Gümüş haftayı kritik seviyenin üzerinde kapatabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftayı kritik seviyenin üzerinde kapatabilecek mi?
Osman Bayrak
17.05.2024 09:27

Ons gümüş son 2 haftadır önemli bir yükseliş hareketine imza atıyor. Yükseliş hareketi direnç seviyesi olan 30 USD’ye yaklaştıkça bugün gelecek olan haftalık kapanışın ise önemi iyiden iyiye artıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün Temmuz 2021’den beri hareketlerini haftalık bazda göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafikte açıkça görülen 30 USD seviyesindeki kritik direnç, ons gümüş fiyatını birden çok kez aşağı çevirmeyi başarmıştır. Bu açıdan baktığımızda 30 USD seviyesi ons gümüş için orta vadeli kritik bir direnç olarak görülebilir.

Bu hafta yaşanan yükseliş hareketi ons gümüş fiyatını 30 USD’ye yaklaştırırken kısa vadeli kazançlardan öte akıllara orta vadeli yaşanabilecek hareketler gelmektedir. Ons gümüş tarafında orta vadeli yeni bir yükseliş hareketi başlayacak ise fiyatın 30 USD üzerinde kalıcılaşması son derece önemlidir çünkü yaklaşık 3 yıldır kırılamayan bir direnç seviyesi kırılıyorsa ve bu hareket açıkça bilinen bir haber nedeniyle olmuyorsa, bu durum fiyatın içinde bulunduğu iklimin değişmiş olabileceğine işaret ediyor olabilir. Ons gümüş fiyatı pek çok kez mavi direnç hattı üzerine tırmansa da bu hareketler sadece bir test olarak kalmış ve haftalık kapanışlar hep direnç altında gerçekleşmişti. Dikkat ederseniz bugün ilk kez mavi direnç üzerinde kapanış gelme ihtimali bu denli yükselmiş duruma geldi.

Bu noktada benzer bir yaklaşımı ons altının 2070 USD direncini kırdığında benimsemiştik. Ons altın için önemli bir direnç konumunda olan 2070 USD seviyesi yukarı kırılınca 2400 USD seviyeleri orta vadeli hedef olarak tespit edilmişti. Benzer bir bakış açısı ile eğer ons gümüş haftayı mavi direnç üzerinde kapatabilirse önümüzdeki hafta ve sonrasında farklı yükseliş senaryoları birer ihtimal olarak masanın üzerindeki yerini alacaktır.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte görülen yukarı yönlü hareket, gram gümüşü de peşinden sürüklemeyi başardı. Kanal katlama hedeflerine sırası ile ulaşan gram gümüş içinde bulunduğu kanalın neredeyse destek seviyesini test ettikten sonra yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başararak kanal zirvesine doğru hareket etti. Eğer bugün ons gümüş tarihi direnç seviyesi üzerinde kapatmayı başarırsa gram gümüş de kapanış itibarıyla bir ATH yapma şansını yakalayabilir.

Gram gümüş ise bu güçlü ortamın verdiği momentum ile 30 TL seviyesini kendisine destek yaparak kanal katlama hedefi olan 31,60 TL seviyesine doğru yol alabilir.

Gram gümüşün göstergelerini incelediğimde, göstergeler de yükseliş hareketini desteklemektedir. Özellikle RSI göstergesinin 70 seviyesinin üzerinde bulunması alım iştahının ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir.

Altın/gümüş rasyosunda önemli hareket

Kaynak: Tradingview

Altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareket etmesi, değerli metallerin yukarı yönlü hareketlenmeleri için öncül bir işaret olarak görülebilir. Uzun zamandır pek çok kez test edilmesine rağmen aşağı kırılmayan yükselen trend ilk kez bu hafta sert bir şekilde kırılmaya aday görünüyor. Eğer bugün gelecek haftalık kapanış bu yönde olursa, yükselen trend kırılarak değerli metallerde yeni bir yükseliş hareketi başlayabilir. Bu nedenle bugün gelecek haftalık kapanış fiyatı kritik bir öneme sahip olacaktır.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X