Gümüş haftalık kapanışa hazırlanıyor: Takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftalık kapanışa hazırlanıyor: Takip edilecek kritik seviyeler
Osman Bayrak
15.09.2023 08:29

Hafta boyu veri odaklı yaşanan volatilitenin dün de devam etmesinin ardından ons gümüş gün içinde %2’den fazla değer kaybettikten sonra bir toparlanma kaydetti. Bugün ons gümüş tarafında takibimizde olacak en önemli destek seviye ise 22,20 USD olacak.

Ons gümüşün günlük hareketlerini takip ettiğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik teknik açıdan yeterli bir sürede oluştu. Yeterli bir süreden kastım bu grafiğin yaklaşık 1 senede oluşması ve destek/direnç bölgelerinin pek çok kez test edilmiş olmasıdır. Bu nedenle ons gümüş ne zaman destek ya da dirence gelirse fiyatın yön değiştirme ihtimali yükselmektedir.

Destek ve direnç bölgeler neden bu kadar önemlidir peki? Bu sorunun birden çok yanıtı var ama benim burada spotu üzerine çekmek istediğim cevap paradigma değişim ihtimalidir. Ons gümüşün son 1 yıllık hareketlerini ortaya çıkaran yatırımcı grubu yukarıdaki destek ve dirençler arasında ons gümüşü fiyatlamaktadır. Ons gümüşü destekleyebilecek gelişmeler öne çıktığında ons gümüş direnç bölgelere kadar yükselirken, ons gümüşe yaramayacak gelişmeler ortaya çıktığında ise ons gümüş fiyatı destek seviyelere dek geri çekilir. Destek ve direnç bölgelerinde adeta aşırı fiyatlanan ons gümüş bu bölgelerden aksi yönde harekete başlar. Paradigma değişim ihtimali işte burada gündeme gelmektedir.

Eğer ons gümüş yukarıdaki destek ya da direnç çizgilerini kırar ve çizgi ötesi hareketlere başlar ise (ayı/boğa tuzağı olmadığı sürece) temel paradigmalarda bir değişimin yaşandığını düşünmemiz gerekecektir.

Dün ons gümüş 22,29 USD seviyesini test ederek yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Güzel bir tepki alan ons gümüş bu sayede çok yaklaştığı destek bölgesinden bir miktar da olsa uzaklaştı. Bu açıdan düşündüğümüzde bugün yaşanacak olan haftalık kapanışın 22,20 USD seviyesinin altında ya da üzerinde olması trendin devamı açısından son derece önemlidir.

Bu hafta açıklanan ABD TÜFE verilerinin bir miktar da olsa beklenti üzeri gelmesi, dün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi FED’in üzerindeki faiz artırım baskısını körükleyecektir. Bu nedenle de veri açıklandığı saatlerde ons gümüşte aşağı yönlü volatilitenin arttığını gördük.

Özetle, bugün ons gümüşün haftayı 22,20 USD üzerinde kapatması son derece önemlidir. Bu destek seviye üzerinde kaldıkça ons gümüşte yukarı yönlü atak ihtimalleri artabilir.

Gram gümüş

Gram gümüş tarafında da ons gümüşte yaşanan geri çekilmeye bağlı olarak kısmi geri çekilmelerin yaşandığını söyleyebiliriz. Dün yaşanan geri çekilme sonrası gram gümüş de yükselen kanal desteğini test etti. Bugün için de 19,35 TL seviyesi muhakkak korunması gereken seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin altında bir haftalık kapanış ile karşılamamız halinde 18,50 TL seviyesi hedef haline gelecektir. Eğer 19,35 TL seviyesi haftalık kapanışta korunabilirse 21 TL yukarıda ilk hedef olarak takibimizde olacaktır.

Son söz olarak dikkatinizi önümüzdeki hafta brent petrole ve ABD 10 Yıllık Tahvil faizlerine çekmek istiyorum. Her ikisinin de yükselişini sürdürmesi halinde, gümüş üzerindeki baskıların arttığı bir hafta ile karşılaşabiliriz.

İLGİLİ HABER “Küresel gümüş talebi %9,4 azalabilir” Cochilco, küresel gümüş talebinin yatırımlardaki düşüş nedeniyle yüzde 9,4 azalabileceğini ancak talep düşse de piyasanın arz açığı yaşamaya devam edeceğini öngördü.
REKLAMI KAPAT X