Gümüş iddialı bir haftalık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş iddialı bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
15.03.2024 09:33

Gümüş, son 2 haftadır yatırımcısının yüzünü güldürecek hareketler sergiliyor. Bu sebeple bugün gerçekleşecek olan haftalık kapanış değeri ile iddialı bir kapanışa hazırlanan gümüşü yakından analiz edeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview  

Son zamanlarda yukarıdaki grafiğe özel bir önem atfediyorum. Zira yukarıdaki grafiğin direnç çizgisi 2011 yılından süregelmektedir. Daha önce defalarca kez test edilen bu direnç çizgisi, Kasım 2023 sonunda ise yukarı yönlü kırılmış ve yatırımcısını umutlandırmıştı fakat ertesi hafta gelen son derece sert satışlarla yeniden üçgen bölgeye giren ons gümüş geçtiğimiz hafta bir kez daha direnç seviye üzerinde kapanış almayı başardı.

Bu hafta yaşanan mum da son derece sağlıklı bir yükseliş mumu özelliği taşıdı. Eğer bugün çok sert bir geri çekilme olmaz ve haftalık kapanış 24,15 USD seviyesi üzerinde gerçekleşirse ons gümüş 2011 yılından beri süregelen alçalan trendin üst üste 2 hafta üzerinde kalmış olacak.

Son dönemlerde ons gümüş üzerinde spekülatif hareketler yoğunlaştığı için temkinli olmakla birlikte bugün gelecek olan haftalık kapanış ile birlikte 24,15 USD üzerindeki bir ons gümüş için yükseliş teyidi alınmış diyebileceğiz.

Öte yandan olası bu yükselişle, teknik anlamda hem direnç seviyeler kırılmış hem de göstergeler yükselişi destekliyor olacak eğer bu seviye üzerinde bir kapanış gelirse önümüzdeki hafta ise 26 USD üzerinde bir kalıcılık arayacağız. Bu seviyenin de üzerinde bir kalıcılık görülürse ons gümüşün düşüş dalgası net olarak sonlanmış ve fiyat “Higher High” diyeceğimiz yeni bir yüksek tepeye imza atmış olacak.

Bu senaryoda kısa vadeli dönemde 26 USD ve sonrasında 28,80 USD seviyeleri sıralı dirençler olarak karşımıza çıkmaya aday görünmektedir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview  

Gram gümüş de ons gümüşte görülen yükseliş hareketi sonrasında yeni bir yükseliş hareketi başlatmış ve içinde bulunduğu kanalın direnç seviyesine bu hafta itibarıyla ulaşmış durumdadır. Sadece son 2 haftadır yaşanan yükseliş hareketi % 12’yi aşmış görünmektedir. Bu yükseliş ise özellikle kaldıraçlı piyasada yatırımcısına ciddi kazançlar elde etme fırsatı sunmuştur.

Gram gümüşteki hareketin ana kaynağı ons gümüş olduğu için, ons gümüşte yukarıda belirttiğim hareket yaşanır ise gram gümüş 3. kanal katlama hedefi için yeni bir yükselen kanal içine girebilir.

Gram gümüş ilk yükselen kanalından 89 haftada, ikinci yükselen kanalından ise 39 haftada sıyrılmış olacak. Bu istatistiği kullanarak bir teknik analiz yaparsak eğer, bu yönde yaşanabilecek bir yükseliş hareketinde orta vadeli olarak 32,50 TL seviyesi gram gümüş için yeni hedef haline gelebilir.        

Altın/gümüş rasyosu

Değerli metaller bir yükseliş tetiklenmesinin görüldüğü bu haftalarda altın/gümüş rasyosunu da dikkate almamız gerekiyor. Aşağıdaki grafik bu rasyonun haftalık hareketlerini göstermektedir. Bu rasyoda görülecek her düşüş yönlü hareket ya da teknik oluşum altın ve gümüşün yukarı yönlü hareketini destekleyecektir. Son 2 haftadır da söz konusu rasyo, içinde bulunduğu yükselen kanalın direncinden dönüş emaresi göstermektedir. Buradaki en önemli gelişme hem kırmızı renk ile gösterilen yükselen kanalın destek seviyesinin hem de yeşil ile gösterilen yükselen trendin aşağı yönde kırılması halinde olacaktır. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda altın/gümüş rasyosunun 82,50 desteğine olası temasını yakından izleyeceğiz.

Kaynak: Tradingview

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X