimiz nokta ise yaşanabilecek olan “fake” kırılımlara karşı dikkatli olmak olacaktır. Çünkü bu tarz sıkışmaların sonunda görülen kırılımlara hemen şans vermekten ziyade, kırılım yönünde kalıcı olmaya dikkat etmek gerekir.

Kısa vadeli düşünürsek eğer gram gümüş için kritik destek seviyesi 19,50 TL’den geçmektedir. Bu seviye aynı zamanda yükselen kanal desteği olduğu için bu desteğin korunması olası yükseliş adımlarının gelmesi açısından son derece önemlidir. Yukarı yönde 21 TL seviyesi üzerinde bir kalıcılaşma ise yükseliş ataklarını beraberinde getirebileceği için radarımızda olacaktır. 

REKLAMI KAPAT X