Gümüş haftalık kapanışa hazırlanıyor: Son işlem gününde takip edilecek kritik seviye

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftalık kapanışa hazırlanıyor: Son işlem gününde takip edilecek kritik seviye
Osman Bayrak
16.02.2024 09:18

Ons gümüş hafta ortasında gelen negatif verilere verdiği sert tepki sonrasında aynı hızda toparlanma gösterdi. Haftayı güç toplayarak kapatmaya aday görünen ons gümüş için 23,30 USD seviyesi ise kritik önemde olacak.

Bu hafta salı günü açıklanan ABD enflasyon verisinin aylık ve yıllık bazda beklenti üzeri gelmesinin ardından ons gümüş, 22 USD seviyesine dek geri çekilmişti fakat bu seviyenin test edilmesi ile birlikte düşüş yerini sert bir yükselişe bıraktı.

Bu yükseliş hareketi başlamadan önce göstergeler tarafında ise dikkat çekici bir gelişme yaşandı. 22 Ocak tarihinde ons gümüş 21,92 USD seviyesine dek gerilemiş ve günü 22,08 USD seviyesinde kapatmıştı. O gün MACD göstergesi ise günü -0,33 seviyesinde kapatmıştı.

Benzer şekilde ABD enflasyon verisinin açıklandığı 13 Şubat günü de ons gümüş 21,98 USD seviyesini test ederek günü 22,12 USD seviyesinden kapattı. Bu açıdan 22 Ocak hareketi ile 13 Şubat hareketi büyük bir benzerlik gösterse de 22 Ocak’ta -0,33 olan MACD göstergesi 13 Şubat’ta -0,20 seviyesindeydi yani fiyat tekrar aynı seviyeye inse de gösterge aynı noktaya inmedi. Teknik olarak bu durumu “Pozitif Uyumsuzluk” olarak tanımlıyoruz.

Bu açıdan baktığımızda son 2 gündür yaşanan yükseliş teknik anlamda şaşırtıcı değil fakat bu tarz durumlarda ikinci bir gösterge ile hareketin başlangıcının izlenmesi gerekiyor. Bu noktada DMI göstergesi ilk tercihlerimden biri oluyor. Buna göre MACD göstergesi günlükte pozitif uyumsuzluk verirken DMI göstergesinin 15 dakikalık grafikte al sinyali üretmesi de ons gümüşte yaşanan tepki yükselişinin temelini oluşturuyor.

Aşağıdaki grafik yukarıda bahsettiğim ons gümüşün 5 dakikalık hareketlerini sırası ile MACD ve DMI göstergeleri ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geniş bir bakış açısı ile ons gümüşü incelediğimizde hafta kapanış değeri bu akşam oluşacak olan ons gümüş için 23,30 USD seviyesi önemli bir ara direnç niteliğinde olacak. Bu değeri aşamayan bir ons gümüş önümüzdeki hafta 22-23,30 USD destek direnç bölgesi arasına sıkışabilir. Yaklaşık 1,5 aydır oluşan bu kısa yatay bant ise fiyatı bir süre baskılayabilir.

23,30 USD ara direnci üzerinde ana direnç de 24,20 USD seviyesinde yer alıyor. Olası bir ana yükseliş hareketi için bu seviyenin üzerinde kalıcılık görülmesi son derece önemlidir. 22 USD ara destek seviyesinin altındaki ana destek seviyesi ise 21,30 USD’den geçmektedir. Bu seviyenin altındaki olası bir kalıcılık hiç istemeyeceğimiz kuvvetli bir baskının meydana gelmesine neden olabilir.

Ons gümüş tarafında son 2 gündür görülen yükseliş hareketi gram gümüşü de destek seviyesine yakın bir bölgeden yukarı taşımayı başardı. Gram gümüş için 21,30 TL seviyesi ana destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye birkaç kez test edilmesine rağmen kırılmadığı için gücünü korumaktadır. Gram gümüş tarafında bu hafta 22,90 TL seviyesi üzerinde bir kapanış görülürse önümüzdeki hafta yükseliş adına umutlar yükselebilir.

Haftanın Sorusu: Ons gümüş fiyatı 22,90 USD iken, gram gümüş fiyatının da sayısal olarak çok yakın bir şekilde 22,70 TL seviyesinde olması sizce bir tesadüf mü?

REKLAMI KAPAT X