Gümüş haftayı trend destek sınırında kapatıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftayı trend destek sınırında kapatıyor
Osman Bayrak
18.08.2023 09:00

Yükselen kanal içinde salınımına devam eden ons gümüşün her yükseliş denemesi satış ile karşılaşıyor. Böylece ons gümüş haftayı trend desteğine sınır bölgede kapatmaya aday görünüyor.

Ons gümüşün günlük hareketlerini izlediğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Bu grafik özelinde dikkatleri çeken noktaları açıklayalım isterseniz.

  • Öncelikle ons gümüş 1 yılı aşkın bir süredir yükselen kanal içinde hareket ettiğine dikkatleri çekmek gerekiyor. Kanalın destek ve direnç seviyeleri birden çok kez test edilerek çalıştığı için desteğe yaklaşan bir ons gümüş için yükseliş ihtimali düşüş ihtimalinden; dirence yaklaşan bir ons gümüş için düşüş ihtimali yükseliş ihtimalinden daha fazladır. Bu nedenle teknik anlamda 21.90 USD seviyesinden geçen ons gümüşün destek seviyesi için olası dönüş bölgesi olarak yakından izlenmesi gerekir.
  • Son dönemde EMA(13) indikatörü fiyat için güzel bir gösterge niteliğinde çalışmaktadır. EMA(13) kırıldıktan sonra fiyat üzerinde ciddi bir baskının yoğunlaştığını görüyoruz. Bu nedenle olası bir geri dönüş hareketinde daha güvenli bölge EMA(13) üzeri olacaktır.
  • Yine olası geri dönüşlerde ilk hedef yeşil düşen trend olacaktır. Ama şimdiden bir seviye vermeyi zamansallık açısından doğru bulmuyorum.
  • Göstergeler tarafında da RSI göstergesinin 30 seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Göstergenin 30 altına inmesi halinde düşüşler ağırlık kazanabileceği için göstergeyi yakından izlemeliyiz. Diğer taraftan MACD göstergesinde henüz pozitif bir durum oluşması için erken fakat bazı öncül durumlar kısa zaman içinde dip seviyenin görülebileceğini işaret ediyor.
  • Son olarak RSI göstergesinin 4 saatlik zaman diliminde fiyat ile bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu belirtmeliyim. Bu durumu olası hareketlerde göz önünde bulundurmak gerekir.

Gram Gümüş

Gram gümüşün günlük hareketlerini izlediğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş ons gümüşte yaşanan geri çekilmenin de etkisi ile kanal desteğine doğru hızla geri çekildi. Bu dönemde dolar/TL’de yaşanan yükseliş de çok kayda değer olmadığı için düşüşün ivmesi azalmadı. Gram gümüşün kanal desteği 19 TL seviyesinden geçtiği için gram gümüşün de artık destek seviyelere yakın olduğundan bahsedebiliriz. 22 TL’den geri çekilerek buraya geldiğini düşünürsek tam olarak bu aşamada göstergeleri çeşitli zaman dilimleri için incelemek faydalı olacaktır. Bu kapsamda saatlik ve dört saatlik grafiklerde gram gümüşün özellikle RSI göstergesi ile pozitif bir uyumsuzluk içinde olduğunu söyleyebilirim.

MACD göstergesinin de 4 saatlik grafikte olumlu bir görünüm sergilemesi olası tepki yükselişleri adına umut verici yapılar olarak göze çarpmaktadır. Fakat her ne kadar pozitif bir uyumsuzluk olsa da uyumsuzluk tek başına yükselişi muhakkak beraberinde getirebilecek bir güç değildir. Sadece olası bir hareket öncesi pozitif görünüm olarak artı hanesine not edilebilir.

Son söz olarak değerli metal yatırımcılarının ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerini yakından izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Şu an %4,3 ile ATH (All Time High) seviyesine ulaşan faiz oranı önümüzdeki dönem bir baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir.    

REKLAMI KAPAT X