Gümüş fiyatlarında yön yeniden yukarı döndü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarında yön yeniden yukarı döndü
Osman Bayrak
14.07.2023 09:32

ABD TÜFE ve ÜFE verilerinin beklenti altında kalması ile birlikte ons gümüşe kuvvetli bir alım geldi. Böylelikle ons gümüş, yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı.

Kritik ABD verileri ve gümüşe etkileri

Bu hafta gümüş açısından kritik veri akışının yoğun olduğu bir haftaydı. Çarşamba günü açıklanan ABD Haziran ayı TÜFE verisinin aylıkta %0,3’lük beklentiye karşılık %0,2; yıllıkta ise %3,1’lik beklentiye karşılık %3 gelmesiyle, değerli metallerde bir bahar havası esmeye başladı.

FED’in faiz artışlarında en önemli destek noktaları enflasyon verisi olduğu için, beklenti altında gelen enflasyon verileri FED’in elini sınırlayabilecektir. Bu nedenle de hisse senedi piyasası ve değerli metaller bu durumdan pozitif etkilendiler.

Perşembe günü açıklanan ABD Haziran ayı ÜFE verisi de %0,2’lik beklentiye karşılık %0,1 gelerek TÜFE’nin kısa vadede artabilme endişelerini ortadan kaldırmış oldu.

FED’in yaklaşan ilk toplantıda ya da bir sonraki toplantıda son kez 0,25 puanlık bir faiz artışı yapıp faiz artışlarına son vermesi halinde ons gümüşe ciddi bir toparlanma hareketi gelmesi son derece olasıdır. Çünkü ABD tarafında artan faizler ile birlikte enflasyon ciddi şekilde geri çekildi. Her ne kadar bazı FED üyelerinin %3’lük enflasyonu yüksek bulduklarını açıklamaları kafaları karıştırsa da, veri bazlı düşündüğümüzde FED’in faiz artışlarının sonuna yaklaştığını düşünüyorum. Bu açıdan FED üyelerinin bundan sonraki sözlü yönlendirmeleri fiyat üzerinde belirleyici unsur olacaktır.

Ons gümüş

Ons gümüşü takip ettiğim günlük grafiğin güncel hali aşağıdadır.

Kaynak: Tradingview

Açıklanan kritik veriler öncesinde yükselen paralel kanal içinde düşüş döngüsünde olan ons gümüşün yeşil alçalan trend altında desteğe doğru çekildiğini izliyorduk. Önemli veriler öncesinde yeşil trende doğru yaklaşan fiyat, verilerinde desteği ile alçalan trendi yukarı kırmayı başardı.

Ons gümüşün destek bölgesine gelmeden yönünü yukarı çevirmesi yükseliş adına ümit verici bir gelişme olarak kayda geçti. Özellikle alçalan direncin kuvvetli mum barlar ile geçilmesi re-test ihtimalini de zayıflattı.

Yönünü yukarı çevirmeyi başaran ons gümüş için ana direnç seviye 28 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Paralel kanal direnç bölgesi zamanla yükseleceği ve yukarı doğru hareketin momentumu olası kesişim seviyesini belirleyeceği için ons gümüşün ana direnç bölgesinin 27-28 USD arası olarak belirleyebiliriz.

Bu bölge aynı zamanda daha önceki zirvelerin de geçtiği bir bölge olduğu için hem yatay direnç hem de kanal direnç seviyesi ile karşılaşacak ons gümüşün bu dirençleri kırması için yeni bir haber akışına ihtiyaç duyması çok olasıdır.

Şu an için ons gümüşün destek seviyesi paralel kanalın destek bölgesi olup, şu an için destek takip etmeye çok da ihtiyaç duymuyoruz (Olası yeni bir haber akışına kadar).

Gram gümüş

Ons gümüşe gelen taleple birlikte gram gümüş de önemli destek bölgesinden dönerek yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Aşağıda gram gümüş hareketlerini takip ettiğimiz grafiğin son hali bulunmaktadır.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğe göre artık gram gümüş için 18,5 TL seviyesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. İçinden çıktığı paralel kanalın direncini artık kendisine destek haline getiren ons gümüş artık kanal katlama hedefine doğru yola çıkmış görünmektedir.

Bu açıdan baktığımızda gram gümüşün orta vadeli ana hedefi 23 TL olacaktır.

REKLAMI KAPAT X