Gümüş fiyatları haftayı kritik bir kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatları haftayı kritik bir kayıpla kapatmaya hazırlanıyor
Osman Bayrak
08.12.2023 09:04

Geçtiğimiz haftayı umut verici şekilde yükselişle kapatan ons gümüş; bu haftanın kapanışını, kırdığı direncin altında kalarak yapmaya hazırlanıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğin direnç çizgisini oluşturan alçalan trend 2011 yılından gelmektedir. Bu nedenle bu ana trendin kırılması kolay olmayacaktır. Geçtiğimiz hafta ons gümüş 24,80 USD seviyesinden geçen bu direncin üzerinde 25,47 USD seviyesinden kapatmıştı. Haftayı gördüğü zirve seviyeden kapatmayı başaran ons gümüş için bu hafta yükseliş yönünde umutlar yükselmişti. Bu hafta görülen 25,90 USD seviyesi de bu beklentileri desteklemişti. Fakat hafta kapanışına doğru yaşanan bu olumlu hava uzun sürmedi. Buna göre bu hafta için 24,72 USD seviyesinden geçen alçalan direnç, ons gümüşün düşüşünü durdurmayı başaramadı. Eğer bugün gelecek olan haftalık kapanış, 24,60 USD üzerinde olmazsa ons gümüş geçtiğimiz hafta kırdığı alçalan trendin tekrar altına inmiş olacak.

Bu yönde gelebilecek olası bir kapanış ise ons gümüşü tekrar daralan üçgen içine sokacak. Bu durumda da ons gümüşün 20,80 USD-24,60 USD arasında hareket etmeye devam etmesi beklenebilir.

Ons gümüşteki olası bir yükseliş için sıklıkla incelediğimiz altın/gümüş rasyosu da henüz bir yükselişi destekleyecek hareketi göstermiyor açıkçası. Geçtiğimiz hafta 80,20 seviyesine kadar gerileyen ve yükselen trend dibini test eden altın/gümüş rasyosu bu hafta kuvvetli bir yükseliş kaydederek 85,40 seviyesine kadar sert bir yükseliş aldı. Altın/gümüş rasyosunun alçalan trendini test eden altın/gümüş rasyosunun yükselişinin devamı halinde ons gümüş üzerindeki baskının da devam etmesi teknik açıdan mümkün görünmektedir.  

Ons gümüş tarafında son olarak göstergelere değinmek istiyorum. Günlük grafikteki MACD hafta ortasından itibaren olumsuz sinyal üretmeye başladı. RSI göstergesi de 76’ya dek sürdürdüğü yükselişini sonlandırarak 50 seviyesinin altına geriledi. İçinde bulunduğumuz hafta görülen bu geri çekilmenin göstergeler tarafında da onaylanması haftalık kapanışı daha kritik hale getirmektedir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş esas olarak yükselen kanal içinde hareket etmektedir. İçinde bulunduğu yükselen kanal yukarı yönde kırılınca da kanal katlama hedefi gündeme gelmiş oldu. Bu nedenle yukarı yer alan yeşil paralel kanal ilk yükselen kanalı, kırmızı paralel kanal ise kanal katlama hedefini göstermektedir. Ayrıca, gram gümüş son dönemde yükselişini yeşil yükselen trend üzerinde sürdürmektedir. Bu trend bir kez kırılmasına rağmen trend altında haftalık kapanış yaşanmadı. Bu nedenle gram gümüşün bu yükselen trend üzerinde kaldıkça yukarı yönde ataklar yaşaması, teknik açıdan beklenen hareket olacaktır.

Ayrıca, hafta başında 23,99 TL seviyesini test ederek yeni bir rekor kıran gram gümüş, bu tarihi zirveden gerileyerek son 4 günü kırmızı mum ile kapattı. Fakat gram gümüş için 21,30 TL seviyesi önemli bir ana destek olarak fiyatı karşılayabilir. Bu seviye hem önemli bir yatay destek, hem de gram gümüşün yukarıdaki grafikte de görülen yeşil yükselen trendine denk gelmektedir. Bu seviye ilk olarak gram gümüşün hareketini tekrar yukarı çevirebilecek güce sahiptir. Gram gümüş bu seviyenin üzerinde kaldıkça orta vadeli olarak 25,50 TL hedefine doğru hareketine devam edecektir. 

REKLAMI KAPAT X