Gümüş fiyatlarında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler
Osman Bayrak
19.11.2023 17:01

Cuma günü paylaştığım gümüş analizinin sonunu hafta kapanışının çok önemli olması nedeniyle açık bırakmıştım. Bu sebeple bu analizde gümüşün bu haftaki olası seyrini geçtiğimiz hafta kapanışına göre analiz edeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte daire içine alınmış alan ile dikkat çekilen mum, ons gümüşün geçtiğimiz hafta cuma günkü kapanışını göstermektedir. Ons gümüşün bu haftaki hareketleri açısından düşündüğünüzden daha önemli olan bu mumu ve ons gümüş fiyat değişimini analiz ettiğimizde ise ortaya şöyle bir tablo çıkmaktadır:

Ons gümüşün cuma günkü mumuna gidene kadar gerçekleşen hareket hep yükseliş yönlüydü. Bu yükseliş yönlü hareketlerin en önemli frenleyicileri her zaman önemli direnç bölgeleridir. Bu nedenle 26 USD seviyesinden başlayan kırmızı alçalan trend bu açıdan son derece önemliydi.

Cuma günü bahsettiğim bu kırmızı alçalan trendi yukarı yönde kırmaya çalışan ons gümüş, gerekli momentumu bulamayarak geri çekildi. Gün içinde 24,15 USD seviyesine dek yükselen ons gümüş günü 23,90 USD seviyesinde bulunan direncinin de altında 23,72 USD seviyesinde kapattı.

Bu kapanışla birlikte ons gümüşün cuma günkü mumu direnç bölgesinde tipik bir “Gravestone Doji” mumu oluştu. Yani zirve seviyelerde oluşan bir mezar taşı mumu. Bu mum, normal zamanlarda tipik bir geri dönüş mumudur. Oluştuğu zirveyi potansiyel bir dönüş bölgesi haline getirir. Fakat ben henüz ons gümüşün hareketi için bu görüşte değilim.

Temel olarak neden böyle düşünüyorum? Çünkü ons gümüş Mayıs 2023’ten beri bu alçalan trend altında baskılanıyor. Tüm çabalarına rağmen bu alçalan trendi yukarı yöne kırmayı başaramadı. Bu nedenle trend bölgesine yaklaşan ons gümüşün ilk denemede bu bölgeyi kırmasını beklemiyordum açıkçası. Bu tarz durumlarda sadece trendin kırılması trend dönüşü için yeterli olmuyor. Kırılımın önemli bir mum ile birlikte hacimli geçilmesi gerekiyor. Buradaki hacim isteğimizin altında yatan temel motivasyon ise market değişiminde aşağı yönlü pozisyon açanların ezici şekilde pozisyonlarını kapatma çabalarıdır. Her iki yönde de trend değişimi için oluşan baskılı trendlerin hacimli kırılmaları önemli.

Tüm bu bilgiler ışığında bu hafta oluşabilecek ihtimalleri özetleyelim:

Eğer ons gümüş yeni haftada gün kapanışı da dâhil olmak üzere 23,88 USD altında kalırsa bu hafta üçgensel bir bölgede sıkışmaya devam edebilir. Bu sıkışma bölgesinin direnç bölgesi 23,88 USD, destek bölgesi ise 23,20 USD olacaktır. Bu sıkışma bölgesi teknik olarak 1 ay geçerli olacaktır. Fakat gün geçtikçe grafiğin zamansallık ilkesi gereği direnç seviye azalacak destek seviye artacaktır.

Eğer ons gümüş 23,88 USD üzerine hacimli bir şekilde yükselip üzerinde kalabilirse ilk hedefi 24,50-24,80 USD bölgesi olacaktır. Bu bölge üzerinde ise 25,30 USD ons gümüşün önüne çıkabilecek direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkacaktır.

Olası bir yükseliş senaryosunun devamında ons gümüşün orta vadeli hedefi 29 USD olacaktır. Bu bölgeye yaklaşıp üzerine atmayı başaran bir görünüm ile karşı karşıya kalırsak da herkesin gümüşten bahsettiği bir evreye geçebiliriz.

Son söz olarak, piyasanın her zaman çift taraflı hareket ettiğini, her iki yöndeki hedeflerin belirli olasılıklar dâhilinde karşımızda bulunduğunu unutmayalım. Teknik analiz günün sonunda bir olasılıkları yönetme sanatıdır.

REKLAMI KAPAT X