Gümüş haftalık direncini kırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftalık direncini kırabilecek mi?
Osman Bayrak
16.06.2023 09:52

Ons gümüşte görülen geri çekilmenin gram gümüşteki direnç kırılımını zorlaştırması sonrasında 18,20 TL etrafında fiyatlanan gram gümüşün hafta kapanışında direncini kırıp kıramayacağı büyük merak konusu olmaya başladı.     

FED toplantı sonuçları   

Geçtiğimiz çarşamba akşamı sonlanan FED toplantısından faizleri sabit bırakma kararı çıktı. Powell, yaptığı açıklamalarda güvercin bir ton kullanmaya çalışsa da, yıl sonuna dek faiz artırım ihtimalinin masada olduğundan bahsetmesi değerli metallere satış olarak yansıdı. FED üyeleri ise bugüne dek aldıkları tedbirlerin etkilerini henüz tam olarak göremediklerini ifade etti. Fakat yine de yıl sonuna dek biraz daha faiz artış yapma haklarını saklı tuttu.

Enflasyon için hedefledikleri %2 hedefinin hala çok uzağında oldukları için sıkı tedbirleri sürdürme konusunda kararlı olduklarını ifade eden FED üyeleri, temmuz toplantısına dek gelecek verileri yakından izleyeceklerini ve temmuz toplantısının veriler ışığında canlı bir toplantı olacağını ifade etti. Bu nedenle temmuz toplantısına dek veri açıklama günlerinde volatilitenin yüksek olmasını beklemek yanlış olmayacaktır.

FED üyelerinin enflasyonda risklerin hala yukarı yönlü olduğunu düşünmeleri ise faiz artırımına devam edilmesi için ellerinin tetikte olacağına işaret etmektedir. Özetle bu bilgiler ışığında pas geçilen bir toplantı sonrası, bir sonraki toplantıya kadar veri odaklı fiyatları izlemeye devam edeceğiz.

Ons gümüş

Ons gümüşü izlediğimiz son grafik aşağıdaki gibidir.

Kaynak: Tradingview

Bu kez sizlerle haftalık grafik paylaşmak istedim. Sebebi ise oluşan barları daha sağlıklı izleyebilmeye imkan tanımasından kaynaklanmaktadır. Dikkat ederseniz genel görünümde ons gümüş düşen trendi yukarı kırmış ve ardından azalan trendi tekrar test etmiştir.

Bu hafta her ne kadar kırmızı bir mum ile karşılaşsak bile hala düşen trend üzerindeyiz. Bu hafta oluşan mumun dip noktasını incelediğimizde de görülen dip seviyenin düşen trend ile sınırlı kaldığını görmekteyiz. Ancak bu hafta 23,20 USD üzerinde kalındıkça yükseliş umutları hala masadaki yerini koruyacaktır.

Gram gümüş

Gram gümüşü izlediğimiz son grafik ise aşağıdaki gibidir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüşün haftalık grafiğini incelediğimizde geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak dolar/TL kaynaklı bir yükseliş kaydeden gram gümüşün bu hafta sınırlı bir düşüş sergilediğini görmekteyiz. Bu sonuca hem dolar/TL’deki durulma hem de ons gümüşteki sınırlı geri çekilme neden olmuşa benzemektedir.

Yukarıdaki grafikte ayrıca 2022 başından beri içinde olduğumuz yükselen kanalın direnç bölgesine erişen bir gram gümüş görmekteyiz. Bu tarz önemli yükselişlerde trend kanalı dibinde yapılan alımlar ciddi anlamda kar sağlamaktadır.  Bu nedenle Nisan 2023’ten beri gram gümüşte pozisyon alan yatırımcıların önemli bir karlılığa eriştiğinden bahsedebiliriz.

Öte yandan direnç bölgesine gelen gram gümüş için karar döneminin geldiğinden bahsedebiliriz. Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda gram gümüş, uzun bir süre içinde bulunduğu yükselen kanalı yukarı kırarak, kanal katlama hedefine 2 haftada ulaşmıştı.

Gram gümüş için aynı senaryodan şu an için bahsetmek çok iddialı olacaktır. Fakat gram gümüş 18,20 TL üzerinde haftalık kapanış alıp, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse teknik anlamda destek bölgesi olarak izlenecek seviye 18,20 TL, direnç bölgesi olarak izlenecek nokta ise grafiğin zamansallığına bağlı olarak 23 TL civarında bir bölge olabilir.

REKLAMI KAPAT X